Tomatsalat med rød basilikum

Tomatsalat med rød basilikum - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Enkel salat med både snert og farge, perfekt til grillsesongen.

I helgen innviet vi endelig grillsesongen. Været har vært mer enn godt nok lenge, men innimellom alle forpliktelser bød anledningen seg liksom ikke før. Men på lørdag, da inviterte vi noen venner over på grillkveld på terrassen hjemme hos oss.

Når vi inviterer til grillmat pleier jeg alltid å lage noen meze som vi kan begynne med. Meze er småretter som er ment for å deles. Små apetittvekkere som skal sette i gang både smaksløkene og samtalen rundt bordet. Følger du meg på Instagram (@vidiberg heter jeg der) har du kanskje fått med deg hva jeg lagde på lørdag.

A post shared by Vidar Bergum (@vidiberg) on

En eller annen form for salat med tomat i hovedrollen er i mine øyne nærmest obligatorisk på mezebordet på denne tiden av året. Nå er tomatene her i Tyrkia i sesong og så søte og fulle av smak at til og med jeg, som egentlig aldri har vært så glad i rå tomat, kan spise de som de er, som en frukt.

Med så gode råvarer er det viktig – hvor vanskelig det nå enn er – å begrense seg. Noen få ingredienser, for å løfte smaken. Ikke mer.

På markedene jeg handler på selger de en type lilla basilikum, som av en eller annen grunn visstnok heter rød basilikum på norsk (tyrkerne kaller den reyhan). Den har en litt skarpere og mer krydrete smak enn vanlig grønn basilikum, nesten som et lite hint av lakris. Det passer perfekt til solmodne tomater og en skvis sitron. Kommer du over den anbefaler jeg deg sterkt å prøve den. Hør med din nærmeste tyrkiske butikk om de tar det inn. Finner du det ikke kan jeg tenke meg at vanlig basilikum og litt estragon vil gi en liknende effekt, uten at jeg har prøvd det selv. Du kan selvfølgelig også bruke bare basilikum eller en annen frisk urt du liker.

Tomatsalaten er perfekt til grillmat, men passer også som tilbehør til det aller meste av sommermat. Gir en liten bolle som holder til 2-4 personer som eneste siderett, mer om du, som meg, serverer den som del av et mezebord.

Tomatsalat med rød basilikum - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tomatsalat med rød basilikum

Ingredienser

  • 0,5 rødløk, skrelt og finhakket
  • 500 g blandede tomater, skjært i biter i forskjellige størrelser og fasonger
  • 1 sitron, saften
  • 4 ss extra virgin olivenolje
  • 30-40 blader lilla basilikum (evt. vanlig basilikum og litt estragon, eller en annen frisk urt du liker), revne eller hele

Sånn gjør jeg det

  1. Ha rødløk i en bolle og legg skjærte tomater over. Ha på litt salt. La stå i 10 minutter så tomatene gir fra seg noe av saftene og løken får myknet litt.
  2. Hell over sitronsaft, olivenolje og basilikum. Vend sammen lett. Server umiddelbart.

Flere oppskrifter med tomat fra Et kjøkken i Istanbul

SaveSaveSaveSave

SaveSave

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *