Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Tyrkerne lager syltetøy litt annerledes enn oss. Med surkirsebær kommer metoden helt og fullt til sin rett: Tyrkisk kirsebærsyltetøy er rett og slett noe av det beste jeg vet! Og du kan fint lage syltetøyet med frosne bær.

Jeg gleder meg like mye hvert år til de store kassene med surkirsebær dukker opp på markedet. Sesongen er kort, så her gjelder det å handle raskt.

Det er ikke fritt for at det er litt jobb å renske kirsebærene. Steinene må tas ut, en etter en. Stilken må rives av. Dårlige bær må kastes.

For mange tyrkere er dette likevel en yndet aktivitet på varme dager, gjerne på sommerhuset langs kysten et sted. Da kan flere i familien stå sammen, skravle og renske kirsebær.

Av det lager de selvfølgelig syltetøy. Men noen lager også andre ting – saft, kanskje sirup eller likør, til bruk i drinker.

Kirsebær ≠ moreller

Kirsebær må ikke forveksles med moreller, som er søte.

Det er altså moreller vi spiser rett fra fruktkurven, selv om mange kaller også det kirsebær. Feil er det forsåvidt ikke å si – begge tilhører kirsebærfamilien.

Moreller er som regel fastere i formen, surkirsebær nærmest bløte å ta på. De har også en anelse dypere rødfarge enn morellene. Fargeforskjellen er enklere å se enn å beskrive.

Mange kaller de syrlige bærene for surkirsebær. Det er også dette de heter på engelsk – sour cherries.

For sure er de. Men utrolig gode bare du får behandlet dem litt.

En litt annen fremgangsmåte for syltetøy

Tyrkerne lager syltetøy på en litt annen måte enn oss.

De beholder i større grad bærene hele. Så kokes de opp i en salgs sirup, lagd av sin egen saft og rause mengder sukker.

For meg blir det for søtt når det gjelder for eksempel jordbær. De er mer enn søte nok i seg selv og ikke trenger så mye ekstra for å bli godt syltetøy. Jeg pleier i alle fall aldri å ha særlig mye sukker i når jeg lager jordbærsyltetøy.

Men for syrlige kirsebær er denne metoden helt perfekt.

Tyrkisk kirsebærsyltetøy (Visne receli) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kombinasjonen av det syrlige og det søtlige, med hele bær som gir det hele en mer spennende smak og konsistens, er helt uimotståelig!

Naturlig krydret smak

Kirsebær tilberedt på denne måten har en naturlig krydret aroma. Jeg tar meg ofte i å tenke at her er det kanel på gang. Kanskje en anelse nellik.

Og smaker ikke sirupen litt som en mye bedre versjon av solbærtoddyen vi hadde med på skitur i påska?

Kirsebærsyltetøy kan spises som alt annet syltetøy. Smaken er riktignok ganske kraftig, så ikke ta til deg alt for mye første gang.

En av mine favorittmåter å spise den på, er på en brødskive sammen med hjemmelaget hasselnøttpålegg. Den kombinasjonen er bare himmelsk! (Også godt med jordbærsyltetøy, for den saks skyld)

Får jeg lyst på noe søtt eller snacks på kvelden (eller dagtid, for den saks skyld…), er den knall også sammen med yoghurt. Uendelig mye bedre – og sunnere – enn fruktyoghurten full av sukker og tilsetninger du får kjøpt i butikken!

Oppskriften på det – i den grad man kan kalle det det – finner du under oppskriften til syltetøyet.

Syltetøyet er også obligatorisk på bordet når jeg lager vafler. Til frokost passer den best til hvitt brød, men jammen er den ikke så verst på en god gammeldags skive grovbrød også. Gir ca. 1 liter syltetøy.

Tyrkisk kirsebærsyltetøy (Visne receli) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tyrkisk kirsebærsyltetøy (Vişne reçeli)

Mengde: 1 liter

Enkel oppskrift på klassisk tyrkisk kirsebærsyltetøy

Ingredienser

 • 1 kg ferske kirsebær (surkirsebær) eller 700 g ferdigrensede frosne
 • 700-850 g sukker
 • 2-3 ss sitronsaft

Sånn gjør jeg det

 1. Skyll kirsebærene godt. Fjern alt av blader og greiner. Kast eventuelle råtne bær. Ta ut kirsebærsteinene. Jeg bruker en liten, skarp kniv som jeg stikker inn og bruker til å “vippe ut” steinen – du finner raskt en teknikk på det.
 2. Topp renskede kirsebær med sukker, dekk til og sett i kjøleskapet i ca. et døgn. Hvor mye sukker du trenger avhenger av hvor syrlig bærene er og hvordan du liker det. Jeg pleier å veie bærene når jeg er ferdig med renskingen og har i like mye sukker som bær. Du trenger minst så mye, og blir det ikke søtt nok kan du ha i mer mens de koker.
 3. Etter et døgn vil du ha fått masse saft ut av kirsebærene. Ha alt over i en kasserolle. Kok opp og la putre i 20 minutter. Smak til med sitronsaft og eventuelt mer sukker. La putre i 5 minutter til. Sjekk konsistensen ved å ha 1 ts av syltetøysaften på en iskald asjett. Avkjøl og dra en finger rett gjennom. Hvis syltetøyet renner raskt tilbake, er det for tynt. Kok i så fall noen minutter til og test på nytt til syltetøyet har tyknet tilstrekkelig.
 4. Hell over i steriliserte glass. Skru på lokket ordentlig og sett opp-ned på kjøkkenbenken til syltetøyet har kjølnet. Oppbevar deretter i kjøleskap. Har du sterilisert og lukket glassene ordentlig holder syltetøyet seg fint i flere uker, kanskje til og med måneder.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Yoghurt med tyrkisk kirsebærsyltetøy (Visne receli) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Yoghurt med tyrkisk kirsebærsyltetøy

Mengde: 1 porsjon

Herlig mellommåltid!

Ingredienser

 • 3-4 ss yoghurt
 • 1-2 ts kirsebærsyltetøy
 • mynteblader, til garnityr (valgfritt)

Sånn gjør jeg det

 1. Ha yoghurt og kirsebærsyltetøy i et glass, i lag om du vil. Topp med litt mynte, om du har det stående. Spis umiddelbart.

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

8 kommentarer

 1. Nydelig blogg! Det minner meg på kjøkkenet fra hjemmelandet mitt Serbia..
  Liten tips:
  Når du skal ta ut stein fra kirsebær eller liggende frukt kan du bruke binders. ☺ det fungerer perfekt!

 2. Hei,
  Takk for de mange fine oppskriftene og alle gode tips!
  Jeg har noen tørkede kirsebær liggende, de er kjøpt i en tyrkisk butikk. Jeg har før brukt dem til likør, men jeg har mye mer lyst til å lage syltetøy av dem! Familien elsker det, men det er vanskelig å få tak i sure kirsebær med mindre du har god kontakt med hageeiere som har skjønt hva som gjelder! Hva tror du om det?

  Mvh Elin

  1. Hei! Det har jeg aldri prøvd, men resultatet blir nok i så fall ganske annerledes enn her. Anbefaler å lete opp en oppskrift som bruker tørre bær og prøve deg frem derfra. Lykke til!

 3. Hei ! Dette er min favoritt syltetøy fra barndom ! Har alltid elsket den. Men nå prøver jeg å kutte raffinert sukker i matlaging. Liker ikke kunstige søtstoffer heller. Har du noen tips hvordan jeg kan lage sunn kirsebær syltetøy ?

 4. Prøvde meg på denne oppskriften nå, med kirsebær fra egen hage. Selvom geleprøven viste at det ikke rant sammen, er syltetøyet blitt veldig løst. Kokte det mer enn dobbel av den tiden du oppgir i oppskriften. Var kanskje bærene for modne? De var blitt veldig mørke i fargen. Neste år blir det nok syltetøy med syltepulver for å få det stivere. En stor fordel med din/den tyrkiske metoden å koke syltetøy på, er at man slipper å skumme av.

  1. Vanskelig for meg å si, men om det er en trøst er det veldig vanlig å servere syltetøyet veldig rennende også i Tyrkia, og smaken er jo like god. Da spiser en for det meste bærene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Skip to Recipe
Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Det er i innboksen det skjer!

Unike oppskrifter og historier fra mitt kjøkken i Istanbul.

OVER 11.000 ABONNENTER

Ved å melde deg på aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

La meg lese bloggen først →

Få unike oppskrifter i innboksen

Få unike oppskrifter & historier fra Istanbul

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?