Tyrkisk kirsebærsyltetøy (Vişne reçeli)

Tyrkisk kirsebærsyltetøy (Visne receli) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Klassisk tyrkisk oppskrift på sursøtt kirsebærsyltetøy.

Kirsebær må ikke forveksles med moreller, som er søte. Kirsebær er det som heter sour cherries på engelsk. For de er sure. De er ikke spesielt gode å spise ferske. Men: De blir til utrolig godt syltetøy av.

Tyrkerne lager syltetøy på en litt annen måte enn oss. De beholder i større grad bærene hele. Så kokes de opp i en salgs sirup, lagd av sin egen saft og rause mengder sukker. For meg blir det for søtt når det gjelder for eksempel jordbær, som jo er ganske så søte i seg selv og ikke trenger så mye ekstra for å bli godt syltetøy. Men for syrlige kirsebær er denne metoden helt perfekt. Kombinasjonen av det syrlige og det søtlige, med hele bær som gir det hele en mer spennende både tekstur og smak, er rett og slett uimotståelig.

Tyrkisk kirsebærsyltetøy (Visne receli) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kirsebær tilberedt på denne måten har en naturlig krydret aroma. Jeg tar meg ofte i å tenke at her er det kanel på gang, kanskje en anelse nellik. Og smaker ikke sirupen litt som en mye bedre versjon av solbærtoddyen vi hadde med på skitur i påska?

Kirsebærsyltetøyet kan spises som alt annet syltetøy. Smaken er riktignok ganske kraftig, så aller best synes jeg det er på litt yoghurt, som en enkel dessert eller snacks på kvelden. Oppskriften på det – i den grad man kan kalle det det – finner du under oppskriften til syltetøyet. Det er også obligatorisk på bordet når jeg lager vafler. Til frokost passer den best til hvitt brød, men jammen er den ikke så verst på en god gammeldags skive grovbrød også. Gir ca. 1 liter syltetøy.

Tyrkisk kirsebærsyltetøy (Visne receli) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tyrkisk kirsebærsyltetøy (Vişne reçeli)

Ingredienser

 • 1 kg kirsebær
 • 700-850 g sukker
 • 2-3 ss sitronsaft

Sånn gjør jeg det

 1. Skyll kirsebærene godt. Fjern alt av blader og greiner. Kast eventuelle råtne bær. Ta ut kirsebærsteinene. Jeg bruker en liten, skarp kniv som jeg stikker inn og bruker til å “vippe ut” steinen – du finner raskt en teknikk på det.
 2. Topp renskede kirsebær med sukker, dekk til og sett i kjøleskapet i ca. et døgn. Hvor mye sukker du trenger avhenger av hvor syrlig bærene er og hvordan du liker det. Jeg pleier å veie bærene når jeg er ferdig med renskingen og har i like mye sukker som bær. Du trenger minst så mye, og blir det ikke søtt nok kan du ha i mer mens de koker.
 3. Etter et døgn vil du ha fått masse saft ut av kirsebærene. Ha alt over i en kasserolle. Kok opp og la putre i 20 minutter. Smak til med sitronsaft og eventuelt mer sukker. La putre i 5 minutter til. Sjekk konsistensen ved å ha 1 ts av syltetøysaften på en iskald asjett. Avkjøl og dra en finger rett gjennom. Hvis syltetøyet renner raskt tilbake, er det for tynt. Kok i så fall noen minutter til og test på nytt til syltetøyet har tyknet tilstrekkelig.
 4. Hell over i steriliserte glass. Skru på lokket ordentlig og sett opp-ned på kjøkkenbenken til syltetøyet har kjølnet. Oppbevar deretter i kjøleskap. Har du sterilisert og lukket glassene ordentlig holder syltetøyet seg fint i flere uker, kanskje til og med måneder.

Yoghurt med tyrkisk kirsebærsyltetøy (Visne receli) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Yoghurt med tyrkisk kirsebærsyltetøy

Ingredienser (per porsjon)

 • 3-4 ss yoghurt
 • 1-2 ts kirsebærsyltetøy
 • mynteblader, til garnityr (valgfritt)

Sånn gjør jeg det

 1. Ha yoghurt og kirsebærsyltetøy i et glass, i lag om du vil. Topp med litt mynte, om du har det stående. Spis umiddelbart.

SaveSave

SaveSave

Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten / Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul

Annonse

Vårsalg!

Gjør et kupp – få boka mi for kun 149 kr!
(vanlig utsalgspris 399 kr)

Kjøp hos Tanum!* Kjøp hos Ark!

* Lenken til Tanum er annonselenke. Det betyr at jeg får noen ekstra prosenter om du bruker denne lenken når du handler. Tusen takk for at du støtter Et kjøkken i Istanbul!

 

2 Comments

 • Nydelig blogg! Det minner meg på kjøkkenet fra hjemmelandet mitt Serbia..
  Liten tips:
  Når du skal ta ut stein fra kirsebær eller liggende frukt kan du bruke binders. ☺ det fungerer perfekt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *