Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Appetittvekker med sesongens beste frukt.

Fikensesongen er kort. I fjor var jeg i Norge i tre uker på denne tiden og da jeg gikk jeg glipp av hele sesongen. I Tyrkia er den ikke bare mindre god utenfor sesong – du får rett og slett ikke tak i den. Med høye tollbarrierer på mat er det få varer som importeres fra andre verdensdeler for å kunne selges året rundt.

Fersk fiken er aller best som den er, og jeg spiser den for det meste rå, uten noe annet til. Som tyrkerne spiser jeg bare den rødoransje innmaten – selv om skallet er spiselig er det jo her den gode smaken ligger. Men selv med kort sesong er det godt å kunne variere litt, ikke minst fordi fiken står særs godt til litt andre smaker også.

Fiken med labneh og rosmarin - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Dette er et enkelt mellommåltid, forrett eller dessert. En sjelden kombinasjon for en rett kanskje, men her er det både salt og søtt, uten at verken det ene eller andre tar overhånd. Labneh, er en ferskost av yoghurt, står for det salte elementet. Du lager den enkelt selv – alt du trenger er yoghurt, en sil, et kjøkkenhåndkle eller kaffefilter og noen timer. Du kan også bruke en tykk yoghurt i stedet.

Det er imidlertid toppingen som virkelig løfter retten. Pistasjnøtter gir både deilig krønsj og assosiasjoner til fikentrærnes foretrukne breddegrader. Honningen tilfører sødme, men er fiknene dine veldig gode er de kanskje søte nok i seg selv. I så fall kan du droppe honningen om du vil. Det er likevel den pepperaktige urtesmaken fra rosmarin som tilfører en ekstra smaksdimensjon til retten og løfter den til noe mer enn bare fiken med yoghurt. Så absolutt verdt å prøve. Gir en raus porsjon.

Fiken med labneh og rosmarin - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Fiken med labneh og pistasjnøtter

Ingredienser

 • 1 ss usaltede pistasjnøtter uten skall
 • 75 g labneh eller veldig tykk yoghurt
 • 3 fiken, revet i to
 • 1 ts honning
 • en klype grovhakket frisk rosmarin eller timian

Sånn gjør jeg det

 1. Rist pistasjnøtter i en stekepanne på medium varme i 2-3 minutter. Sett til side og grovhakk.
 2. Ha labneh på en liten tallerken eller i en liten skål, men la det være i store klatter heller enn en flat røre. Topp med revet fiken, honning, pistasjnøtter og rosmarin.

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

2 kommentarer

 1. Hei
  Fantastisk råvare!
  Du sier at fikensesongen er kort og at det utenom sesongen kan være vanskelig å få tak i. Jeg lurer litt på hvordan tørka fiken brukes i Tyrkia. Har du noen tips/oppskrifter hvor tørka fiken er en vesentlig ingrediens?

  1. Hei! I Tyrkia spiser de tørket fiken som den er, ofte sammen med nøtter. Den brukes også til desserter/kaker og fruktsuppe. Tror ikke jeg har lagt ut noen oppskrifter som bruker tørkede fiken til nå, men kan røpe at det kommer i min neste bok 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?