Krydrede kikerter med gurkemeie og hvitløksyoghurt

Krydrede kikerter med hvitløksyoghurt - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Krydrede kikerter med hvitløksyoghurt - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Rask og enkel kikertmiddag med varmende krydder og kjølnende hvitløksyoghurt.

Denne uka har vært svært hektisk for min del. Sånn har vi jo det alle i blant, noen oftere enn andre riktignok, men alle har vi kjent på det at timene som er tildelt dagen ikke strekker helt til. På slike dager er det litt å ty til raske og usunne løsninger. Kroppen, på den andre siden, trenger mest av alt noe sunt og tilfredsstillende nettopp på slike dager, så den får den energien den trenger til å hente seg igjen. Da er svaret hos meg kikerter.

Kikerter er ekstremt anvendbare. De har en god egensmak – jeg mauler de nesten alltid mens de står og venter på å gå i gryten. Men de tar også til seg krydder, urter og andre smaker med den største selvfølgelighet. Ikke skader det at de er proppfulle av næring heller.

Kikerter var faktisk blant de aller første tingene menneskene begynte å dyrke da jordbruket så sin spede begynnelse i det som i dag er grenseområdene mellom Tyrkia og Syria for rundt 12.000 år siden, og har således spilt en viktig rolle i vår utvikling fra jegere og sankere til vår nåværende sivilisasjon.

Ferske kikerter / Et kjøkken i Istanbul
Slik ser kikertvekstene ut

Jeg har lagt ut mange raske og gode kikertretter på bloggen før, men denne synes perfekt nå som sommeren (for de av oss som var så heldig å få den…) er på hell og dagene blir både kortere og kaldere – men det likevel ikke er helt høststemning ennå. Krydder som gurkemeie, koriander og spisskummen varmer kroppen godt, samtidig som den friske hvitløksyoghurten gjør at sommerfølelsen heller ikke forsvinner helt.

Oppskriften er inspirert av en oppskrift i kokeboken til Londonrestauranten Ducksoup (en bok som for øvrig anbefales på det varmeste), som satte meg på sporet av kombinasjonen kikerter og gurkemeie. Jeg hadde en rød paprika og et par avlange grønne tyrkiske paprika og hadde i de også, men det fant jeg ut slett ikke var nødvendig. Dropp det om du vil. Server med for eksempel tyrkisk ris og en enkel salat til, eller bare som den er med ferskt brød. Gir 2-3 porsjoner, avhengig av hva som serveres til.

Krydrede kikerter med gurkemeie og hvitløksyoghurt - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Krydrede kikerter med gurkemeie og hvitløksyoghurt

Ingredienser

Krydrede kikerter

 • 500 g kokte kikerter (fra 200 g tørre kikerter eller 2×400 g bokser hermetiserte kikerter, skylt og avrent)
 • 3 ss olivenolje
 • 1 løk, skrelt og finhakket
 • 1 søtpaprika, skrelt og skjært i strimler (kan sløyfes)
 • 2 ts malt gurkemeie
 • 2 ts malte korianderfrø
 • 1 ts malt spisskummen
 • 0,5 tørket chili eller en klype chiliflak (eller etter smak)
 • salt og pepper

Hvitløksyoghurt

 • 200 g yoghurt
 • 0,5 lite hvitløksfedd, skrelt og most med litt salt
 • 1 ss extra virgin olivenolje
 • 1 ts sitronsaft
 • salt og pepper

Garnityr

 • 1 ss olivenolje
 • 1 sitron, delt i to på skrå
 • 2 vårløk, skjært i skiver på skrå
 • chiliflak

Sånn gjør jeg det

 1. Dersom du bruker tørre kikerter, kok de etter denne metoden.
 2. Fres løk og paprika i olivenolje i en tykkbunnet stor stekepanne eller kasserolle til myk men ikke brun, 8-10 minutter. Ha i krydder og fres videre i 1 minutt til under omrøring. Ha i kikertene og 3 dl av kokevannet (eller vanlig vann om du bruker kikerter fra boks). Kok opp og la putre på medium/lav varme til væsken har nesten fordampet, rundt en halvtime.
 3. Lag hvitløksyoghurt ved å blande sammen alle ingrediensene.
 4. Stek sitronhalver i olivenolje med kuttsiden ned i en stekepanne på høy varme til karamellisert, 3-4 minutter. Å karamellisere sitronen gjør sitronen mildere og gir den mer smaksdybde, men du kan droppe dette punktet om du vil.
 5. Server kikertene toppet med hvitløksyoghurt og, om du vil, litt vårløk og ekstra chiliflak. Skvis over karamellisert sitron.

Flere raske oppskrifter med kikerter

SaveSave

SaveSave

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM