Terte med tomat og hvitløk

Hjemmelagd terte gir deilig smak av sommer og late dager.
Terte med tomat og hvitløk - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Terte med tomat og hvitløk - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Av

Nydelig terte med intens smak av tomat og søt hvitløk. Perfekt når solen skinner og du vil ha noe godt til lunsj eller middag.

Da jeg først begynte å eksperimentere med vegetarmat, var den franske terten quiche på moten. Dette var før avokadoen og shakshukaen og tok over og sendte både quichen og egentlig fransk mat sånn generelt litt ut på sidelinjen.

I de dager ble det en del quiche hjemme. Ikke alltid like vellykket; bunnen hadde en tendens til å smuldre opp og det var like spennende hver gang om selve fyllet satte seg. Men smaken, den var alltid god.

Jeg lager fremdeles quiche en gang i blant, om ikke så ofte som før. Etterhvert har jeg også fått bra kontroll på både bunn og eggefyllet. Det betyr at jeg kan konsentrere meg om det viktigste: smakene som gjør retten til noe mer enn bare egg og bunn.

Denne varianten er sommerlig og fargerik, med cherrytomater fulle av smak og – ikke minst – et helt hvitløkshode. Jepp – et helt hvitløkshode. Karamellisert til de er helt brune og milde og dype i smaken. For når hvitløk karamelliseres blir den faktisk mildere og mindre dominerende. Fantastisk godt!

Jeg har kalt dette en terte men jeg kunne egentlig like gjerne kalt det en quiche. Faktisk virker det ikke som det er noen klar regel for når en quiche blir en terte eller en pai. Begrepene brukes litt om hverandre.

Da vi fikk quiche i London for knappe ti år siden, var det imidlertid en ganske høy og rustikk affære. De samme tertene i mindre, flatere og penere form ble kalt terte. Denne er bakt som sistnevnte, så da har jeg kalt den terte. Men kall den gjerne quiche eller pai om du vil.

Oppskriften er løst inspirert av denne terten med karamellisert hvitløk. Jeg lager alltid bunnen selv, men du kan selvfølgelig kjøpe ferdig deig i butikken om du vil det. Jeg ser for meg at butterdeig også funker fint her for den som liker det, men jeg har ikke prøvd det selv.

Server med en god grønn salat og solskinn til. Oppskriften gir 1 pai, nok til 3-6 porsjoner, avhengig av hva annet som serveres til.

Terte med tomat og hvitløk - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Terte med tomat og hvitløk

4,8 (4 stemmer).
Lunsj, Middag
Middelhavs-inspirert
3 timer 30 minutter
3 -6 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

Paibunn

 • 200 g hvetemel
 • 105 g kaldt smør, i terninger
 • 45 g kaldt vann

Fyll

 • 2-3 ss olivenolje
 • 250-300 g cherrytomater, skjært i to
 • 1 hel hvitløk, feddene separert og skrelt
 • 125 g fetaost
 • 75 g mozzarella, ev. vanlig hvitost
 • 3 egg
 • 1 dl h-melk
 • 1 dl yoghurt
 • 2 ts finhakket frisk rosmarin, (uten stilk)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Lag paibunn ved å smuldre smør i hvetemel. Jeg gjør dette med kakekroken på en kjøkkenmaskin. Når smøret er helt smuldret opp, bland inn kaldt vann og kjør videre til du har en deig. Med kjøkkenmaskin tar det bare noen sekunder. Pakk godt inn og sett i kjøleskap i minst 2 timer.
 • Forvarm ovnen til 180 grader, over- og undervarme.
 • Bland cherrytomater og hvitløksfedd med olivenolje og litt salt og pepper. Fordel i en ovnsform, tomatene med kuttsiden opp. Ovnsbak høyt i ovnen til hvitløken er gyllen over det hele, ca. 30 minutter. Snu på hvitløken et par ganger underveis (men la tomatene ligge i ro).
 • Smør en paiform. Kjevle ut paideigen så den dekker minst hele paiformen. Kle deigen i paiformen og skjær vekk det som går over kantene. Bruk en gaffel til å prikle bunnen litt. Ha over bakepapir og bakebønner (jeg bruker tørre kikerter jeg har satt til side til dette formålet; etterpå kan de ikke brukes som vanlige kikerter). Ovnsbak i 20 minutter. Jeg pleier å sette bunnen under tomatene og hvitløken når de har stått inne i 10 minutter. Ta så av bakepapiret og bakebønnene og stek til bunnen ser gjennomstekt ut, 5-6 minutter.
 • Skru ned ovnstemperaturen til 160 grader, over- og undervarme.
 • Bland sammen egg, h-melk, yoghurt og rosmarin med litt salt og pepper (men husk at osten også er veldig salt).
 • Fordel ost og hvitløksfedd over paibunnen. Fordel eggerøren over. Fordel til slutt tomatene med kuttsiden opp i et fint mønster – eller helt tilfeldig – på toppen. Ovnsbak til røren er gjennomstekt og gyllen på toppen, 30-40 minutter. Server varm eller ved romtemperatur, men ikke glovarm.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.