Hjemmelaget nutella (nugatti)

Verdens beste søte pålegg ble akkurat 100 ganger bedre.
Hjemmelagd hasselnøttpålegg (Fındık ezmesi) og hjemmelagd mørk nutella - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Hjemmelagd hasselnøttpålegg (Fındık ezmesi) og hjemmelagd mørk nutella - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Av

Hjemmelaget nutella med masse hasselnøtter, kakao og sjokolade er noe helt annet enn kjøpevarianten. Både på smak og næringsinnhold!

Tyrkia er verdens største hasselnøttprodusent. Det har vært godt synlig på markedene de siste ukene. Hasselnøtter så ferske at de fremdeles henger på grenfestet, som om den var et jordbær eller en aubergine, har vært til salgs i bunkevis.

Mesteparten av verdens hasselnøtter går til å lage Nugatti

Inntil få år siden pleide Turkish Airlines å servere en liten pakke hasselnøtter til alle reisende på sine flyvninger for å vise frem denne stolte eksportvaren. For med 2/3 av verdens hasselnøttproduksjon er dette eksportvare.

Det meste går til Italia. Her går det for det meste inn i produksjonen av Nutella, Nugattiens original, og Ferrero Rocher. Noe av denne Nutellaen kommer tilbake til Tyrkia.

Verdens beste nøttepålegg

Men Nutella, som sin norske variant Nugatti, er slett ikke noe hasselnøtt- og sjokoladepålegg. Hovedingrediensene er sukker og olje. Denne blandingen er så smaksatt med bittesmå mengder hasselnøtter og sjokolade – og en lang rekke tilsetningsstoffer og kunstige smaksettinger.

Nugatti innholder bare 9% hasselnøtter. Nutella har litt mer, men også den bare 13%.

Varianten jeg lager inneholder rundt 40% hasselnøtter. Resten er hovedsakelig 50% sjokolade. Og du finner ikke spor av verken modifisert palmeolje, solsikkeolje, emulgatorer eller den diffuse «aroma», som skjuler en rekke tilsetningsstoffer.

Det utgjør en stor forskjell, både for smak og sunnhet.

Hjemmelagd hasselnøttpålegg (Fındık ezmesi) og hjemmelagd mørk nutella - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Verdens beste hjemmelagde nugatti

Siden jeg begynte å lage denne, har jeg ikke kjøpt verken nutella eller nugatti. Faktisk klarer jeg ikke spise de tidligere favorittene lenger. De smaker rett og slett ikke godt i forhold til denne hjemmelagde nutellaen.

Jeg pleier å lage hjemmelaget nutella samtidig som jeg lager tyrkisk hasselnøttpålegg. Da bruker jeg den samme hasselnøttmassen, men jeg tilsetter i tillegg smeltet sjokolade og kakaopulver. Da trenger du veldig lite tilsatt sukker/melis utover det som kommer med sjokoladen.

Det gir en mørk og luksuriøs nugatti. For en lysere variant, bruk bare melkesjokolade og reduser eller dropp kakaopulver.

Sunnere og mye bedre versjoner

Siden jeg har i smeltet sjokolade er min Nugatti ikke helt fri for tilsetningsstoffer, men det får gå. Den er uansett mye sunnere og bedre enn både Nutella eller Nugatti, all den tid den hovedsakelig består av det sjoko- og hasselnøttpålegg skal bestå av: sjokolade og hasselnøtter. Ikke sukker, fett og smakstilsetninger.

Ønsker du en hjemmelaget nutella helt fri for kunstige tilsetningsstoffer, dropp sjokoladen og smaksett med kakao, melis og vanilje.

Hjemmelagd hasselnøttpålegg (Fındık ezmesi) og hjemmelagd mørk nutella - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Hjemmelaget nugatti (sjokoladepålegg med hasselnøtter)

4,9 (19 stemmer).
Frokost, Pålegg
Internasjonal mat, Middelhavs-inspirert
20 minutter
1 lite glass
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 100 g hasselnøtter, (rå eller ristede)
 • 25 g smør, smeltet
 • 75 g melkesjokolade
 • 75 g mørk sjokolade
 • ss kakaopulver, (kan sløyfes)
 • ½ ts ekte vaniljesukker
 • melis, etter smak
 • en klype salt

Sånn gjør jeg det

 • Forvarm stekeovnen til 200 grader, over- og undervarme.
 • Fordel hasselnøttene på et stekebrett og rist til de begynner å bli gylne, men ikke veldig mørke, 8-12 minutter.
 • Dersom de har det brune skallet på, rubb hasselnøttene godt i et kjøkkenhåndkle eller liknende til skallene faller av. Kjør i foodprosessor til du får hasselnøttsmør. Du må antakelig stoppe et par ganger underveis for å skrape ned fra sidene. Bland inn smeltet smør eller olje og kjør videre til alt er helt sammenblandet. Alt dette må du gjøre mens hasselnøttene ennå er varme (de trenger ikke være glohete), ellers er det vanskelig å få hasselnøttene til å slippe oljene som gjør at du får et flytende hasselnøttsmør, og ikke bare finmalte hasselnøtter.
 • Smelt sjokoladen over vannbad. Bland inn hasselnøttsmør, kakaopulver og en klype salt. Smak til med melis og eventuelt mer salt. Hvor mye melis du trenger avhenger av hvor søt sjokoladen er, så her må du nesten smake deg frem. Hos meg holder det som regel med 1-2 ss. For en lysere variant kan du droppe kakaopulver; da er det ikke sikkert du trenger ekstra søtning i det hele tatt.
 • Hell over på et glass med lokk. Oppbevar i romtemperatur. Det holder fint i en ukes tid, lenger om du har brukt klaret smør.

Tips & noter

Jeg pleier ofte å lage denne samtidig som jeg lager tyrkisk hasselnøttpålegg. Da bruker jeg 250 gram hasselnøtter, og deler massen i to etter å ha kjørt den til rent hasselnøttsmør.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

5 kommentarer

  1. Det har visst falt ut, skal få lagt det inn 🙂 Sjokoladepålegget oppbevares i romtemperatur. Holder fint slik i en ukes tid, mer om du bruker klaret smør.

 1. 5 stjerner
  Brukte økologisk rapsolje og sløyfet kakao-pulver, slik det sto i oppskriften at man kunne gjøre! Dette var lett å lage, og smakte virkelig deilig!

 2. Hei! Har du prøvd å lage dette med kokosolje i stedet? Med tanke på holdbarhet og konsistens, mener jeg. Og er det mindre fett i hasselnøtter enn i mandler? For da jeg lagde mandelsmør trengte jeg ikke å blande inn noe ekstra fett for å få det smørevennlig. Bare en tanke. ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.