Hjemmelaget hasselnøttpålegg og mørk nutella

Hjemmelagd hasselnøttpålegg (Fındık ezmesi) og hjemmelagd mørk nutella - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

To himmelske hjemmelagde pålegg uten tilsetningsstoffer.

Tyrkia er verdens største hasselnøttprodusent. Det har vært godt synlig på markedene de siste ukene. Hasselnøtter så  ferske at nøttene fremdeles henger på grenfestet, som om den var et jordbær eller en aubergine, har vært til salgs i bunkevis.

Inntil noen år siden pleide Turkish Airlines å servere en liten pakke hasselnøtter til alle reisende på sine flyvninger for å vise frem denne stolte eksportvaren. For med 2/3 av verdens hasselnøttproduksjon er dette eksportvare. Mye av det går til Italia, hvor det går inn i produksjonen av Nutella og Ferrero Rocher.

Noe av denne Nutellaen kommer tilbake til Tyrkia. Men i tillegg til Nutella er man her også glad i rent hasselnøttpålegg. Eller rent er vel kanskje å trekke det langt – som med Nutella er det nok snakk om sukker og fett smaksatt med noe hasselnøtter (og kakao, i Nutellas tilfelle). Disse søte påleggene er en av mine svakheter i hverdagen. Hvorfor ikke da lage sin egen, med rene ingredienser og helt fri for tilsetningsstoffer?

Hjemmelagd hasselnøttpålegg (Fındık ezmesi) og hjemmelagd mørk nutella - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Hasselnøttpålegget er latterlig enkelt å lage. Fremgangsmåten er den samme som peanøttsmør, bare at du rører inn melis helt til slutt. Du kan selvfølgelig beholde det som hasselnøttsmør om du vil, men jeg er altså ute etter den søte varianten. Da kommer jeg ikke utenom sukker. Den eneste utfordringen er at pålegget det kan bli noe flytende i forhold til de variantene man får kjøpt i butikken i Tyrkia. Jeg bruker derfor smeltet smør som ekstra fettkilde i stedet for olje, slik de fleste oppskrifter gjør, og oppbevarer pålegget i kjøleskapet. Da blir det fint og smørefast. Holdbarheten blir litt kortere, så om du tror dette er noe du vil spise lite av, eller du ønsker å holde det vegansk, bruk olje i stedet.

Den samme massen kan også brukes til å lage et nutella-aktig pålegg. I stedet for melis tilsetter du da smeltet sjokolade og kakaopulver, og smaker til med melis etter behov. Det gir en mørk og luksuriøs nutella. Siden jeg bruker sjokolade er den ikke helt fri for tilsetningsstoffer , men det får gå. Den er uansett mye sunnere og bedre enn Nutella eller Nugatti (selv om jeg fremdeles holder meg med Nutella i tillegg), all den tid den hovedsakelig består av det sjoko- og hasselnøttpålegg skal bestå av: sjokolade og hasselnøtter. Ikke sukker, fett og smakstilsetninger. Gir ca. 3 dl hasselnøttpålegg eller 2 dl hver av hasselnøttpålegg og mørkt sjokolade- og hasselnøttpålegg.

Hjemmelagd hasselnøttpålegg (Fındık ezmesi) og hjemmelagd mørk nutella - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Hjemmelagd hasselnøttpålegg (Fındık ezmesi)

Ingredienser

 • 250 g hasselnøtter (rå eller ristede)
 • 25 g smeltet smør eller hasselnøttolje eller nøytral olje
 • 30-50 g melis, eller etter smak
 • klype salt

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm stekeovnen til 200 grader, over- og undervarme.
 2. Fordel hasselnøttene på et stekebrett og rist til de begynner å bli gylne, men ikke veldig mørke, 8-12 minutter.
 3. Dersom de har det brune skallet på, rubb hasselnøttene godt i et kjøkkenhåndkle eller liknende til skallene faller av. Kjør i foodprosessor til du får hasselnøttsmør. Du må antakelig stoppe et par ganger underveis for å skrape ned fra sidene. Bland inn smeltet smør eller olje og kjør videre til alt er helt sammenblandet. Alt dette må du gjøre mens hasselnøttene ennå er varme (de trenger ikke være glohete), ellers er det vanskelig å få hasselnøttene til å slippe oljene som gjør at du får et flytende hasselnøttsmør, og ikke bare finmalte hasselnøtter.
 4. Dersom du også skal lage sjokolade- og hasselnøttpålegg, ta ut 100 g av hasselnøttsmøret.
 5. Bland inn melis etter smak. Dersom jeg bare lager hasselnøttpålegg, bruker jeg 50 g. Har jeg tatt ut 100 g til å lage sjokoladepålegg holder det med 30 g.
 6. Ha over i en ren, tett beholder og oppbevar i kjøleskap. Pålegget vil fastne noe i kjøleskapet.

Hjemmelagd mørkt sjokolade- og hasselnøttpålegg (mørk Nutella)

Ingredienser

 • 100 g hasselnøttsmør (helst lagd på olje, ikke smør) fra punkt 4 i oppskriften på hjemmelagd hasselnøttpålegg over
 • 75 g melkesjokolade
 • 75 g mørk sjokolade
 • 1,5 ss kakaopulver (kan sløyfes)
 • 0,5 ts ekte vaniljesukker
 • melis, etter smak
 • en klype salt

Sånn gjør jeg det

 1. Ta ut 100 g av hasselnøttsmøret (altså hasselnøttpålegget før det er tilsatt melis). Siden dette pålegget bør oppbevares i romtemperatur anbefaler jeg å bruke olje når du lager hasselnøttmassen, ikke smør.
 2. Smelt sjokoladen over vannbad. Bland inn hasselnøttsmør, kakaopulver og en klype salt. Smak til med melis og eventuelt mer salt. Hvor mye melis du trenger avhenger av hvor søt sjokoladen er, så her må du nesten smake deg frem. Hos meg holder det som regel med 1-2 ss. For en lysere variant kan du droppe kakaopulver; da er det ikke sikkert du trenger ekstra søtning i det hele tatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *