Linsesalat med rødbeter og fetaost - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Linsesalat med rødbeter og fetaost - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Linsesalat med rødbeter og fetaost

Linsesalat med rødbeter og fetaost - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Frisk og mettende linsesalat med rødbeter, fetaost, urter og en jordlig dressing med spisskummen.

Jeg liker grønne linser best når de er kalde. Ikke kalde som i rett fra kjøleskapet, men ved romtemperatur. For aller mest til sin rett synes jeg grønne linser kommer når de er utgangspunkt for en raus og fargerik middagssalat.

Akkurat nå er rødbeter i sesong både i Tyrkia og i Norge. Det er det all grunn til å utnytte – det gjør i alle fall jeg. Som oftest gjør jeg det veldig enkelt. Til middagen serverer jeg alltid en eller annen form for enkel, frisk salat. Nå om dagen går det mye i revet gulrot og rødbete med litt ruccola, en skvis sitron og en god glugg extra virgin olivenolje. Nam!

Idéen til denne salaten kom da jeg stod med rivjernet i den ene hånden og en rødbete i den andre og skulle lage akkurat denne salaten. For rødbeten, som er så saftig og frisk når den er revet rå, må jo passe ypperlig i en linsesalat? Selvfølgelig gjør den det.

Linsesalat med rødbeter og fetaost - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Linsesalat med rødbeter og fetaost - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Inspirasjonen i smaksbildet her er overgangen mellom sommer og høst, som rødbetenes sesong jo på en måte markerer. På den ene siden er det lett og sommerlig, med friske smaker og sterke farger. Samtidig gir jordlige smaker fra rødbeter, dill og spisskummen et hint om at høsten, den er på vei inn.

Smakene i denne salaten er perfekt i overgangen mellom sommer og høst. Lett, frisk og sommerlig på den ene siden, jordlige smaker av høst på den andre. Dill er en klassisk følgesvenn for rødbeten og fungerer veldig godt her. Fetaosten tilfører en salt kontrast og fylde. Du kan også fint bruke tyrkisk eller bulgarsk salt hvitost, om du vil. Dressingen er enkel, men ved å tilsette litt malt spisskummen får du en smaksdybde som løfter hele salaten enda et hakk. Dette er sunn og næringsrik, men aller mest bare utrolig god, lunsj eller lett middag for tidlige høstdager.

Linsesalat med rødbeter og fetaost - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Mengde: 3-4 porsjoner

Linsesalat med rødbeter og fetaost

Ingredienser

 • 250 g grønne eller sorte linser (gjerne puy- eller belugalinser om du får tak i det)
 • 1 laurbærblad
 • 2 medium (ca. 400 g) rødbeter, skrelt
 • 100 g fetaost
 • 12 g dill (uten stilk), grovt revet
 • 10 g bladpersille (uten tykk stilk), grovt revet
 • vann
 • salt og pepper

Dressing

 • 1 lite hvitløksfedd, most i en morter med litt salt
 • 0,75 ts malt spisskummen
 • 2 ts rødvinseddik
 • 2 ss sitronsaft
 • 4 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  1. Kok linser og laurbærblad i raust med lettsaltet vann til linsene er møre, men fremdeles har tyggemotstand. Hell over i en sil og skyll under kaldt vann til linsene er nedkjølt. Renn av.
  2. Riv skrelte rødbeter grovt på rivjern. For et mer delikat utseende på salaten, skvis ut av væsken fra rødbetene. Da vil rødbetene blø mindre farge, men samtidig vil du også beholde litt av saftigheten og sprøheten i betene, så ikke skvis ut veldig mye.
  3. Lag dressing ved å mose hvitløksfedd med litt salt i en morter, eller ved hjelp av flatsiden av en kniv mot en skjærefjøl. Hvitløken skal bli helt som mos – dette gjør den mildere og mindre skarp i smaken enn om du for eksempel finhakker eller presser den i en hvitløkspresse. Visp sammen med de øvrige dressingingrediensene og smak til med salt og pepper.
  4. Bland kokte linser, revne rødbeter, dill, bladpersille, fetaost og litt salt og pepper lett sammen. Vend inn dressingen. Server umiddelbart.

Serveringstips: Brød

Flere retter med rødbeter

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring