Brownies med pistasjnøtter og hvit sjokolade - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Brownies med pistasjnøtter og en konsistens et sted halvveis mellom fudge og kake. Alle vet jo at kakedeig er bedre enn kaken!

Det er en stund siden brownies var trendy, men det bryr jeg meg ikke så mye om. For når det kommer til sjokoladekaker er det lite som slår den kompakte konsistensen og dype sjokoladesmaken til brownies som er akkurat passe (under)stekt.

I mine øyne skal man ikke gjøre for mye med en brownie. Det er tross alt sjokolade, sjokolade og atter sjokolade vi er på jakt etter når vi har lyst på brownie. Men for at det ikke skal bli for overdøvende synes jeg det er godt med nøtter til. Og etter å ha godt forbi ferske pistasjnøtter på markedet tidligere i uken var jeg ikke i tvil – denne gangen måtte det bli brownies med pistasjnøtter.

De beste tyrkiske pistasjnøttene kommer fra Gaziantep, som var del av Alepporegionen under det osmanske riket. Så gode er de grønne juvelene akkurat her at det tyrkiske ordet for pistasjnøtter er Antep fıstığı – Antepnøtter. De koster litt mer enn andre pistasjnøtter, men er verdt det – det merkes både på smak, konsistens og farge. Er du i Tyrkia og skal handle pistasjnøtter, be om å få de beste kvalitet av nøtter herfra. Ofte har selgerne en ekstra god variant på bakrommet. Den koster litt ekstra, men har du råd, er det verdt det.

Denne oppskriften er, som brownies skal være, mektig. Basisoppskriften har jeg hentet fra den første kokeboken til Londonkaféen Ottolenghi med minimale endringer. Server de som de er, men aller best blir de med en god vaniljeis til. Pisket krem er også et godt alternativ. Disse er også ypperlige til å dele i små biter som du oppbevarer i en boks i kjøleskapet, så har du knallgod syndig snacks i et par dager. Oppskriften passer til en liten langpanne på ca. 20×25 cm.

Brownies med pistasjnøtter og hvit sjokolade - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Brownies med pistasjnøtter og hvit sjokolade - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Brownies med pistasjnøtter og hvit sjokolade

Grunnoppskrift på brownies basert på Ottolenghi: The Cookbook av Yotam Ottolenghi og Sami Tamimi med minimale endringer.

Ingredienser

 • 300 g mørk sjokolade, i små biter
 • 200 g smør, i terninger
 • 2 egg
 • 225 g sukker
 • 2 ss kruttsterk filterkaffe
 • 280 g hvetemel
 • 1/2 ts salt
 • 100 g hvit sjokolade, i biter
 • 75 g usaltede pistasjnøtter uten skall, grovhakkede eller hele

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 170 grader, over- og undervarme. Kle en form på ca. 20×25 cm eller tilsvarende med bakepapir.
 2. Smelt sjokolade og smør i en varmesikker bolle over et vannbad med sydende, men ikke kokende vann. Rør om jevnlig og pass på at det ikke kommer vann eller vanndamp inn i sjokoladeblandingen. Ta bollen ut av vannbadet så snart sjokoladen og smøret er smeltet.
 3. Visp sammen egg, sukker og kaffe. De trenger bare å vispes sammen noen få sekunder, det er ikke nødvendig å få luft inn i eggene.
 4. Vend sjokolade- og smørblandingen inn i egg- og sukkerblandingen. Vend så inn siktet hvetemel og salt.
 5. Hell blandingen i kakeformen. Ha over hvit sjokolade og press bitene noe ned. Strø over pistasjnøtter. Stek midt i ovnen til brownien er ferdig, rundt 30 minutter. Toppen være helt tørr, men innsiden skal fremdeles være litt “gooey” – men ikke den type våt blanding du satte inn i ovnen. La komme til romtemperatur før servering.

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Lyst på noe annet?

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
To gratis e-hefter fra Vidar Bergum: Hummus og 5 grunnoppskrifter

Få unike oppskrifter fra Istanbul!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Hva har du lyst på?