Eltefrie halvgrove rundstykker

Enkle rundstykker til søndagsfrokosten eller -lunsj.
Eltefrie halvgrove rundstykker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Eltefrie halvgrove rundstykker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Av

Lite smaker så godt til helgefrokosten som nybakte halvgrove rundstykker. Her får du trikset som gjør rundstykkene ekstra gode!

Jeg foretrekker brød foran rundstykker, og uansett eltefritt. Likevel er det sånn at brød krever litt lenger hevetid enn rundstykker, litt lenger tid i ovnen – og ganske mye lenger tid på å kjøle seg ned etter steking. Derfor er de ikke alltid et like godt alternativ om du vil ha fersk brødmat til helgefrokosten. Med mindre du planlegger en veldig sen frokost da…

Trikset som gjør rundstykkene ekstra gode

Eller, kanskje jeg skal rette litt på det. Jeg foretrakk brød foran rundstykker. For det siste året har jeg nemlig funnet ut av en teknikk som gjør at også rundstykkene får den fine kontrasten mellom sprø skorpe og myk innside som gjør ferskt brød så godt.

Eltefrie halvgrove rundstykker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Som med det meste av brødmat ligger den lille forskjellen i fremgangsmåten, ikke ingredienslisten. Og det er så enkelt som å lage rundstykkene litt større, og steke dem en god del lenger.

Før pleide jeg å ta dem ut etter 13-14 minutter, når innsiden var gjennomstekt og rundstykkene klare. Nå får rundstykkene stå i 20 minutter i stedet – i en glohet ovn. De er egentlig gjennomstekte på samme tidspunkt som før, men de ekstra 6-7 minuttene gjør hele forskjellen.

Jeg bruker bakesten, og det utgjør også en forskjell. Når du setter rundstykkene på en glohet bakesten eller pizzasten vil de heve seg litt bedre i ovnen, og blir luftigere. Dessuten blir undersiden like sprø og god som oversiden. Har du verken bakesten eller pizzasten kan selvfølgelig fint bruke en vanlig stekeplate. Gir 8 store rundstykker.

Eltefrie halvgrove rundstykker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Eltefrie halvgrove rundstykker

Nybakte rundstykker til frokost med minimal innsats.
4,6 (31 stemmer). Klikk antall stjerner for å gi din stemme.
Brød, Frokost
Internasjonal mat
9 timer
8 store rundstykker
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 300 g siktet hvetemel
  • 225 g sammalt hvetemel, fint
  • 75 g sammalt rugmel, fint
  • 10 g salt
  • 5 g gjær, ev. 2 g tørrgjær
  • 460 ml vann

Sånn gjør jeg det

  • Bland sammen mel og salt. Smuldre gjær over og hell over vann. Bland godt sammen. Dekk til med tett lokk eller clingfilm og la heve til dobbel størrelse, 8-12 timer. Min deig står over natten.
  • Sett stekeovnen på 260 grader (eller så høyt det går), over- og undervarme. Sett en langpanne du tåler at blir bulkete på laveste rille. Dersom du har bakesten eller pizzasten, sett inn denne like over. Sett av nok tid til at bakesteinen blir gjennomvarm.
  • Ha deigen på umelet benk. Dryss litt mel over. Bruk en deigskrape eller slikkepott til å snu deigen. Brett hver langside inn mot midten. Rull deigemnet så skjøten kommer ned og trill lett rundt. La hvile under et kjøkkenhåndkle i 10-15 minutter.
  • Strø litt mel på begge sider av deigen. Strekk den til et rektangel, men prøv å presse så lite luft som mulig ut av deigen. La heve i nye 10-15 minutter. Bruk en deigskrape eller kniv til å dele inn i 8 rundstykker. Jeg former de ikke, de blir fine likevel.
  • Ha rundstykkene i ovnen, rett på bakestenen eller på et stekebrett midt i ovnen om du ikke har bakesten. Skvett 0,5 dl varmt vann i langpannen under og lukk døra så raskt du greier. Skru ned varmen til 230 grader.
  • Bak rundstykkene i 12 minutter. Åpne ovnsdøra for å slippe ut damp og stek videre til skorpen er sprø og gyllen, 8 minutter eller mer, avhengig av ovnen (20 minutter eller mer totalt). Det kan ta lenger i din ovn Avkjøl på rist – om du klarer å vente, da.

SaveSave

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som reklamefri tilgang, 100+ eksklusive oppskrifter og artikler og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

15 kommentarer

  1. Disse ble fantastisk gode! Kunne tenkt meg å teste resultatet uten kaldheving også – tror du de taper seg mye da? Hva må man i tilfellet gjøre? Doble gjærmengden?

    1. Hei Ida. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Mye av smaken kommer av nettopp den lange hevetiden. Både smak og konsistens blir annerledes om du gjør det på «vanlig» måte. Men godt blir det helt sikkert uansett! Øk gjærmengden til 12-15 gram om du vil prøve. Lykke til!

  2. Hei!
    Digger bloggen din og lager masse mat herfra. Hva har skjedd med denne oppskriften? Hele fremgangsmetoden har blitt borte.
    Hilsen Tuva

    1. De er veldig fine å fryse! Avkjøl dem helt før du fryser. Gi gjerne rundstykkene 2-3 minutter i en varm ovn ved opptining, så blir de som nystekte. Lykke til!

  3. Skal ovnsdøren stå på gløtt etter 12 minutter, eller skal man bare åpne for å slippe ut damp og så lukke igjen?

  4. Vidar. For noen rundstykker _ det er 2 pinsedag og regn i mitt vakre mandal – så nå har jeg bakt eltefrie og det blir ikke siste gang. Tusen takk for masse gode oppskrifter – jeg bruker minst en hver uke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.