NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Gresskarfritters

Gresskarfritters - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Gresskarfritters - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Enkle og velsmakende gresskarfritters som varmer når mørket kommer så altfor tidlig på ettermiddagen. Kan også lages med søtpotet.

For noen uker siden dukket han opp, Güncü Osman. Gresskarselgeren min på det ukentlige markedet i Balat, bydelen i Istanbul der vi bor. Da hadde han vært fraværende siden gresskarsesongen tok slutt på vårparten. For Güncü Osman selger bare gresskar. Er det ikke sesong, er han ikke å se. Da han kom tilbake i september var det et halvår siden sist vi hadde sett hverandre.

Men nå er han altså her. Og da er det ikke fritt for at det blir med en pakke hjem når jeg går forbi ham på tirsdager. For Güncü Osman har ikke bare godt gresskar. Han har også skrelt det, skåret det opp og lagt det i en tett pose, så jeg selv slipper å bruke tid på den slags når jeg kommer hjem. Bekvemmelighet som fra et supermarked, men ferskvare som du bare får på markedet.

Gresskarfritters - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Gresskarfritters - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

En av de beste tingene jeg lager av disse pakkene er gresskarfritters, eller gresskarkaker om du vil.  Myke på innsiden, litt sprø på utsiden og fulle av gode smaker – dette er rett og slett skikkelig kosemat som også er rask og enkel å lage. De kan minne litt om fine fiskekaker i konsistensen, men smaken er fyldig og varmende. Perfekt når mørket kommer så altfor tidlig på ettermiddagen.

Du kan bruke den gresskartypen du vil. Jeg har ikke prøvd det selv, men gresskar og søtpotet kan som regel brukes om hverandre, så du kan helt sikkert fint bruke det også. Jeg ovnsbaker den for ekstra god smak. Har du for eksempel et flaksehalsgresskar (butternut squash) kan du til og med ovnsbake den hel. Det som blir til overs kan du for eksempel lage gresskarsuppe av.

Jeg hadde planlagt å servere disse med grønne linser tilberedt på denne måten da jeg lagde de i dag, men sannheten er at de var så gode at vi spiste de rett fra panna, uten noe annet til. Sånn kan det gå. Om du vil ha et litt mer variert måltid enn oss, kan jeg fremdeles anbefale grønne linser til, og gjerne en tomat- og granateplesalat. Gir 15-20 fritters, nok til 3-4 porsjoner.

Gresskarfritters - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Gresskarfritters

Ingredienser

 • 650 g gresskar eller søtpotet (ca. 550 g bakt vekt)
 • 130 g (5 rause ss) hvetemel
 • 50 g fetaost, smuldret
 • 0,5 liten løk, finhakket
 • 1 ss dill
 • 2 ts tyrkiske chiliflak (pul biber) eller 0,5 ts vanlige chiliflak
 • 0,25 ts malt muskatnøtt (gjerne nyrevet)
 • 2 egg
 • salt og pepper
 • olivenolje og nøytral olje, til ovnsbaking og steking av frittersene
 • en liten håndfull salvieblader (kan sløyfes)

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme.
 2. Bland gresskarbiter med litt olivenolje. Pakk inn i bakepapir eller ha i en ildfast form som du dekker med folie. Har du butternutgresskar eller søtpotet kan du steke de hele med skallet på. Stek til mykt helt gjennom, alt fra en halvtime til over en time, avhengig av hvor store bitene er. Avkjøl noe.
 3. Ha gresskar over i en bolle. Mos med en gaffel. Bland inn de øvrige ingrediensene en etter en. Smak til med salt og pepper, men husk at fetaosten også er ganske salt.
 4. Varm opp godt med olje i en tykkbunnet stekeparme over medium varme. Jeg pleier å ha i 3-4 ss nøytral olje og 1 ss olivenolje.
 5. Har du tid, stek en testkake for å sjekke at du har nok salt og hvetemel i røra. Det kan variere hvor vannholdig gresskaret er, så det er mulig du må justere mengden hvetemel. De skal ha form og konsistens omtrent som fine fiskekaker, med kanter som blir litt sprø, omtrent som lapper. De skal være myke i midten, men er de så bløte at de er vanskelige å snu, bland litt mer hvetemel inn i deigen.
 6. Bruk en spiseskje til å ha passe kaker i stekepanna. Stek til utsiden er sprø og begynner å få litt farge, 2-3 minutter. Snu og stek ferdig på den andre siden, et par minutter til.
 7. Når gresskarfrittersene er ferdigstekte, ha i salvie og fres til den er sprø, men ikke brent, 1-2 minutter. Server umiddelbart.

Flere oppskrifter på grønnsaksfritters

Serveringstips

SaveSave

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

2 kommentarer

 1. Jeg GLEDER MEG til å lage gresskarfritters:) Selvom jeg er usikker på hvor lang tid det tar å bake en Butternut Squash (flaskehalsgresskar) i ovnen.. Takknemlig for nærmere tips – om varme og tid?

  Ellers må jeg bare si at jeg er OVERLYKKELIG over bøkene dine. Både «Aubergine & Tahini» og «Hummus og Granateple». Vi har hatt MANGE hyggelige lag med arabisk OG selvsagt tyrkisk musikk, og de deiligste, spennende og fargerike matretter takket være DINE oppskrifter. Jeg bruker bøker og oppskrifter om hverandre og prøver meg frem mer og mer. Det er rett og slett DELICIOUS og så utrolig gøy å lage. Du er fantastisk inspirerende og du gleder så manges hjerter OG mager. Takk. Du er bare RÅ! Med hilsener fra Oslo i høstvær:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM