NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Stekte kikerter med gresskar og tahinisaus

Stekte kikerter med gresskar og tahinisaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Stekte kikerter med gresskar og tahinisaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Enkel og smakfull vegetarisk hverdagsmiddag med stekte kikerter du kommer til å komme tilbake til igjen og igjen.

Jeg er veldig glad i kikerter. Ikke bare har de en god smak i seg selv, de er også ekstremt anvendelige. De trives med det meste av andre smaker, fra krydder til grønnsaker og kjøtt. Bruker du ferdigkokte kikerter er de dessuten klare på få minutter. Ikke rart at kikerter var blant de første vekstene menneskene begynte å dyrke for rundt 10 000 år siden.

Hos oss går det derfor mye i kikerter når middagen skal være rask og enkel. Jeg pleier å koke opp en halv kilo tørre kikerter i gangen (se lenken over). Det tilsvarer 5 bokser hermetiske kikerter, og holder seg fint flere dager i kjøleskapet. Det jeg ikke skal bruke de nærmeste dagene fryser jeg – de holder seg godt i fryseren også. Du kan selvfølgelig også bruke hermetiske kikerter. Det varierer veldig hvor harde og salte disse er, så prøv gjerne flere merker om du kan. Nå trenger jeg ingen insentiver for å lage vegetarisk middag, men det er ikke tvil om at det blir lettere å velge vegetarisk middag med kikerter tilgjengelig.

Stekte kikerter med gresskar og tahinisaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Stekte kikerter med gresskar og tahinisaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Stekte kikerter med gresskar og tahinisaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Dette er en slags vintervariant av krydrede kikerter med hakket salat. Stekte kikerter med herlige krydder, ovnsbakte grønnsaker og en av mine absolutte favorittsauser, eller dressinger, om du vil, helt over. Mmmm!

I stedet for gresskar kan du også bruke søtpotet – det gjelder i grunn alle oppskriftene med gresskar på bloggen. Eller du kan bruke en annen passende grønnsak du liker godt. Jeg har lagd denne med blomkål, og det ble like godt! Som i flere av oppskriftene de siste ukene bruker jeg hel spisskummen og hele korianderfrø som krydder. Det er verdt å holde seg med disse to krydderne, men har du det ikke for hånden, kan du også bruke malt krydder, som er lettere å få tak i.

Gresskar / Et kjøkken i Istanbul
Blomkål / Et kjøkken i Istanbul

Retten kan serveres akkurat som den er, gjerne med en grønn salat og godt brød til. Den er også utmerket til for eksempel børek, kylling med sumak, sitronkylling med za’atar eller tyrkiske kjøttboller. Gir 2-4 porsjoner, avhengig av hva, om noe, serveres til.

Stekte kikerter med gresskar og tahinisaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Stekte kikerter med gresskar og tahinidressing

Ingredienser

Gresskar

 • 1 kg gresskar, skrelt og skåret i biter
 • 3-4 ss olivenolje
 • 2 rødløk, delt i to og skåret i skiver
 • 1 raus håndfull bladpersille, eller en annen urt du liker (f.eks. koriander, kruspersille eller dill)
 • salt og pepper

Tahinisaus

 • 1 lite hvitløksfedd, most med litt salt i en morter eller med flatsiden av en kniv
 • 0,5 dl (50 g) tahini
 • 2 ss sitronsaft (ca. 1/2 sitron)
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • vann
 • salt og pepper

Stekte kikerter

 • 1 ts hel spisskummen (evt. 2/3 ts malt spisskummen)
 • 1 ts hel koriander (evt. 2/3 ts malt koriander)
 • 3 ss nøytral olje
 • 1 ss olivenolje
 • 2×400 g boks hermetiske kikerter, skylt, avrent og godt tørket, eller 500 g egenkokte kikerter (fra 200 g tørre kikerter), godt tørket
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm stekeovnen til 220 grader, over- og undervarme.
 2. Bland gresskarbiter med 2-3 ss olivenolje og litt salt og pepper. Fordel i en langpanne og sett i stekeovnen. Bland rødløk med 1 ss olivenolje. Ta ut gresskaret etter 15 minutter og ha over rødløken. Sett tilbake i ovnen og stek til gresskaret er mørt og løken myk, 15-20 minutter (30-40 minutter totalt). Sjekk løken fra 10 minutter og utover så den ikke brenner seg.
 3. Samtidig, lag tahinisaus ved å blande sammen most hvitløk, tahini, sitronsaft og extra virgin olivenolje. Spe med vann til passe konsistens, den skal være omtrent som en flytende yoghurt naturell. Smak til med salt og pepper.
 4. Om du bruker hele krydder, rist spisskummen og korianderfrø i en tørr panne til det lukter godt og begynner å «poppe», 1-2 minutter. Rist jevnlig på pannen så det ikke brenner seg. Knus grovt med en morter. Bruker du malte krydder, hopp over dette punktet.
 5. Noen minutter før gresskaret er klart, varm opp 3 ss nøytral olje og 1 ss olivenolje i en liten stekepanne på medium varme. Ha i kikertene. Det er viktig at kikertene er så tørre som mulig, ellers vil oljen sprute mye. Stek under jevnlig omrøring til kikertene er gylne, 3-5 minutter. Like før de er klare, ha i krydder og litt salt og pepper. Rør godt rundt. Ha over på bakepapir eller liknende for å renne av raskt.
 6. Bland sammen bakt gresskar og rødløk med stekte kikerter og en raus håndfull revet bladpersille. Hell noe av dressingen over og server resten ved siden av. Server umiddelbart.

Serveringstips

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM