9 naturlig sunne vegetariske middager å kickstarte det nye året med

9 naturlig sunne vegetariske middager å kickstarte det nye året med / Et kjøkken i Istanbul

Uansett hvilke tanker du har om å spise kjøtt og fisk – her er et knippe naturlig sunne (tilfeldigvis) vegetariske middager med så mye smak at ingen kommer til å savne kjøttstykket!

Matvanene våre er i endring, kanskje raskere enn noen gang før. For få år siden var det for eksempel utenkelig for meg å planlegge middag uten innslag av kjøtt eller fisk. Da var det liksom ikke middag lenger. I dag spiser jeg ofte vegetariske middager, gjerne flere ganger i uken. Og ikke bare det – jeg gjør det med stor glede, helt lystbetont!

Veien dit har ikke vært den enkleste. Som nordmenn flest er jeg ikke vokst opp med særlig til repertoar av vegetarisk mat. Det er begrenset hvor lenge man kan leve på risgrøt (uten spekemat) og pannekaker med blåbærsyltetøy (uten bacon), liksom.

Det enkleste er selvfølgelig å bytte ut kjøttstykket med et plantebasert erstatningsprodukt. Problemet er at de sjelden er særlig gode, og aldri like gode som det de prøver å etterlikne. De kan være fin variasjon for den som har kuttet ut kjøtt og fisk helt, men for alle oss andre er den bare en eneste stor påminnelse om hva som ikke er på tallerkenen.

Den aller beste vegetarmaten får du i stedet når du tar utgangspunkt i det som er på tallerkenen. Grønnsaker! Belgfrukter! Ost! Det høres kanskje åpenbart ut, men for meg tok det en stund før jeg fant ut hvor spennende mat kan være når en ikke lenger ser på disse ingrediensene som rent tilbehør. En aldri så liten åpenbaring!

I de ti årene eller så som er gått siden jeg begynte å bli mer bevisst på kjøttforbruket mitt, har jeg samlet et godt knippe oppskrifter jeg ofte går tilbake til. Mettende, naturlig sunne middager, som godt kan spises på en hverdag. Middager hvor det er så mye godt på tallerkenen at ingen finner noe som helst som mangler. Mange av disse oppskriftene har jeg lagt ut på bloggen – faktisk er godt over to tredel av oppskriftene her vegetariske. Omtrent halvparten er veganske, altså også fri for melkeprodukter og egg.

Uansett hvilken tanker du måtte ha om å spise vegetarisk er jeg sikker på at du finner flere retter du liker i utvalget under, hvor jeg har samlet 9 av mine favoritter blant naturlig sunne vegetariske middager på bloggen, med tips til hva du kan lage ved siden av for et fullkomment måltid – og 6 andre tilbehør som også passer perfekt til.

9 naturlig sunne vegetariske middager å kickstarte det nye året med

Kikerter med spicy tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kikerter i spicy tomatsaus

Server med: Ris eller rød bulgur og en frisk salat.

Terte med tomat og hvitløk - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Terte med tomat og hvitløk

Server med: Godt brød (f.eks. eltefritt brød med linfrø og aprikos) og en frisk salat.

Chunky linsesuppe med grønnsaker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Chunky linsesuppe med grønnsaker

Server med: Godt brød (f.eks. lyse rugbrød)

Rødbetkaker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Rødbetkaker med tahinidipp

Server med: Aubergine- og kikertsalat eller bulgur og en frisk salat.

Libanesisk moussaka (Kikertgryte med aubergine) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Libanesisk moussaka

Server med: Ris eller bulgur og en frisk salat.

 

6 gode tilbehør til vegetarmat

 

 

Julegavetips!

«Hummus & granateple» er årets mest omtalte kokebok.

Her har jeg samlet over 80 av mine beste oppskrifter på mat fra Tyrkia og Midtøsten. Samt spennende historier fra en tradisjonsrik matkultur.

Les hva andre har sagt om boka og bestill den her. Du finner den også i bokhandelen.

 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *