Slik blir «Hummus & granateple»

Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten / Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul
Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten / Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul
Av

I februar 2018 kommer «Hummus & granateple» i butikk! Du kan forvente deg en bok spekket med oppskrifter, matkultur og fristende bilder.

«Hummus & granateple» er en en uhøytidelig introduksjon til de beste smakene fra Tyrkia og Midtøsten. Med boka vil jeg vise at denne maten ikke bare er god, men også enkel å lage. Jeg vil vise at smakene passer spesielt godt til nordiske ganer. Også vil jeg gjerne gi et lite innblikk i den lange og rike historien som ligger bak alle disse fantastiske rettene og smakskombinasjonene.

Hvorvidt jeg har klart det lar jeg være opp til andre å bedømme. Jeg kan bare si at jeg er utrolig stolt av det boka er blitt. En bok som bare er blitt bedre av alle rundt meg som har vært involvert. Ikke minst fotograf Bahar Kitapcı – som har tatt alle de nydelige bildene som nærmest bringer duftene og lydene fra markedene her nede inn i boka – og forlaget Cappelen Damm.


Sitronselger ved marked i Istanbul fra «Hummus og granateple» av Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı.

Baklava fra «Hummus og granateple» av Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı.

Over 80 oppskrifter

Boka har over 80 oppskrifter fordelt på seks kapitler – Brød & bakverk, Supper & småretter, Meze, Vegetar, Kjøtt og Søtsaker.

Hvert kapittel – og hver oppskrift – har en egen innledning med anekdoter fra den lokale matkulturen. Her får du blant annet vite hvordan meze ble til, hva Karl XII av Sverige har med tyrkisk mat å gjøre og hvorfor tyrkerne ikke har et eget ord for dessert. Innledningsvis går jeg også gjennom noen ingredienser det er verdt å kjenne til. Ingredienser faste lesere av bloggen vil være godt kjent med allerede.


Børek med fetaost og spinat fra «Hummus og granateple» av Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı.

Falafel fra «Hummus og granateple» av Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı.

Tradisjonell og moderne mat

Jeg har forsøkt å ta med så mange av klassikerne som mulig. Flere har vært etterspurt på bloggen lenge. Er du blant dem som har søkt etter falafel, dolma eller lahmacun her på bloggen, vel, da finner du endelig min oppskrift på disse rettene i «Hummus & granateple». Andre favoritter som børek, kebab og en lang rekke mezeretter har selvfølgelig også fått plass.

Samtidig har det vært viktig for meg å gi god plass også til den hjemmelagde maten. Den beste maten i Tyrkia og Midtøsten får du nemlig ikke på restaurant – den får du hjemme hos folk. Jeg har også funnet plass til flere moderne retter, hvor klassiske smakskombinasjoner brukes på nye måter.


Fylte aubergine med kjøttsaus fra «Hummus og granateple» av Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı.

Ovnsbakte fiken med yoghurtkrem fra «Hummus og granateple» av Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı.

Naturlig sunt og lett å lage

Mat fra Tyrkia og Midtøsten er naturlig sunn, med utstrakt bruk av grønnsaker, olivenolje og andre naturlige ingredienser. Over 50 av oppskriftene i boka er vegetariske, mange av de også veganske.Boka har også et eget vegetarregister, så det blir enda enklere å finne frem til de mange kjøttfrie rettene.

Dette er mat som er naturlig sunn og enkel å lage, godt tilpasset et moderne liv

Det har vært viktig for meg at alle rettene i boka skal være enkle å lage. Noen av de tar litt tid, mange er raske, men alle er de ganske så enkle. Du trenger ikke noe spesialutstyr. Jeg har også lagt vekt på å velge ut retter som ikke krever veldig spesielle ingredienser. Det meste kan lages av det du får på en vanlig, velassortert norsk dagligvarebutikk. Jeg har også vært veldig bevisst på å gi alternativer der det er mulig.

For å si det med forlagets ord på omslaget: «Dette er mat som er naturlig sunn og enkel å lage, godt tilpasset et moderne liv».

Squashburgere og rødbetburgere fra «Hummus og granateple» av Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı.

Forhåndsbestill nå!

«Hummus & granateple» kommer i butikk i midten av februar, men du kan forhåndsbestille allerede nå. Ved å følge lenken under får du garantert laveste pris – og boka levert på døra så snart den kommer fra trykkeriet. I tillegg får jeg noen små prosenter fra Tanum. Vinn-vinn! (boka ble utgitt i februar 2018)

Følg lenken under for å kjøpe boka fra min samarbeidspartner Norli. De har alltid boka inne på lager, både på nett og i sine største fysiske butikker.

Klikk her for å bestille «Hummus & granateple»

Alle foto: Bahar Kitapcı. Kan ikke gjenbrukes uten tillatelse.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 kommentarer

  1. Takk til deg og Sissel Wold for innslaget i søndagens Dagsrevy. Et nytt bekjentskap som jeg gleder meg til å følge. Tyrkisk mat er min favoritt. Min sønn, snart 50, har lært meg mye om matkulturens spredning og sultanenes hoff som påvirker til de europeiske hoffenes matkultur. Spesielt kontakten mellom det ottomanske og det franske kjøkken.
    Istanbul er min favorittby, Pandeli en av de mer spesielle restaurantene.
    Hilsen Anicken Skogseth

    1. Hei Anicken. Tusen takk for kjempehyggelige ord! Matkultur er skikkelig spennende, synes det er et privilegium å kunne formidle litt av denne fantastiske historien til andre 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.