Spicy blomkål med tahinisaus

Spicy blomkål med tahinisaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Spicy blomkål med dype og tilfredsstillende smaker – med en enkel, perfekt saus til.

Det blir kaldt i Tyrkia på vinteren. Hver vinter pleier vi å reise til Gerede, drøye tre timers kjøring fra Istanbul. Gerede er tettstedet som holdt det osmanske palasskjøkkenet med kokker og en av Tyrkias mest anerkjente kokkeskoler ligger fremdeles her. Vi drar imidlertid for noe helt annet – vintersport. Oppi høyden ligger flotte langrennsløyper, så flotte at den lokale 19-åringen Ayşenur Duman er tatt ut som Tyrkias kvinnelige representant under OL i Pyeongchang. I fjor var det helt nede på -18 grader da vi kom hit.

I andre deler av landet fortoner imidlertid vinteren seg som en norsk sommer. Der sommeren er for varm for typiske norske grønnsaker, er denne typen «vinter» perfekt for blomkål, brokkoli, hodekål og knutekål, for eksempel. Om dagen bugner det derfor av grønnsaker som i Norge er aller best på sensommeren eller tidlig høst.

Blomkål / Et kjøkken i Istanbul
Spicy blomkål - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Spicy blomkål med tahinisaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Det passer meg egentlig utmerket, for blomkål er utrolig god vintermat. Aller best synes jeg den er ovnsbakt, med tahinisaus til. Jeg går aldri lei av denne kombinasjonen, som også dukker opp i mezeform i boka mi «Hummus & granateple».

Denne varianten er inspirert av to restauranter – én jeg besøkte jevnlig da jeg bodde i London og én jeg aldri har vært i. Jeg snublet nemlig over en oppskrift fra Philadelphiarestauranten Zahav (hvor jeg aldri har vært) som umiddelbart brakte minner til blomkålshawarma med tahinisaus, en av favorittene mine hos Londonrestauranten Berber & Q. Fellesnevneren? Blomkål delt i fire, helstekt og forvandlet til noe helt annet og mye fyldigere og kraftigere i smaken enn hva man skulle tro går an.

Spicy blomkål med tahinisaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Jeg har brukt tyrkiske chiliflak i oppskriften, men du kan fint bruke andre typer chiliflak om det er det du har. Liker du ikke koriander kan du bruke bladpersille eller mynte i stedet. Du kan imidlertid ikke droppe tahinien, for den syrlige tahinisausen er en helt essensiell for smaken her. Den er rett og slett den perfekte motvekten til den litt (men ikke veldig) spicye blomkålen og de friske urtene.

Server som en av flere retter, eller som hovedrett med for eksempel bulgur eller godt brød og en frisk salat til, for eksempel en av disse tre. Holder til 2-4 personer, avhengig av hva annet som serveres.

Spicy blomkål med tahinisaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Spicy blomkål med tahinisaus

Inspirert av Zahavs Spicy Roasted Cauliflower with Tahini 

Ingredienser

Spicy blomkål

 • 1 blomkålhode med blader, delt i fire båter
 • 1 dl olivenolje
 • 3 hvitløksfedd, skrelt og most
 • 1 ts gurkemeie
 • 1 ts paprikapulver
 • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo pepper) eller 0,5 ts cayennepepper eller andre chiliflak/chilipulver etter smak
 • 0,5 ts røkte tyrkiske chiliflak (isot biber/Urfa pepper) (kan sløyfes)
 • 1 raus neve (ca. 15 g) frisk koriander eller bladpersille (uten tykke stilker), grovhakket
 • salt og pepper
Tahinisaus

 • 1 dl tahini
 • 4 ss sitronsaft
 • vann
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme.
 2. Bland sammen olivenolje, hvitløk, krydder, raust med salt og litt pepper. Smør blomkålbåtene inn med blandingen. Fordel på et stekebrett og stek midt i ovnen til møre, typisk 40-50 minutter. Vil du ha mer farge på blomkålen, sett på grillelementet i et minutt eller to mot slutten, men følg med hele tiden så det ikke blir brent.
 3. Samtidig, lag tahinisaus ved å blande sammen tahini og sitronsaft. Spe med vann til konsistensen er omtrent som tykk fløte. Smak til med salt og pepper.
 4. Server blomkålen varm med tahinisaus og et raust dryss urter og granateplekjerner.

Flere oppskrifter med blomkål

SaveSaveSaveSaveSaveSave

SaveSave

 

Julegavetips!

«Hummus & granateple» er årets mest omtalte kokebok.

Her har jeg samlet over 80 av mine beste oppskrifter på mat fra Tyrkia og Midtøsten. Samt spennende historier fra en tradisjonsrik matkultur.

Les hva andre har sagt om boka og bestill den her. Du finner den også i bokhandelen.

 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *