Tahini chocolate chip cookies - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tahini chocolate chip cookies

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Sesampastaen tahini står perfekt til søtsaker og sjokolade og gir de amerikanske kjeksene ekstra smaksdybde. Tahini chocolate chip cookies – eller tahinikjeks med sjokolade, om du vil – er rett og slett uimotståelige!

Jeg hadde lenge hatt mine øyne på Danielle Orons oppskrift på tahini chocolate chip cookies. Før jul en gang tok jeg endelig tak og lagde dem.

Oron står bak den inspirerende bloggen I Will Not Eat Oysters og kommer snart med sin andre kokebok. Men av alle oppskriftene er det disse amerikanske kjeksene med en ekstra ingrediens som brukes mye i Orons hjemland Israel som er den klart mest populære. Den har gjort hele runden hos blant annet New York Times, Food52 og toppbloggeren David Lebovitz.

Ingrediensen som utgjør den store forskjellen

Den ekstra ingrediensen, som gjør disse kjeksene usedvanlig gode, er tahini, en pasta lagd av bløtlagte og malte sesamfrø.

Den er best kjent som «den andre ingrediensen» i hummus, selv om det gjerne er tahini mer enn kikerter som gir hummusen sin umiskjennelige smak og konsistens. Men i Midtøsten brukes den til så mye mer – også søtsaker.

Tahini chocolate chip cookies - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Chocolate chip cookies med tahini

Orons tahini chocolate chip cookies var helt i tråd med forventningene. Usedvanlig gode, med perfekt stor og flat form og en ganske myk konsistens. Akkurat som chocolate chip cookies skal være.

Som med mange amerikanske oppskrifter var den imidlertid for søt for min smak. Jeg har derfor lagd dem flere ganger senere i et forsøk på å gjenskape den magiske konsistensen med mindre salt og sukker. (Hardt arbeid!) Og nå har jeg truffet blink!

Som med alle amerikanske cookies er disse best mens de ennå er varme og myke. De er kanskje ikke de mest elegante å spise på det tidspunktet, men det er da vel heller ikke poenget. Lar du dem stå et par timer blir de fastere i formen, men vil fremdeles brekke ganske lett. Gir 12 store cookies.

Tahini chocolate chip cookies - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Mengde: 12 store cookies

Tahini chocolate chip cookies

Eller tahinikjeks med sjokolade, om du vil.

Oppskrift basert på Tahini chocolate chip cookies fra Danielle Oron/I Will Not Eat Oysters.

Ingredienser

 • 125 g smør
 • 125 g lys tahini
 • 175 g sukker
 • 1 egg
 • 1 eggeplomme
 • 1-2 ts ekte vaniljesukker, frøene fra 0,5 vaniljestang eller 1 ts vaniljeekstrakt
 • 140 g hvetemel
 • 0,5 ts natron
 • 0,5 ts bakepulver
 • 0,5 ts salt
 • 200 g mørk sjokolade (jeg bruker 60%*), i biter (er du i Tyrkia, bruker jeg merket Ülker)

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm ovnen til 160 grader, over- og undervarme.
 2. Kjør smør, tahini og sukker lyst og luftig i en kjøkkenmaskin. Jeg bruker K-vispen (den flate med mønster) på medium hastighet i ca. 5 minutter. Ha i egg og vaniljesukker, frø fra vaniljestang eller vaniljeekstrakt. Kjør videre på medium hastighet i nye 5 minutter.
 3. Sikt det tørre og tilsett i smørblandingen. Rør sammen på lav hastighet til røren akkurat er kommet sammen, men ikke noe mer. Det tar bare noen sekunder. Vend inn sjokoladebiter med en slikkepott.
 4. Form til ca. 12 runde boller. Oron bruker en iskremskje med slippfunksjon som tar 60 ml (0,6 dl). Jeg har ikke en slik iskremskje og bruker i stedet to spiseskjeer og øyemål. Deigbitene skal være helt runde på dette tidspunktet – de flyter ut under steking. Fordel på stekebrett med godt med mellomrom. Jeg har 6 på ett stekebrett, og da er det helt fullt når de kommer ut av ovnen. Frys de du ikke skal steke med en gang. Frys de på brett først, så har du dem over i en pose når de er frosne. På denne måten slipper du at de hekter seg sammen. (Oron mener deigbollene skal fryses i minst 12 timer først, men så lenge klarer ikke jeg å vente.)
 5. Stek til kjeksene er flate og akkurat begynner å få litt farge i kantene, ca. 15 minutter i min ovn. Har du frosne deigkuler, bak de rett fra fryseren. De trenger et par minutter lengre steketid.

Tips

Alle ingredienser skal være romtempererte før du begynner.

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring