Vegetar: 12 naturlig sunne vegetariske middager

Vegetar-middager - kollasj med squashkaker, bulgurpilaff, stekte smørbønner med grønnkål og chunky linsesuppe

Har du planer om å spise mer grønnsaker? Du er ikke alene! Selv ble jeg mer bevisst på dette for rundt 10 år siden. I dag spiser jeg vegetar flere ganger i uka, uten at noen savner kjøttstykket. Her er noen av favorittene mine. Et knippe naturlig sunne (tilfeldigvis) vegetariske middager som metter både øyne og mager.

Oppdatert 1. januar 2019 med nye favoritter!

Matvanene våre er i endring, kanskje raskere enn noen gang før. For få år siden var det for eksempel utenkelig for meg å planlegge middag uten innslag av kjøtt eller fisk. Da var det liksom ikke middag lenger. I dag spiser jeg ofte vegetariske middager, gjerne flere ganger i uken. Og ikke bare det – jeg gjør det med stor glede, helt lystbetont!

Veien dit har ikke vært den enkleste. Som nordmenn flest er jeg ikke vokst opp med særlig til repertoar av vegetar-mat. Det er begrenset hvor lenge man kan leve på risgrøt (uten spekemat) og pannekaker med blåbærsyltetøy (uten bacon), liksom.

Naturlig og sunn mat

Det enkleste er selvfølgelig å bytte ut kjøttstykket med et plantebasert erstatningsprodukt. Problemet er at de sjelden er særlig gode, og aldri like gode som det de prøver å etterlikne. De kan være fin variasjon for den som har kuttet ut kjøtt og fisk helt. For alle oss andre er den bare en eneste stor påminnelse om hva som ikke er på tallerkenen.

Den aller beste vegetar-middagen får du i stedet når du tar utgangspunkt i det som er på tallerkenen. Grønnsaker! Belgfrukter! Ost! Det høres kanskje åpenbart ut, men for meg tok det en stund før jeg fant ut hvor spennende mat kan være når en ikke lenger ser på disse ingrediensene som rent tilbehør. En aldri så liten åpenbaring!

Egne forsider for vegetar-oppskrifter

I de ti årene eller så som er gått siden jeg begynte å bli mer bevisst på kjøttforbruket mitt, har jeg samlet et godt knippe oppskrifter jeg ofte går tilbake til. Mettende, naturlig sunne middager, som godt kan spises på en hverdag. Middager hvor det er så mye godt på tallerkenen at ingen finner noe som helst som mangler.

Mange av disse oppskriftene har jeg lagt ut på bloggen – faktisk er godt over to tredel av oppskriftene her er vegetar. Omtrent halvparten er veganske, altså også fri for melkeprodukter og egg.

Også boka mi «Hummus & granateple», som ble årets mest omtalte kokebok i 2018, er full av vegetariske oppskrifter. Rundt 3/4 av oppskriftene i boka er vegetariske, over halvparten veganske. Ingen av disse rettene ble med fordi de er vegetariske, men fordi de er utrolig gode!

Uansett hvilken tanker du måtte ha om å spise vegetarisk er jeg sikker på at du finner flere retter du liker i utvalget under. Her har  jeg samlet noen av mine favoritter, alle naturlig sunne. Jeg har også tatt med tips til hva du kan lage ved siden av for et fullkomment måltid.

12 naturlig sunne vegetariske middager

Listen hadde opprinnelig 9 retter, men ble oppdatert 1. januar med noen nye favoritter.

Bulgurpilaff med kikerter og paprika

Bulgurpilaff med kikerter og paprika

Server med: Godt brød (f.eks. mykt pannestekt brød eller eltefritt sesambrød) og en enkel grønn salat.

Hummus med ovnsbakte grønnsaker

Hummus med ovnsbakte grønnsaker

Server med: En sprø salat, f.eks. en av disse.

Kikerter med spicy tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kikerter i spicy tomatsaus

Server med: Ris eller rød bulgur og en frisk salat.

Chunky linsesuppe med grønnsaker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Chunky linsesuppe med grønnsaker

Server med: Godt brød (f.eks. lyse rugbrød)

Rødbetkaker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Rødbetkaker med tahinidipp

Server med: Bulgur og en syrlig salat, f.eks. vinter-tabbouleh.

Squashburgere med halloumi og chilidipp - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Squashburger med halloumi

Server med: En raus porsjon grønn salat.

Libanesisk moussaka (Kikertgryte med aubergine) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Libanesisk moussaka

Server med: Ris eller bulgur og en frisk salat.

Borlottibønner på tyrkisk vis (barbunya pilaki), oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Borlottibønner på tyrkisk vis (Barbunya pilaki)

Server med: Ris eller bulgur og en frisk salat.

1 Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *