Postkort fra Istanbul #53 – Balat / Et kjøkken i Istanbul

Annonse Norli (Hvorfor?)

En «vanlig» dag i Istanbul, nytt fra bloggen, årets 20 beste kokebøker, georgiske oppskrifter og mye mer.

For ett år siden begynte jeg med et ukentlig nyhetsbrev jeg kalte Postkort fra Istanbul. Her deler jeg små historier fra dagliglivet, tyrkisk kultur og ellers ting jeg opplever. Av og til matrelatert, av og til ikke. I tillegg oppsummerer jeg nye blogginnlegg siden sist og deler lenker til spennende artikler fra andre blogger og nettsteder jeg synes var verdt å lese.

Jeg får mange hyggelige tilbakemeldinger på nyhetsbrevene og i januar passerte vi jammen også 1000 påmeldte. Kjempegøy!

Har du ikke meldt deg på ennå og lurer på om dette er noe for deg, kan du lese ukens utgave her på bloggen. Så kan du i ro og mak finne ut om du har lyst til å melde deg på. I så fall er det bare å fylle ut denne boksen, som du også finner i slutten av innlegget. Du kan enkelt melde deg av igjen når du vil. Alle instruksjoner får du i velkomstmailen 🙂

Ha en fin lørdag!

(Postkortet begynner etter skjemaet)

[mailerlite_form form_id=1]

Postkort fra Istanbul

#53, 3. februar 2018

en «vanlig» dag i istanbul

– Hvordan fortoner en vanlig dag i Istanbul seg?

Spørsmålet får jeg ofte. Sannheten er en klisjé. Det finnes ingen vanlig dag. Virkelig.

Ikke fordi jeg gjør så mye spennende hele tiden. Ikke flyr jeg rundt fra møte til møte og treffer nye folk hele tiden heller, slik jeg gjorde da jeg jobbet i London. De fleste dager er jeg mest hjemme – det er jo både hjem og arbeidsplass. I sommer, for eksempel, gikk dagene i skriving, oppskriftstesting og planlegging til boka nesten døgnet rundt. Når jeg sier at det ikke finnes noen vanlig dag har det mer med byen enn meg å gjøre.

Istanbul er en stor by. Eller, la meg rette på det. Istanbul er en enorm by. Når biltettheten i tillegg ligger langt over smertegrensene for veiene (og sjåførene ikke er verdens smidigste), legger det begrensninger for hvor mye en kan få gjort på én dag. Jeg planlegger derfor aldri gjøremål på mer enn ett sted per dag. Mer enn det, og jeg havner i rushtrafikk som knapt flytter seg av flekken både morgen og kveld. For rushtrafikk i Istanbul er ikke som rushtrafikk i Trondheim, Oslo eller Bergen. Her betyr det sneglefart type 3 km/t i flere kilometer, horn som tuter, fotgjengere som presser seg forbi deg uten å se seg for og scootere som dukker opp fra ingenting og sneier sidespeilet. Slitsomt.

All ære til istanbulittene som har vanlige jobber og sitter i dette hver dag. Som frilanser uten fast kontortid har jeg frihet til å legge opp ting mer som jeg vil. Av og til kan jeg jobbe hjemmefra hele dagen, omtrent fra jeg står opp på morgenen til jeg legger meg om kvelden. Andre dager settes i sin helhet av til møter eller ærend. Jeg prøver alltid å gjøre de midt på dagen, så jeg slipper både morgen- og kveldsrush. Ofte blir jeg ikke ferdig før trafikken strammer seg til likevel. Da blir jeg sittende med det evige Istanbulske dilemma: Bruke halvannen time i bil på å komme seg hjem – eller finne på noe annet i et par timer og slippe unna med en halvtimes reise hjem.

Derfor legger jeg aldri opp til at jeg skal gjøre noe annet de dagene jeg har ærend mer enn et par kilometer unna hjemmet. For noe annet får jeg ikke gjort de dagene, uansett. Så blir, om ikke annet, hver dag ganske så ulik den forrige.

Vidar

——————————

Annonse for egen bok (Postkortet fortsetter under)

forhåndsbestill «hummus & granateple»!

Nå kan du kjøpe boka mi! Ved å bruke denne lenken får du garantert laveste pris, og boka levert på døra så snart den kommer fra trykkeriet(annonselenke*)

Foretrekker du å handle i butikk, kan du be bokhandelen din om å legge av et eksemplar til deg. Det gjør de med glede!

——————————

nytt

Det siste fra bloggen og mine bidrag andre steder.

Fire nye oppskrifter har kommet til på bloggen siden sist, alle vegetariske. Blomkålen – som jeg har fått mange glade tilbakemeldinger på – og tahinikjeksene er nok mine favoritter, men slett ikke verst de to andre heller om jeg får si det selv!

Ukemenyen hadde varmende vintermat som tema, og når jeg hører om temperaturer langt under -10 i hjemlandet tenker jeg den er like passende neste uke, om du ikke fulgte den denne uka.

Det nærmer seg også slippdato for boka mi. Media har vist stor interesse for den, så det dukker nok opp opptil flere artikler i ukene som kommer. Men aller mest spent er jeg på å høre hva du synes om den! Jeg har skrevet et blogginnlegg om hva du kan vente deg av boka: Slik blir «Hummus & granateple».

Ps! Del gjerne bilder av det du lager på Instagram med hashtag #etkjøkken. Kjempegøy å se alt det fine dere lager!

——————————

anbefalt

Artikler, oppskrifter og (koke)bøker fra andre som er verdt å dele

Høy i hatten (Andreas Viestad, Morgenbladet) (betalingsmur) – Interessant blikk på Paul Bocuse, kjendiskokken som nylig døde og har blitt hyllet nærmest ukritisk av både kokker og medier

Meze til mange (Green Bonanza) – Bloggeren Mia Frogner inviterer til vegansk mezefest, med gode tips til planlegging

A Turkish Coffee Tradition (Life and Thyme) (??) – Den første kaffekoppen var ufiltrert tyrkisk kaffe…i Jemen!

The 20 best food books from 2001-2017 (The Guardian) (??)  – Jeg har fem av disse og flere av de andre på ønskelisten. Moro, Sichuan Cookery, Plenty og A Modern Way To Eat er blant de aller mest brukte på kjøkkenet hos meg. Jeg har skrevet om kokeboken til Moro her.

16 Georgian recipes that go beyond khachapuri (Saveur) (??) – Jeg har hangup på georgisk mat om dagen, mye takket være boken Kaukasis av Olia Hercules. Her er det også mye godt.

Nigel Slater’s Middle East (BBC) (??) – Ny TV-serie om mat fra Midtøsten med Nigel Slater, en av Storbritannias mest anerkjente matskribenter og TV-personligheter. Første episode er fra Libanon, andre fra Tyrkia. Kommer i februar på BBC. Er det lov å håpe på at en norsk kanal plukker den opp etterhvert?

 

——————————

mat fra tyrkia, midtøsten & bortenfor

Lyst til å lære mer om mat fra Tyrkia, Midtøsten og landene rundt? Bli med i Facebookgruppa vår Mat fra Tyrkia, Midtøsten og bortenfor!

Her inspirerer vi hverandre, svarer på spørsmål om ingredienser og oppskrifter – og en gang i uka deler vi vår beste matopplevelse fra uka som gikk.

Oppdatert 7. april 2018 for å reflektere endringer i nyhetsbrevene

Få gratis utdrag fra min siste bok!

Vil du ha tre eksklusive oppskrifter fra min nyeste kokebok?

Prøv disse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Heisann, Vidar her!

Heisann, Vidar her!

Jeg lager enkel og fargerik mat med en historie.

Annonse Norli (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisene var riktige 1.5.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos Norli etter at du klikker lenken.

Populært

    Squashkaker mücver med yoghurt på gammel bakgrunn
    Muhammara - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Annonse (Hvorfor?)

Lyst på noe annet?

Velkommen tilbake!

Vidar Bergum leser kokebok

Som jevnlig leser tror jeg du kan ha stor glede av mitt populære nyhetsbrev, med masse inspirasjon fra Istanbul hver uke.

Få mine populære Postkort fra Istanbul

Som velkomstgave vil du også motta et gratis e-hefte!

Ved å trykke «Få nyhetsbrev!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring. Du kan når som helst melde deg av igjen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med ditt gratis e-hefte og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til blogginnlegget
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Vidar Bergum smilende portrettfoto

Heisann! Vidar her.

Vil du ha et gratis e-hefte med utdrag og tre eksklusive oppskrifter fra min siste bok?

Nei takk
Vidar Bergum leser kokebok
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Vidar Bergum smilende portrettfoto

Ditt gratis e-hefte er på vei!

Finner du det ikke? Sjekke mappene for reklame, oppdateringer eller søppelpost.

 

Om litt vil du også få mer informasjon om nyhetsbrevene du vil motta. Gleder meg til å holde kontakten med deg!

Lukk og gå tilbake til blogginnlegget
Vidar Bergum leser kokebok
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Vidar Bergum 🇳🇴

Vidar Bergum 🇳🇴

Enkel og fargerik mat med en historie.

På norsk!

Hva har du lyst på?