Ukemeny fra Et kjøkken i Istanbul: Tyrkisk mat

Ukemeny: Tyrkisk mat

Ukemeny fra Et kjøkken i Istanbul: Tyrkisk mat

7 enkle og spennende middagstips fra det tyrkiske kjøkken!

Min påstand er at det tyrkiske kjøkken er et av verdens mest undervurderte. Veldig mange forbinder det med rullekebab og børek, men selv om begge deler er en viktig del av tyrkisk matkultur er den så veldig, veldig mye mer enn det.

Det tyrkiske kjøkken har en enorm spennvidde. Tyrkerne var lenge et nomadisk folkeslag, og vandret fra øst-Asia gjennom sentral-Asia før de slo seg ned for godt på den anatolske halvøya. Innflytelsen herfra er ennå tydelig, for eksempel med dumpling-retten mantı og den utstrakte bruken av yoghurt.

Stordelen av dagens tyrkiske kjøkken ble likevel utviklet under det osmanske rikets storhetstid. Palasskjøkkenet hentet retter og inspirasjon fra alle imperiets kanter. Slik ble retter fra Midtøsten, Balkan, Hellas, Armenia og andre nærliggende områder en naturlig del av det tyrkiske kjøkken. Mange retter gikk også andre veien – børek og baklava er for eksempel nesten like viktig i Balkan og Midtøsten som i Tyrkia. Samtidig hentet palasset åpenbart mye inspirasjon fra perserne, særlig når det kom til rispilaffer og gryteretter. I tillegg har Tyrkia nærmest unike forutsetninger for gode ingredienser.

Sesongens råvarer er en viktig del av det tyrkiske kjøkken. Bilde fra «Hummus & granateple». (Foto: Bahar Kitapcı)

Det må bare bli mye – og variert – god mat av sånt. Det er kanskje ikke så rart mange tyrkere er skeptiske til innovasjon og utenlandsk mat.

Klikk for å lese mer om «Hummus & granateple»
Klikk for å lese mer om «Hummus & granateple»

Dette har jeg skrevet mye mer om i boka mi «Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten». I tillegg til eksempler på mange tradisjonsrike retter, prøver jeg også å få frem litt av den lange og rike historien som ligger bak. For her ligger det mange skatter som passer utrolig godt til den som er vant til norske smaker. Det aller meste er nemlig mildt, men smaksrikt. Og ikke minst er det enkelt å lage. Du kan lese mer om boka her.

Denne uka feirer jeg derfor nært forestående bokslipp og det tyrkiske kjøkken med en hel uke med tyrkisk mat fra bloggen! Gir det mersmak, kan du bestille boka mi hos Tanum (annonselenke*).

Ukemeny: Tyrkisk mat

Tyrkisk moussaka - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Fredag

Tyrkisk moussaka (Patlıcan musakka)

Tyrkisk ris (eller rester av bulgur fra onsdag)

Frisk salat

Bakst

Tyrkisk pide med za’atar

(dropp za’atar eller bytt det ut med sesamfrø for en mer klassisk tyrkisk variant)

Tyrkisk kirsebærsyltetøy (Visne receli) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Søtt

Tyrkisk kirsebærsyltetøy (Vişne reçeli)
Mitt tyrkiske favorittsyltetøy. Kjempegodt på brødskiva eller i yoghurt. Kan fint lages med frosne kirsebær.

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Annonse (Hvorfor?)

Flere oppskrifter & historier i mine bestselgende bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring