NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Eltefritt brød med linfrø og ristede solsikkefrø

Enkle brød som passer perfekt til frokosten!
Eltefritt brød med linfrø og ristede solsikkefrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Eltefritt brød med linfrø og ristede solsikkefrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Enkle, eltefrie brød med linfrø og solsikkefrø – eller eltefrie frøbaguetter, om du vil. Hemmeligheten ligger i hva du gjør med frøene før de går i deigen.

Da samboeren min og jeg begynte å tenke på å flytte til Istanbul, var ett av de viktigste spørsmålene hva vi skulle ta oss til her nede. Det var uaktuelt å fortsette i liknende jobber som det vi hadde i London, de finnes rett og slett ikke på samme måte her. Dessuten var halve poenget å skape oss et liv med større frihet i hverdagen.

Som jeg fortalte Dagbladet i dette fine intervjuet i helgen, var vi faktisk inne på tanken om å åpne bakeri. Tyrkere spiser nemlig veldig mye brød – men brød av god kvalitet, med god ernæringsverdi, er dessverre sjelden vare. Og var det én ting mine tyrkiske venner hadde lagt sin elsk på i min matlaging, var det nettopp brødene.

Noe bakeri ble det aldri, men jeg har fortsatt å bake. Det morsomme – og vanskelige – med brød er hvor forskjellig de kan smake, selv med nesten identiske ingredienser. Både fremgangsmåte og forholdstall har veldig mye å si for sluttresultatet. Kjempegøy for en som liker å eksperimentere!

Eltefritt brød med linfrø og ristede solsikkefrø til heving / Et kjøkken i Istanbul

Jeg er glad i brød med helkorn og frø, men siden tyrkeren i huset kan styre sin begeistring for det, blir det med en gang i blant. Denne kan jeg imidlertid sette inn på høy rotasjon. Her var det nærmest stående ovasjon rundt frokostbordet.

Hemmeligheten ligger i å riste solsikkefrøene så de blir gylne og fine. Det tilfører en ekstra smaksdybde som bare mel og råe frø ikke kan.

Som med alle eltefrie brød, er de enkle å lage. Prosessen tar mange timer, men av deg krever brødet bare noen få minutter. Denne oppskriften fordrer riktignok at du begynner minst én time før du legger deg, så du har tid til å bløtlegge frøene.

Eltefritt brød med linfrø og ristede solsikkefrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Idéen om å tilsette bløtlagte linfrø og ristede solsikkefrø har jeg hentet fra boken Tartine Book No. 3. Utover det bruker jeg oppskriften jeg selv bruker aller mest i det daglige. Har du lagd noen av mine andre eltefrie brød, vil du kjenne igjen fremgangsmåten. Jeg synes disse brødene passet godt til å formes som baguetter, med ekstra mye skorpeflate, men du kan bruke samme oppskrift til å lage ett stort eller to mindre brød. Gir 4 baguette-liknende avlange brød.

Eltefritt brød med linfrø og ristede solsikkefrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Eltefritt brød med linfrø og ristede solsikkefrø

Prøvd oppskriften? Legg til din vurdering
Bli den første til å vurdere
Brød
Internasjonal mat
12 hours
4 baguette-liknende brød
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 50 g linfrø
 • 70 g kokende vann
 • 50 g solsikkefrø
 • 350 g hvetemel, fin
 • 150 g hvetemel, sammalt fin
 • 5 g fersk gjær, ev. 1/3 ts tørrgjær
 • 380 g vann
 • 10 g salt

Sånn gjør jeg det

 • Bland sammen linfrø og 70 g kokende vann. Avkjøl. Samtidig, rist solsikkefrø i en tørr panne til gyllen. Når begge deler er avkjølte, bland de ristede solsikkefrøene inn i linfrøblandingen. La stå ca. 1 time.
 • Samtidig, bland sammen mel, gjær og 380 g vann (jeg bruker romtemperatur). Ha på lokk eller plast og la stå i 1 time.
 • Bland linfrø, solsikkefrø og salt inn i deigen. Jeg klemmer deigen med hendene så deigen går gjennom fingrene til jeg har fått en deig hvor salt og frø er jevnt fordelt. Ha på lokk eller plast og la stå i 6-8 timer, eller over natten.
 • Forvarm stekeovnen til 260 grader (eller så høyt ovnen går, om din ikke går så høyt), over- og undervarme. Sett inn en pizzasten eller bakesten, om du har. Sett inn en langpanne som det er greit bulkes på nederste rist.
 • Hvelv deigen ut på en ren, umelet kjøkkenbenk. Dryss over litt hvetemel. Bruk en deigskrape til å snu deigen, så den melete siden kommer ned. Del i fire like store emner.
 • Brett kantene av hvert emne inn mot midten, som om du lagde en konvolutt. Rund til kantene og la heve under et kjøkkenhåndkle med skjøten ned i en halvtimes tid.
 • Form emnene til avlange brød, omtrent som baguetter. Bruk en teknikk du er vant til, eller gjør det slik jeg bruker (se Del 2 i videoen under). Etter at du har formet emnene til brød, rull de så de blir avlange i formen, omtrent som baguetter. Ha godt med mel på et kjøkkenhåndkle (jeg bruker en blanding av rismel og fint hvetemel) og legg de formede brødene på håndkleet, med en brett mellom hvert brød (se bildet over). Hev under et kjøkkenhåndkle i 30-45 minutter.
 • Skjær noen snitt i brødene (en brødkniv er fin til dette) og ha i ovnen. Skvett 0,5 dl varmt vann i langpannen du satte inn nederst og lukk døren umiddelbart. Skru ned temperaturen til 230 grader og stek i 12 minutter. Åpne døren for å slippe ut damp og stek videre til gjennomstekt og gyllen, 10-12 minutter (22-25 minutter totalt).
 • Avkjøl brødene på rist og spis samme dag. Frys det du ikke skal spise samme dag så snart brødene er avkjølte.

Video

Tips

I videoen på denne siden kan du se hvordan jeg former vanlige eltefrie brød. I oppskriften over bruker jeg samme metode, men etter brødene er formet, ruller jeg de avlange så de blir seende ut mer som baguetter. Jeg hever de da som på bildet i hovedteksten over i stedet for hevekurver.

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

7 kommentarer

 1. Wow, disse ble helt fantastiske! Jeg har ikke helt fått til å lage pizza med pizzastein, men baguetter var jo helt perfekt. Tusen takk:)

  1. Dette er små brød, så du trenger i så fall små brødformer. Så lenge deigemnene er like store blir steketiden omtrent den samme, kanskje noen minutter ekstra. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM