Spinat i aromatisk tomatsaus

Latterlig enkel rett som kan brukes til mye – og en liten historie fra Istanbuls matmarkeder.
Spinat med aromatisk tomatsaus - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Spinat med aromatisk tomatsaus - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Av

Retten som enkelt kan pimpes til en hel middag. Spinat i aromatisk tomatsaus er nemlig like god til lunsj med brød som den er som siderett eller iblandet bønner eller kikerter.

– Ikke kom hit. Kom til Balat på tirsdagene i stedet. Det er mye bedre.

En gang i blant rusler jeg opp til nabolaget Çarşamba (tsjar-sjamba) på onsdager. Da er nemlig bydelen hjem til et av Istanbuls største ukentlige markeder. Selv om markedet i Balat er stort og meget bra, det også, finner du likevel ett og annet her som du ikke finner andre steder.

Minuset er at Çarşamba er ett av Istanbuls, antakeligvis også Tyrkias, mest konservative bydeler. Her går de fleste kledd som i det 7. århundre, både menn og kvinner. De har flere bokhandler enn jeg har sett noen andre steder i Istanbul, men alle selger de kun koranen og islam-relatert litteratur. Andre selger ultra-tradisjonelle klær.

Rødbeteblader

Det var min unge venn ved boden jeg pleier å handle det meste av basisvarene fra som ga meg rådet om å holde meg unna. Men, for en som er så glad i mat og markeder som meg, kan jeg ikke dy meg for å ta turen opp enkelte onsdager, for å se hva jeg kan finne av ting litt utenom det vanlige.

I dag kjøpte jeg blant annet med en bunt friske rødbeter. Rødbeter er slett ikke uvanlig i Tyrkia, men å få kjøpt dem i bunter, med nydelige blader på, er sjelden vare. Rødbeteblader er knallgode og kan brukes som mangold, svartkål eller spinat.

Krydder og hvitløk stekes i olje
Tomat stekes

Spinat med aromatisk tomatsaus - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Navnet på oppskriften er derfor misvisende (sorry!). Jeg brukte ikke spinat da jeg lagde denne i dag. Men jeg har brukt det tidligere i liknende retter, og vet at det fungerer utmerket. Og spinat er som kjent mye lettere tilgjengelig for de fleste. Men bruk veldig gjerne rødbetblader eller mangold om du får tak i det! Personlig synes jeg de er hakket mer spennende enn spinat, men det er jo smak og behag, også.

Dette er en veldig enkel oppskrift. Krydringen er inspirert av harissa, den tunisiske chilipuréen, men er strippet helt ned til rene krydder – karve, spisskummen og chiliflak. Kombinasjon gir en aromatisk og varmende smak, uten at det blir spicy. Får du ikke tak i hel karve og spisskummen, kan du bruke malt. Har du bare en av delene, går det fint, det også. Chiliflak kan erstattes med hva du ønsker som har en anelse snert i seg – eller droppes helt for en mild versjon.

Spinat i aromatisk tomatsaus passer utmerket som lett lunsj med godt brød til, f.eks. pitabrød. Du kan også servere det som en saftig siderett til for eksempel kylling eller fisk. Et annet tips er å tilsette kikerter eller bønner for en fullverdig vegetarisk middag. Du kan også lage groper og posjere egg rett i sausen, som shakshuka. Holder til 2-3 porsjoner, avhengig av hva annet du serverer og hvilket måltid det er snakk om.

Spinat med aromatisk tomatsaus - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Spinat med aromatisk tomatsaus

Ingredienser

 • 0,5 ts hel spisskummen
 • 0,5 ts hel karve
 • 3 ss olivenolje
 • 2 hvitløksfedd, finhakket
 • 600 g hakket tomat (frisk eller hermetisk)
 • 1 dl vann
 • 250 g spinat, mangold, svartkål, grønkål eller rødbeteblader, godt skylt og skåret i strimler (babyspinat kan beholdes hel)
 • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber) eller annen type chiliflak, etter smak
 • 1 ss sitronsaft
 • 100 g fetaost, smuldret i store biter
 • evt. 1-2 ts tomatpuré og en klype sukker
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Rist krydder i en stor tykkbunnet panne over medium varme til det lukter godt av krydder, 30 sekunder til ett minutt. Rist litt på pannen underveis så krydderet rører på seg og ikke brenner seg. Ha i olivenolje og hvitløk. Bruker du malte krydder, har du i dem nå (ikke rist dem i tørr panne først). Fres til hvitløken begynner å bli blank, men ikke har fått farge, 1-2 minutter. Dersom du ikke er trygg på at tomatene du bruker er fulle av masse smak, ha i litt tomatpuré og en klype sukker sammen med hvitløken.
 2. Ha i tomater. La putre i noen minutter til tomatene har sluppet saftene og du har en tomatsaus, 4-5 minutter. Bruker du hermetiske, la putre like lenge. Ha i 1 dl vann, spinat (eller alternativ), chiliflak og sitronsaft. La koke til spinaten har falt helt sammen, 2-3 minutter – lenger om du bruker mangold eller en annen type mer hardføre blader. Smak til med salt og pepper.
 3. Server varm (men ikke glohet) med fetaost smuldret over.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 kommentarer

 1. Jeg laget denne nydelige retten med mangoldblader og brukte dobbelt opp av krydder og smak. Det smakte, som forventet, himmelsk. Jeg bor like ved en butikk som eies og drives av tyrkere og de har nesten alltid fersk mangold å by på. Jeg fant ikke mangold nevnt i registeret i noen av bøkene dine og håper neste bok vil ha flere oppskrifter med mangold. Enig med deg i at den smaker så mye mer og bedre enn spinat. Jeg husker en deilig mangoldsuppe fra Libanon med litt mynteblader i som jeg har laget en variant av. Og jeg lager i blant smørdampet strimlet mangold. Når den skal serveres er jeg raus med med hakkede valnøtter eller cashewnøtter og granateplekjerner over. Skal det være et litt større måltid kommer det litt kikerter i og smuldret fetaost over eller yoghurt med mynte og agurk ved siden av (mast o khiar på persisk).
  Morsomt at bydelen heter charshanbeh og er oppkalt etter markedsdagen. Charshanbeh (fjerde dag- i uken) betyr onsdag på persisk. Hovedstaden i Tajikistan heter Doshanbeh (Andre dag – i uken) og er oppkalt etter nettopp makedsdagen som var der før det ble hovedstad.

  1. Tusen takk for hyggelig melding! Så morsomt med hovedstaden i Tajikistan, det visste jeg ikke 🙂 Og smørdampet mangold med topping hørtes himmelsk ut, det skal jeg prøve en dag, tusen takk for tips!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.