Spinat med aromatisk tomatsaus - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Spinat i aromatisk tomatsaus

Latterlig enkel rett som kan brukes til mye – og en liten historie fra Istanbuls matmarkeder.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Retten som enkelt kan pimpes til en hel middag. Spinat i aromatisk tomatsaus er nemlig like god til lunsj med brød som den er som siderett eller iblandet bønner eller kikerter.

– Ikke kom hit. Kom til Balat på tirsdagene i stedet. Det er mye bedre.

En gang i blant rusler jeg opp til nabolaget Çarşamba (tsjar-sjamba) på onsdager. Da er nemlig bydelen hjem til et av Istanbuls største ukentlige markeder. Selv om markedet i Balat er stort og meget bra, det også, finner du likevel ett og annet her som du ikke finner andre steder.

Minuset er at Çarşamba er ett av Istanbuls, antakeligvis også Tyrkias, mest konservative bydeler. Her går de fleste kledd som i det 7. århundre, både menn og kvinner. De har flere bokhandler enn jeg har sett noen andre steder i Istanbul, men alle selger de kun koranen og islam-relatert litteratur. Andre selger ultra-tradisjonelle klær.

Rødbeteblader

Det var min unge venn ved boden jeg pleier å handle det meste av basisvarene fra som ga meg rådet om å holde meg unna. Men, for en som er så glad i mat og markeder som meg, kan jeg ikke dy meg for å ta turen opp enkelte onsdager, for å se hva jeg kan finne av ting litt utenom det vanlige.

I dag kjøpte jeg blant annet med en bunt friske rødbeter. Rødbeter er slett ikke uvanlig i Tyrkia, men å få kjøpt dem i bunter, med nydelige blader på, er sjelden vare. Rødbeteblader er knallgode og kan brukes som mangold, svartkål eller spinat.

Krydder og hvitløk stekes i olje
Tomat stekes

Spinat med aromatisk tomatsaus - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Navnet på oppskriften er derfor misvisende (sorry!). Jeg brukte ikke spinat da jeg lagde denne i dag. Men jeg har brukt det tidligere i liknende retter, og vet at det fungerer utmerket. Og spinat er som kjent mye lettere tilgjengelig for de fleste. Men bruk veldig gjerne rødbetblader eller mangold om du får tak i det! Personlig synes jeg de er hakket mer spennende enn spinat, men det er jo smak og behag, også.

Dette er en veldig enkel oppskrift. Krydringen er inspirert av harissa, den tunisiske chilipuréen, men er strippet helt ned til rene krydder – karve, spisskummen og chiliflak. Kombinasjon gir en aromatisk og varmende smak, uten at det blir spicy. Får du ikke tak i hel karve og spisskummen, kan du bruke malt. Har du bare en av delene, går det fint, det også. Chiliflak kan erstattes med hva du ønsker som har en anelse snert i seg – eller droppes helt for en mild versjon.

Spinat i aromatisk tomatsaus passer utmerket som lett lunsj med godt brød til, f.eks. pitabrød. Du kan også servere det som en saftig siderett til for eksempel kylling eller fisk. Et annet tips er å tilsette kikerter eller bønner for en fullverdig vegetarisk middag. Du kan også lage groper og posjere egg rett i sausen, som shakshuka. Holder til 2-3 porsjoner, avhengig av hva annet du serverer og hvilket måltid det er snakk om.

Spinat med aromatisk tomatsaus - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Spinat med aromatisk tomatsaus

Ingredienser

 • 0,5 ts hel spisskummen
 • 0,5 ts hel karve
 • 3 ss olivenolje
 • 2 hvitløksfedd, finhakket
 • 600 g hakket tomat (frisk eller hermetisk)
 • 1 dl vann
 • 250 g spinat, mangold, svartkål, grønkål eller rødbeteblader, godt skylt og skåret i strimler (babyspinat kan beholdes hel)
 • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber) eller annen type chiliflak, etter smak
 • 1 ss sitronsaft
 • 100 g fetaost, smuldret i store biter
 • evt. 1-2 ts tomatpuré og en klype sukker
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Rist krydder i en stor tykkbunnet panne over medium varme til det lukter godt av krydder, 30 sekunder til ett minutt. Rist litt på pannen underveis så krydderet rører på seg og ikke brenner seg. Ha i olivenolje og hvitløk. Bruker du malte krydder, har du i dem nå (ikke rist dem i tørr panne først). Fres til hvitløken begynner å bli blank, men ikke har fått farge, 1-2 minutter. Dersom du ikke er trygg på at tomatene du bruker er fulle av masse smak, ha i litt tomatpuré og en klype sukker sammen med hvitløken.
 2. Ha i tomater. La putre i noen minutter til tomatene har sluppet saftene og du har en tomatsaus, 4-5 minutter. Bruker du hermetiske, la putre like lenge. Ha i 1 dl vann, spinat (eller alternativ), chiliflak og sitronsaft. La koke til spinaten har falt helt sammen, 2-3 minutter – lenger om du bruker mangold eller en annen type mer hardføre blader. Smak til med salt og pepper.
 3. Server varm (men ikke glohet) med fetaost smuldret over.

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring