Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Endelig er tomatene søte og gode igjen! Da liker jeg godt å lage rask mat med en frisk tomatsaus, som denne retten med kylling og kikerter.

De fleste er vant med grønnsaker som er tilgjengelige året rundt. Vokser de ikke der du bor, importeres de fra nær og fjern. Mest fjern.

I Tyrkia har de historisk vært veldig flinke til å spise sesongbetont. Men også her blir stadig flere råvarer tilgjengelig over stadig lengre tid. Alt av basisvarer for det tyrkiske kjøkken er tilgjengelig året rundt. Andre grønnsaker kommer og går. Mais, for eksempel, har nylig meldt sin ankomst for i år, mens vi sa takk og farvel til gresskaret for noen uker siden.

Likevel er det også her stor forskjell på en grønnsak som har vokst frem under optimale forhold – og en som ikke har det. Også her er vintertomatene harde og mer sur og bitter enn søt og saftig. Jeg kjøper derfor veldig sjelden tomat på vinteren.

Røde tomater fra markedet i Istanbul / Et kjøkken i Istanbul
Oppskrift på kylling og kikerter i frisk tomatsaus fra Et kjøkken i Istanbul

Når sommeren kommer, derimot, går det både to og tre kilo i uka på kjøkkenet hjemme hos meg. Noen skiver til frokosten, hakket salat minst en gang om dagen. Og ikke så rent sjelden – en enkel middag som smaksettes av en frisk tomatsaus med god olivenolje, masse hvitløk og litt krydder eller urter.

Her har jeg brukt både kylling og kikerter – en skikkelig undervurdert kombinasjon. Ikke bare smaker kikerter utrolig godt, det er også en god måte å kutte ned kjøttforbruket på. Jeg er stor tilhenger av å redusere bruken i det daglige heller enn å ha dager eller perioder hvor du kutter det ut helt, og kjører på som før ellers. Det funker i alle fall veldig godt for meg.

Nøkkelen til denne tomatsausen er å bevare friskheten fra de søte tomatene. Den skal derfor bare såvidt kokes opp. Altså litt motsatt av tradisjonell tomatsaus, som helst skal koke så lenge som mulig. Resultatet er en saus som smaker friskt og sommerlig. Perfekt!

Dette er i grunn en fin basisoppskrift, hvor du kan variere krydder og urter etter hva du selv liker og har for hånden. Du trenger ikke så veldig mye ved siden av, men litt pasta, ris eller brød passer godt til. Gir 2-4 porsjoner, avhengig av hva annet du serverer til.

Oppskrift på kylling og kikerter i frisk tomatsaus fra Et kjøkken i Istanbul

Kylling og kikerter i frisk tomatsaus

Ingredienser

 • 1 ss olivenolje
 • 200 g kyllingfilet (bryst eller lår), skåret i strimler
 • 3 ss extra virgin olivenolje
 • 4 hvitløksfedd, skrelt og finhakket
 • 1 ts paprikapulver
 • 0,5 ts røkt paprikapulver (helst spansk type, jeg bruker hot)
 • 0,5 ts malt spisskummen
 • 250 g kokte kikerter (fra 1×400 g boks hermetiske kikerter, skylt og avrent, eller 100 g tørre, bløtlagt og kokt)
 • 500 g frisk tomat, flådd og skåret i terninger (se evt. tips under)
 • 1 ss sitronsaft
 • 20 g bladpersille, grovhakket
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Begynn med å flå tomater. Skjær et kryssnitt i toppen. Ha i godt med kokende vann i 30 sekunder til ett minutt. Ha over i kaldt vann. Nå skal det være enkelt å skrelle av skallet. Alternativt kan du bruke en skarp kniv. Skjær tomaten i båter. Skjær deretter av skallet som du gjør på melonbåter.
 2. Ha litt salt og pepper på kyllingen. Fres i olivenolje i en stor tykkbunnet stekepanne på medium/høy varme til brunet og gjennomstekt. Ta ut kyllingen og sett til side.
 3. Skru ned temperaturen til lav og vent noen minutter, så panna ikke lenger er glohet. Ha i extra virgin olivenolje og hvitløksfedd. Surr i ett minutt under omrøring. Ha så i krydder. Surr videre i 30 sekunder under omrøring. Ha i kikerter og bland godt sammen. Ha deretter i kylling og bland godt sammen igjen. Ha tilslutt i frisk tomat og litt salt og pepper. Skru opp varmen og la gryta bli gjennomvarm, men ikke mer. Du skal fremdeles ha friske tomatbiter igjen. Trekk av varmen og bland inn sitronsaft og mesteparten av bladpersillen. La stå et par minutter. Dryss over resten av bladpersillen ved servering.

Tips

Er ikke tomatene der du bor søte og gode, kan du likevel få en veldig god rett med tomatpuré, sukker, hermetiske tomater og vann i stedet for friske tomater. En helt annen smak, riktignok, men også veldig godt! Da må tomatpuré og sukker i gryta samtidig med hvitløken. Dessuten må du koke det hele i 15-20 minutter etter du har i tomatene. Det er ikke sikkert du trenger sitronsaften.

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

3 kommentarer

 1. Eg må jo væra litt teit men, skal det ikke være veske i den e oppskriften?
  Vet det står skal koke tomatene for å skrelle men skal du bruke den vesken etterpå?

  1. Hei Hege! Tomatene har så mye væske og kokes så kort tid, at ekstra vann ikke er nødvendig. Synes du det ser for tørt ut, er det selvfølgelig ingenting i veien for å ha i en skvett. Lykke til!

 2. Så enkelt og så godt! Du har mange fine og enkle retter. Fint med ny inspirasjon etter 40 år som «husmor». Moro å prøve nytt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?