8 oppskrifter fra Midtøsten du ikke vil gå glipp av

Spennende mat fra et av verdens eldste og mest trendye kjøkken.
8 oppskrift fra Midtøsten du ikke vil gå glipp av fra Et kjøkken i Istanbul og Vidar Bergum
8 oppskrift fra Midtøsten du ikke vil gå glipp av fra Et kjøkken i Istanbul og Vidar Bergum
Av

Mat fra Midtøsten er i vinden som aldri før. Her er 8 oppskrifter fra Midtøsten du ikke vil gå glipp av!

Sist helg var jeg i Oslo for å delta på Cappelen Damms Matfest. Tusen takk til dere som tok dere tid til å komme og høre på! Veldig gøy at så mange tok turen. Til tross for at jeg var førstemann på, måtte de visstnok hente inn ekstra stoler i det vi begynte. Kjempestas også å hilse på flere av dere!

På Matfesten snakket jeg blant annen om hvordan mat fra Midtøsten er i vinden om dagen. Det er en trend verden rundt, som var spådd allerede i fjor. Kjempegøy at boka mi og denne bloggen har kunnet bidra til at stadig flere får øynene opp for denne fantastiske maten også i Norge.

Samme kveld var jeg på den nyåpnede restauranten Ben Reddik i Oslo. Ekte Midtøsten-mat med libanesisk snert og norske råvarer! Veldig morsomt at Oslo har fått et slikt sted. Særlig fornøyd var vi med tabboulehen og falaflene, som smakte til forveksling lik mine egne versjoner (som du også finner  i boka mi «Hummus & granateple»). Gratulerer til Henrik, Kareem og teamet bak Ben Reddik!

Har du også lyst til å dykke litt dypere i dette fantastiske kjøkkenet – ett av verdens eldste og mest tradisjonsrike – har jeg samlet 8 av mine beste oppskrifter fra Midtøsten. Her finner du supper, gryter, vegetar og kjøtt. Du får tips til å bruke råvarer som aubergine, kikerter og tahini. De fleste er hentet fra bloggen, noen fra boka mi og noen fra spalten min hos Smak.no, som handler om nettopp Mat fra Midtøsten.

8 oppskrifter fra Midtøsten du ikke vil gå glipp av

Kyllingsuppe med grønne linser - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kyllingsuppe med linser

Perfekt kosemat når høstværet melder seg.

Libanesisk moussaka - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul (foto: Bahar Kitapcı)
Foto: Bahar Kitapcı.

Libanesisk moussaka

Mange har fått denne som favoritt etter å at den ble lagt ut på bloggen for over to år siden. Den var også en stor hit da den ble delt ut som smaksprøve på Cappelen Damms Matfest sist helg. Ikke rart, for her er det mange gode og varme smaker!

Revet kylling med brød og tahiniyoghurt / Fatteh med kylling fra boka Hummus & granateple av Vidar Bergum. Foto: Bahar Kitapcı.
Foto: Bahar Kitapcı.

Fatteh med kylling (H&G)

Favoritten til det flotte teamet på Cappelen Damm, hvor jeg jevnlig får rapporter om at denne er lagd på vennefester. Enkel å lage er den også – også ser den jo smashing ut!

Kjøttboller med sjalottløk og syrlig tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kjøttboller med sjalottløk og syrlig tomatsaus

En klassisk gryterett fra Midtøsten, som er blant de mest populære gryterettene på bloggen.

Dolma / Fylte grønnsaker fra boka Hummus & granateple av Vidar Bergum. Foto: Bahar Kitapcı.
Foto: Bahar Kitapcı.

Dolma (Fylte grønnsaker)

En skikkelig crowd pleaser! Min populære oppskrift på denne svært tradisjonsrike retten finner du i boka mi «Hummus & granateple».

Falafel fra «Hummus og granateple» av Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı.

Falafel

En av de bedre falaflene jeg har spist var på Oslo-restauranten Ben Reddik. Kanskje fordi smakene liknet veldig på min egen? Min oppskrift finner du i boka mi.

Shakshuka med krydret pølse - oppskrift fra Vidar Bergum

Shakshuka med krydret pølse (Smak)

Moderne vri på en klassiker som kan serveres til frokost, brunsj, lunsj eller middag. Enkelt og godt! Min beste variant til nå.

Granateplekylling med bulgursalat - oppskrift fra Vidar Bergum

Granateplekylling med bulgursalat (Smak)

Kanskje min favoritt blant rettene jeg har levert i serien «Mat fra Midtøsten» på Smak så langt. Prøv den!

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 kommentarer

  1. Hei Vidar!
    Jeg bodde på Kreta i noen år og ble veldig glad i en rett som heter
    IMAM BAILDI, som skal være tyrkisk. Har du vært borti den?
    Jeg har laget den utallige ganger etter oppskrift jeg har funnet på nettet, men hvor autentisk den er vet jeg jo ikke. Den er veldig god slik jeg lager den, men det hadde vært veldig fint om du hadde den «originale» oppskriften.
    Jeg venter i spenning!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.