Filopakke med fetaost og honning - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Filopakke med fetaost og honning

Superenkelt mellommåltid som stekes i panne på få minutter.
Filopakke med fetaost og honning - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Jeg går stadig tilbake til denne retten når jeg har filodeig til overs. Den er ikke helt som børek, og heller ikke som gözleme, det anatolske bakverket som pakkes sammen på samme måte. Så da får jeg kalle det filopakke med fetaost og honning. Selv om jeg også kunne kalt det himmelsk ostepakke med honning om jeg hadde vært litt mer abstrakt av meg. For så god er den!

Har du vært i Tyrkia, har du kanskje sett kaféer hvor det sitter en dame – det er alltid en dame – på en liten krakk midt i kaféen. Foran seg, et lite, rundt trebord og en takke. Ved siden av, en bunke deigbiter og noen bokser med andre ingredienser.

Disse damene lager gözleme, et tradisjonelt anatolsk bakverk. De kjevler deigbitene tynne, som om de skulle steke lefse. I stedet fyller de den med fyll – typisk ost og spinat eller potet – og bretter den sammen før den går på takken. Et enkelt, kjært og utrolig godt mellommåltid. Billig er det også. På den tyrkiske landsbygda får du en slik og en kopp te for noen få kroner.

Filopakke med fetaost og honning - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Slik bretter jeg sammen filopakkene.

Jeg skal komme tilbake til ordentlig gözleme en annen gang. Denne filopakke med fetaost og honning er en slags jukseversjon av gözleme, basert på filodeig i stedet for fersk deig.

Dette er en rett jeg stadig vender tilbake til når jeg har filodeig til overs. Ikke bare er det mye raskere å lage enn for eksempel børek, som den også likner på, men smaken er også litt annerledes. Til fyll bruker jeg som regel det jeg har av ost. Men aller best blir den som her, med en blanding av salt, smuldrete geitost og labneh. I Norge kan det være vanskelig å få tak i, men det blir (nesten) like godt med fetaost og en tykk yoghurt.

Filopakke med fetaost og honning - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Filopakke med fetaost og honning - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Å kombinere ost og honning er knapt noen åpenbaring, men det fungerer like bra her som andre steder. Den salte osten og den søte honningen balanserer hverandre perfekt.

Filopakke med fetaost og honning passer veldig godt som lunsj eller kveldsmat, i førstnevnte tilfelle definitivt med en frisk salat ved siden av. Med norske rotgrønnsaker i sesong er det bare å skjære en liten rødbete i terninger, raspe en gulrot eller to og grovhakke litt bladpersille eller ruccola. En dæsj eddik, litt sitron og en raus klunk extra olivenolje og du er klar! Gir fire pakker med mye fyll, nok til 2 porsjoner. Du kan fint strekke fyllet til 6 eller 8 filopakker om du ønsker en mildere ostesmak.

Filopakke med fetaost og honning - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Filopakke med fetaost og honning

Ingredienser

 • 150 g fetaost eller annen salt, smuldrete hvitost (gjerne av geitemelk, om du finner det)
 • 75 g labneh, veldig tykk yoghurt eller kremost (se under)
 • 8 filoark eller 1 stor yufka (se tips under om du bruker yufka)
 • 2 ss honning
 • 1 ts nigellafrø (kan sløyfes)
 • olivenolje, til pensling

Sånn gjør jeg det

 1. Lag ostefyllet ved å blande sammen fetaost og labneh. Har du ikke labneh, kan du fint bruke veldig tykk yoghurt eller kremost (det blir mektigere). Du kan selv lage labneh ved å la yoghurt renne av noen timer i et kaffefilter.
 2. Ta to filoark og la dem ligge dobbelt. Skjær av langenden så du har et kvadrat. Legg avskjæret i midten. Topp med en fjerdedel av osteblandingen. Fukt kantene med olivenolje. Brett inn en kant i gangen, så du får en pakke. Smør med olivenolje etterhvert som tørre sider kommer frem. Gjenta med de resterende filoarkene.
 3. Pensle filopakkene med litt olivenolje. Stek til gylne på begge sider i en tykkbunnet non-stick panne over medium varme.
 4. Server med en gang, toppet med honning og nigellafrø (om du har).

Tips

 • Om du bruker tyrkisk yufka (som er stor, rund og tykkere enn vanlig filodeig), gjør sånn: Del lefsen i to på midten. Snu så 90 grader og del i to på nytt. Du har nå fire kvartinger. Skjær av de runde kantene på en slik kvarting så du har et kvadrat. Legg avskjæret i midten. Fortsett så fra fjerde setning i punkt to.
 • Yufka er tykkere og du trenger derfor ikke legge den dobbelt, som med vanlig filodeig.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Annonse (Hvorfor?)

Flere oppskrifter & historier i mine bestselgende bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring