8 gryteretter å prøve denne høsten

8 oppskrifter på gryteretter å prøve denne høsten
Herlig gryteretter som varmer når dagene blir kortere og kaldere.

Heller ikke i Istanbul er det tvil om at høsten er ankommet. De siste gode tomatene er kjøpt inn, de gode sommerfruktene er borte for godt. Men likevel går det an å kose seg! Her er 8 av mine beste oppskrifter på gryteretter, til inspirasjon for høstens middager.

Det gikk ikke en gang fem minutter.

Hun hadde allerede vist tegn på at det var kaldt nok her i noen dager. Hvor var hun blitt av? Under tepper, inni skap, eller oppå en av radiatorene, om det skulle være varme i dem. Men nå, når vi endelig hadde akseptert at høsten var her og at det var begynt å bli i kaldeste laget på badet, hadde vi skrudd på varmen i gulvet. Fem minutter senere var katten på plass på det som blir favorittmatten de neste månedene.

Vi tobente har litt større krav til komfort når det blir mørkt og kaldt ute. Og hva er vel da bedre enn en putrende gryte som sprer dufter av forventning over hele huset?

Her har jeg samlet 8 av mine beste oppskrifter på gryteretter. Jeg har allerede prikket inn flere av dem på menyen fremover. Kanskje finner du også en ny favoritt?

8 gryteretter å prøve denne høsten

Enkel lammegryte med aubergine - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Enkel lammegryte med aubergine

Den klassiske kombinasjonen lam, aubergine og tomat slår sjelden feil.

Lammegryte med auberginesaus (Hunkar Begendi) fra Hummus & granateple av Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Hunkar begendi

I fjor sommer lagde jeg denne tyrkiske klassikeren i et familieselskap. Folk var litt beskjedne i første runde – kombinasjonen deilig lammegryte og bechamelsaus med aubergine var uvant. Men i andre runde forsvant alle hemninger. Retten er siden blitt en familiefavoritt, og jeg må lage den hver gang jeg er hjemme på besøk!

Tyrkisk moussaka - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tyrkisk moussaka (Patlıcan musakka)

Den ser kanskje ikke så spennende ut. Men tyrkernes versjon av moussaka er så enkel og god at den fint kan skape feststemning på en helt vanlig hverdag.

Kjøttboller med sjalottløk og syrlig tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kjøttboller med sjalottløk og syrlig tomatsaus

Litt mer tid krever denne, all den tid sjalottløk skal skrelles. Men det har du igjen for når du kan sette denne herlige sursøte gryten med smak av sørøstre Tyrkia og Midtøsten på bordet.

Kikerter med spicy tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kikerter i spicy tomatsaus

En av bloggens aller mest populære oppskrifter. Jeg tør påstå at det skal godt gjøres å finne en enklere vegetarisk gryte med mer smak!

Harissagryte fra Hummus & granateple av Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Harissagryte

Harissa er en av mine favorittingredienser. Med en smaksdybde som få andre chilisauser kan matche, er den perfekt til å gi litt kick til en herlig linsegryte med potet. En skikkelig favoritt her hjemme, hvor vi liker litt sterk mat av og til!

Tyrkisk kylling- og paprikagryte (Tavuk sote) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kylling- og paprikagryte (Tavuk sote)

Kylling kan lett bli kjedelig og tørt i gryter. Denne retten, basert på en populær tyrkisk hverdagsrett, er alt annet enn det! Også den er blant bloggens aller mest populære oppskrifter. Av en grunn.

Lammegryte med potet og tyrkiske smaker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Lammegryte med potet og tyrkiske smaker

Nå som lam er i sesong, er det bare å nyte det når en kan. Med så godt kjøtt, trenger du ikke mer enn noen få krydder og god tid for å få den deiligste gryterett. Nok en leserfavoritt.

 

Lyst på mer?

Kjøp boka mi «Hummus & granateple» — årets mest omtalte kokebok i 2018.

Med over 80 av mine beste oppskrifter og en grundig introduksjon til mat fra Tyrkia og Midtøsten, er boka full av spennende retter og historier.

Les mer eller kjøp boka her. Du finner den også i bokhandelen.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *