Rødbetesalat med tahini - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Rødbetesalat med tahini - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Rødbetsalat med tahini

Enkel salat med spennende Midtøsten-vri!
Rødbetesalat med tahini - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Rødbeter passer perfekt til fyldige og jordaktige smaker. En enkel rødbetsalat med tahini krever bare noen få minutter arbeidsinnsats. Prøv den for en spennende Midtøsten-vri på en klassiker!

Rødbeten er en undervurdert grønnsak. Den vokser godt i Norge, og smaker enda bedre enn den jeg kjøper på markedet i Tyrkia. Noen er selvfølgelig flinke til å bruke den. Men for veldig mange er rødbeter noe som finnes ferdig skivet i lake, på glass et sted i butikkhyllen.

Er du blant dem, har du en hel verden av spennende retter som venter på deg. Og er du allerede velkjent med rødbeter i andre former, er du ganske sikkert alltid på jakt etter nye oppskrifter. For rødbeter er blant de mest anvendelige rotgrønnsakene.

Bladene kan brukes som om de var spinat. Knollene kan brukes i alle varianter – rå, kokt eller bakt. Og kanskje aller best: Rødbeter tåler smaker. Rødbeter vil ha sterke smaker.

Rødbetesalat med tahini - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Denne varianten er inspirert av en oppskrift i boken Zahav av Michael Solomonov, men kunne egentlig vært allestedsfra. Kombinasjonen rødbeter og tahini er svært utbredt, både i Midtøsten og blant oppskrifter av nyere dato i mer vestlige varianter.

Det er helt naturlig. For av alle smaker, passer rødbeter best til andre jordaktige smaker. Som tahini.

Denne oppskriften krever veldig lite av deg, men tar litt tid. Rødbeter er hardføre, så de trenger en god del juling før de blir møre. Men den jobben tar ovnen seg helt fint av mens du pusler med andre ting. Du kan dessuten helt fint bake betene en dag eller to før du skal lage denne salaten. Effektiv arbeidstid er ikke mer enn 5-10 minutter.

Jeg serverer gjerne rødbetsalat med tahini som del av et mezebord, men den er også utmerket tilbehør til fisk og mye vegetarmat. Gir 1 mellomstor skål, nok som tilbehør/meze til 3-4 personer, avhengig av hva annet som også serveres.

Rødbetesalat med tahini - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Rødbetsalat med tahini

Inspirert av Beet salad with tehina sauce and fresh herbs.

Ingredienser

  • 2 mellomstore (400 g) rødbeter
  • 3 ss (45 g) tahini
  • 2 ss (30 g) extra virgin olivenolje
  • 2 ss (30 g) sitronsaft
  • 1,5 ss finhakket frisk dill
  • 0,5 ss finhakket frisk mynte
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  1. Forvarm ovnen til 200 grader, over- og undervarme.
  2. Ha raust med salt i en liten ovnsform. Sett rødbetene på. Bak i ovn til rødbetene er møre helt gjennom, 1-2 timer. Avkjøl.
  3. Skrell rødbetene og riv grovt med et rivjern. Bland inn de øvrige ingrediensene. Smak til med mer salt, pepper, tahini, sitronsaft eller urter etter smak. Server romtemperert.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring