Stekt lammekjøtt med tomat og spisskummen - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Stekt lammekjøtt med tomat og spisskummen

Rask og enkel lammerett med mye smak.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard!

Vi spise ikke så mye kjøtt i hverdagen lenger. Men når vi gjør det, skal det virkelig smake godt. Som denne – en enkel hverdagsrett av stekt lammekjøtt med tomat og spisskummen.

Lammekjøtt har en helt spesiell plass i matkulturen i Tyrkia og Midtøsten. En gang i tiden spiste araberne visstnok utelukkende lammekjøtt. Kjøtt fra storfe har gradvis tatt over, og er i dag klart vanligst. Men ved de store anledninger, er det fremdeles lammekjøtt som gjelder.

Skjønt, i mine øyne er det rom for en god lammerett også i hverdagen. Kanskje særlig nå som høstværet blir stadig kjøligere og jeg helst vil ha varmende, velkjente smaker.

Stekt lammekjøtt med tomat og spisskummen - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Lammekjøtt er ganske fett, og lammekjøttet i Tyrkia enda fetere enn det du får i Norge. Den trenger derfor en motsats i form av noe syrlig. Det har også en kraftigere egensmak enn storfekjøtt. Det gjør at den tåler godt med krydder og smaker. Kanskje er det derfor araberne har en forkjærlighet for lammekjøtt?

I denne retten får du begge deler i monn, på aller enkleste måte. Cherrytomater sørger for både syre og saftighet. Her gjør det ingenting om cherrytomatene dine ikke er søte sommertomater. Faktisk er det aller best om de er litt syrlige. Spisskummen, chili og koriander tilfører kraftige smaker som samtidig utfyller smaken fra lammet.

Og ikke gjør det noe at retten er klar på få minutter heller…

Jeg serverte denne med rotmos med olivenolje, men ris eller bulgur er også gode alternativer. Og kanskje en av disse tre vintersalatene? Gir to porsjoner med raust med tilbehør. Øk kjøttmengden noe om du har storspisere til bords eller lite ved siden av.

Stekt lammekjøtt med tomat og spisskummen - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Stekt lammekjøtt med tomat og spisskummen

Ingredienser

Marinade

 • 2 ts hel spisskummen
 • 300 g renskåret lammekjøtt (bog eller lår), skåret i biter
 • 1 ss olivenolje, pluss ekstra til steking
 • 1 hvitløksfedd, skrelt og most med litt salt i en morter eller med flatsiden av en kniv
 • salt og pepper

Øvrig

 • 3 ss olivenolje
 • 150 g cherrytomater
 • 2 vårløk, skåret i skiver på skrå
 • 1 rød chili, skåret i tynne skiver (fjern frø og hinner, om du vil)
 • en raus håndfull friske korianderblader

Sånn gjør jeg det

 1. Rist spisskummen i en tørr stekepanne til det lukter godt. Det tar ofte bare et lite minutt, pass på så det ikke brenner seg. Grovknus i en morter.
 2. Bland sammen lam, olivenolje, hvitløk, spisskummen og litt salt og pepper. Har du ikke hel spisskummen, bruk 1 ts malt spisskummen i stedet (den skal ikke ristes i tørr stekepanne). Sett til side. Har du tid, la stå i en halvtime eller så.
 3. Varm opp olivenolje i en tykkbunnet stekepanne på medium/høy varme. Når oljen er skikkelig varm, ha i cherrytomater. OBS! Det vil sprute olje, så vær forsiktig. Jo tørrere tomatene er, jo bedre. Stek dem til de har brentflekker på utsiden og skinnet begynner å sprekke. Det tar bare et par-tre minutter. Rør eller rist jevnlig underveis. Sett til side.
 4. La panna bli god og varm på ny. Ha i mer olje om nødvendig. Ha i lammekjøttet og fres til det er brunet og stekt omtrent som du vil ha det. Trekk av varmen og ha i cherrytomater, vårløk og chili. Bland sammen. Server med en gang, toppet med frisk koriander.

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring