Foto: Bahar Kitapcı.

Blomkål med hasselnøtter og tahinisaus

Blomkålretten som alltid er blant favorittene på mezebordet!

En enklere og bedre mezerett enn blomkål med hasselnøtter og tahinisaus skal du lete lenge etter! Denne retten er alltid blant favorittene når jeg inviterer folk hjem til oss.

Ukas oppskrift er hentet fra boka mi «Hummus & granateple» og innlegget inneholder reklame for boka.

Denne uka har det handlet om «Hummus & granateple» på Instagram-kontoen min. Jeg har delt bilder og noen tanker rundt hvert av kapitlene i boka. I kveld er turen kommet til mitt favorittkapittel. Meze. Da tenke jeg det passet godt å også dele en av oppskriftene fra boka her på bloggen!

Først vil jeg få si tusen takk til alle som har kjøpt boka siden den kom ut i år. Ingen blir rik av å skrive bok (med mindre du er kjendis, da). Men det hjelper å holde hjulene i gang, både her hjemme og på bloggen. Uten støtten dere viser ved å kjøpe boka, hadde det vært umulig for meg å fortsette med dette i lengden. Så tusen takk!

Klikk her for å lese mer om «Hummus & granateple».

Meze – en avslappet nytelse

Men tilbake til ukas oppskrift, og mezekapitlet i «Hummus & granateple». Kapitlet var det første jeg skrev i boka. Faktisk skrev jeg det før jeg visste om det ble bok.

Høsten 2016 sendte jeg inn en prosjektbeskrivelse for å se om forlaget var interessert i bokidéen jeg hadde gått og tenkt på. Prosjektbeskrivelsen var ganske omfattende. Blant annet hadde jeg skrevet ferdig ett helt kapittel, for å vise hva slags bok jeg så for meg.

Det måtte selvfølgelig bli mezekapitlet.

Festmeny: Mezebord. Foto: Bahar Kitapci
Alle disse rettene er med i «Hummus & granateple». Foto: Bahar Kitapci

I introduksjonen går jeg gjennom den spennende historien til meze, fra oldtidens Persia til linken med spanske tapas. Jeg gir også noen tips til hva du bør tenke på når du setter sammen et mezebord. Og jeg forteller hvordan den spises i Tyrkia og Midtøsten. 

Og om noen skulle lure på hva meze egentlig er, har jeg tatt med legendariske Anissa Helous definisjon:

«Meze er en avslappet nytelse bestående av et enormt utvalg småretter»

For det er akkurat det meze er.

Klassisk og moderne

Mezekapitlet inneholder hele 20 oppskrifter. Noen av oppskriftene er også publisert på bloggen, som hummus og muhammara. Andre, som falafel, marinert halloumi og den tyrkiske bulgursalaten kisir, finner du bare i boka.

De aller fleste oppskriftene i dette kapitlet er tradisjonelle. I dag har jeg imidlertid valgt meg ut en mer moderne variant, selv om blomkål og tahini lenge har vært en velkjent smakskombinasjon i Midtøsten. Denne mezeretten er superenkel å lage, og får alltid mange komplimenter rundt bordet.

Fra boka:

Jeg husker ikke helt når eller hvor jeg først kom over kombinasjonen blomkål og tahini, men antakelig var det på reise i Israel. Uansett var det kjærlighet ved første smakebit. Ovnsbakt blir blomkålen noe helt annet enn den litt trauste, kokte kålen mange av oss vokste opp med. Den får en mer definert smak, ikke minst i de litt småbrente endene.

Dette er ingen tradisjonell meze, men som med mye av dagens israelske mat er den sterkt inspirert av smakene og tradisjonene som sitter i gatene og veggene i Midtøsten. Ovnsbakt står blomkålen utrolig godt til andre jordaktige smaker, og her bygger spisskummen, hasselnøtter og tahini fra sesamfrø alle opp under et smaksregister hvor elementene gjør hverandre bedre. Gir en raus skål til mezebordet, 3–4 porsjoner som kveldssnacks.

 

Blomkål med hasselnøtter og tahinisaus - oppskrift fra Hummus & granateple av Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı.

Blomkål med hasselnøtter og tahinisaus

Ingredienser

 • 1 medium blomkål, skåret i passende buketter
 • 3–4 ss olivenolje 
 • 2 ts hele spisskummenfrø
 • 75 g (1 ¼ dl) hasselnøtter, helst uten skall
 • 50 g (½ dl) tahini
 • saften fra ½ sitron
 • vann
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm stekeovnen til 230 grader.
 2. Bland sammen blomkålbuketter, olivenolje, spisskummen, salt og pepper. Fordel på et stekebrett og stek midt i ovnen i 10 minutter.
 3. Skru ned temperaturen til 200 grader. Hell over hele hasselnøtter og fortsett å steke til blomkålen er klar og hasselnøttene begynner å få litt farge, 5–10 minutter.
 4. Mens blomkålen står i ovnen, lag tahinisaus ved å blande sammen tahini og sitronsaft. Spe med vann til konsistensen er litt tykkere enn kremfløte og smak til med salt og pepper.
 5. Server blomkålbukettene varme eller lune med tahinisaus over eller ved siden av.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring