Gulrotsalat med yoghurt (Havuç tarator)

Gulrotsalat med yoghurt (Havuç tarator) - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Enkel mezerett som gir deg et nytt syn på gulrøttene.

Tenk at noe så enkelt kan være så godt. Gulrotsalat med yoghurt er en tyrkisk klassiker som alle kommer til å like.

Jeg hadde sett retten på menykartene lenge, men var aldri fristet til å bestille den. Raspa gulrøtter i yoghurtsaus? Nei takk. Skal jeg først spise ute, vil jeg ha noe litt mer forseggjort. Noe jeg ikke orker å lage hjemme, i alle fall ikke så ofte. En gang i blant dukket den riktignok opp i disse settingene hvor det kommer flere mezeretter enn jeg har mulighet til å prøve. Også da lot jeg den som regel stå.

Tabbe.

Først for noen måneder siden kom jeg på å prøve den hjemme. Hvis den er så enkel å lage, kunne jeg vel i alle fall gi det et forsøk?

Trauste gulrøtter?

Jeg serverte retten som en av flere meze da vi hadde Oxford-akademikeren Danny Dorling på lunsj her om dagen. 

 – Jeg har aldri spist gulrøtter på denne måten. I Storbritannia tenker vi alltid på gulrøtter som noe traust, som noe vi spiser fordi det er bra for deg, ikke fordi vi vil. Men denne smaker helt fantastisk!

Og der tror jeg nok også årsaken til min indre motstand mot å prøve retten lå. En forestilling om at gulrøtter er noe traust. At med mindre den pumpes fullt av chilli eller andre sterke smaker, så må det liksom bare smake trauste, overkokte gulrøtter?

Vel, la meg avlive den myten med en gang.

Gulrotsalat med yoghurt (Havuç tarator) - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Som du sikkert har forstått, ble forsøket på kjøkkenet for noen måneder siden starten på en ny kjærlighet. Den gikk rett inn i repertoaret av mezeretter som ikke tar altfor lang tid, så jeg kan få en fin miks på bordet uten å måtte stå på kjøkkenet hele dagen. Og vet du hva? Selv med mange flere mer tilgjorte retter rundt, er det gulrøttene alle kommenterer.

Sånn sett har den egentlig mye til felles med fetteren tzatziki, eller tarator som det heter på Balkan. Tyrkerne kaller denne retten for gulrot-tarator. Tzatziki med gulrot i stedet for agurk. Genialt!

Server gulrotsalat med yoghurt som del av et mezebord, eller som siderett til nesten hva det måtte være. Oppbevar den alltid i kjøleskapet til du er klar til å servere, ellers kan olivenoljen og mysen fra yoghurten skille seg ut. Nok til 6-8 personer som del av et større mezebord.

Gulrotsalat med yoghurt (Havuç tarator) - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Gulrotsalat med yoghurt (Havuç tarator)

Ingredienser

 • 3 ss olivenolje
 • 1 stort hvitløksfedd, skrelt og finhakket
 • 500 g gulrot, skrelt og raspet
 • 250 g yoghurt (gjerne gresk eller tyrkisk type)
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • 1 ss sitronsaft
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Varm olivenolje i en stor tykkbunnet stekepanne over medium varme. Ha i hvitløk og fres under stadig omrøring til den begynner å mykne, men ikke har fått farge. Det tar som regel mindre enn ett minutt.
 2. Ha i raspet gulrot. Stek til den begynner å mykne, 12-15 minutter. Følg med underveis og rør om jevnlig, så det ikke brenner seg. Tilsett litt mer olivenolje om nødvendig. Sett til side og avkjøl.
 3. Bland sammen yoghurt, extra virgin olivenolje, sitronsaft og litt salt og pepper. 
 4. Ha de avkjølte gulrøttene i yoghurtblandingen. Bland godt sammen. Smak til med salt og pepper. Sett kjølig frem til servering.

Prøv også

På bildene ser du også to andre retter i kantene. Her finner du oppskriftene på dem:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *