Tyrkisk «pizza»: Pide med biffstrimler, oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Ikke gjør som meg og kall det tyrkisk «pizza». Slik lager du ekte tyrkisk pide med biffstrimler. Enklere og minst like godt som pizza!

Tyrkerne elsker bakverk. De fleste nordmenn kjenner til børek, som skal ha sin opprinnelse i Anatolia. Pide, derimot, er forbeholdt dem som har vært på reise i Tyrkia. Det er det på tide å gjøre noe med!

Pide brukes om flere forskjellige bakverk. Ordet kommer fra arabisk for brød, så det er kanskje ikke så rart. Tidligere har jeg lagt ut oppskrift på den foccaccia-liknende varianten som spises til varmmat. Pide finnes derimot også som en rett i seg selv, fylt med toppingen du liker best.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Vil du lære mer om mat fra Tyrkia & Midtøsten?
Få nye oppskrifter & masse tips i mine populære nyhetsbrev!

Enklere å lage enn pizza

Jeg har kalt dette tyrkisk «pizza». Det er egentlig litt på kanten. Men inntil nordmenn er like godt kjent med pide som de er med pizza, får jeg bare la det stå til.

Vanligvis pleier den betegnelsen og brukes på lahmacun, en slags tynn pizza som smøres med en blanding av kjøttdeig, grønnsaker og urter over det hele. Den er en av mine absolutte favoritter fra det tyrkiske kjøkken, og jeg har delt min oppskrift på den i boka mi «Hummus & granateple».

Tyrkisk «pizza»: Pide med biffstrimler, oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Pide er enklere å lage enn italiensk pizza. Den er nemlig helt fri for saus. I stedet toppes den med finstrimlet kjøtt, grønnsaker eller strimlet ost – eller en blanding. Det går sjelden mer enn tre ingredienser i toppingen. Det er helt innafor å toppe med store mengder ost, og ingenting annet. Faktisk er akkurat den varianten manges absolutte favoritt blant alle pide-varianter. For pide er kosemat. Da teller vi ikke kalorier.

Trikset for ekstra god skorpe

Selve bunnen er ganske lik pizza. Du kan faktisk fint bruke din vanlige pizzabunn, om du vil. Formen er dog annerledes, avlangt som et skip med høye kanter.

Og prikken over i-en kommer når de kommer ut av ovnen. Da skal du nemlig pensle kantene med smør.

Ja, du hørte rett! Smør på kantene! Jeg lover deg at dette vil konvertere enhver skorpeskeptiker som legger igjen et omriss av det som har vært når de spiser pizza.

Tyrkisk «pizza»: Pide med biffstrimler, oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Tyrkisk «pizza»: Pide med biffstrimler, oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Dette er min favoritt blant variantene av tyrkisk pizza (pide) du typisk får kjøpt i Tyrkia. Pide med biffstrimler er helt enkelt fylt med biffkjøtt i små biter, finhakket tomat og litt paprika. Noen chiliflak over etter at den er kommet ut fra ovnen. Enkelt og utrolig godt!

Når det kommer til fyllet, se på målene i oppskriftene mer som et forslag enn en regel. Juster hvor mye grønnsaker og kjøtt du vil ha til egne smaksløker.

Som med italiensk pizza, er det lett å overspise på pide. Jeg anbefaler derfor å servere en frisk salat til, for eksempel denne friske og sprø vintersalaten. Oppskriften gir 6 pide, nok til 4-6 personer.

Tyrkisk «pizza» (pide) med biffstrimler

Tyrkisk «pizza» (pide) med biffstrimler

Mengde: 4-6 pide

Enkel oppskrift på klassisk tyrkisk pizza (pide)

Ingredienser

Deig

 • 550 g hvetemel
 • 1 ts sukker
 • 25 g fersk gjær eller 6 g tørrgjær (0,5 pakke)
 • 350 g (3,5 dl) kaldt eller romtemperert vann
 • 10 g salt
 • 1 ss olivenolje (gjerne extra virgin)

Fyll

 • 4 mellomstore friske tomater, den myke kjernen fjernet og resten skåret i små terninger
 • 400 g biffkjøtt
 • 1 grønn paprika, skåret i små terninger
 • 2-3 ss smør, romtemperert eller smeltet
 • tyrkiske chiliflak, til servering
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Bland sammen 350 g hvetemel, sukker, gjær og vann. Dekk til og la stå til det bobler godt og har hevet seg til dobbel størrelse, typisk 30-45 minutter.
 2. Ha i resten av melet, salt og olivenolje. Kna til deigen er myk og smidig. Jeg bruker en kjøkkenmaskin og kjører på middels hastighet til deigen består glutentesten. Det vil si at når du tar tak i en bit deig og strekker den ut, skal du klare å få den til å bli nesten gjennomsiktig før den sprekker. Klarer du ikke det, bør deigen eltes litt mer. Det tar 5-10 minutter. Dekk til og la heve til dobbel størrelse. Det tar 1-2 timer. Sett gjerne deigen i kjøleskapet i inntil 24 timer for ekstra smakfull deig.
 3. Forvarm ovnen til høyeste varme. Sett inn en pizzasten eller bakesten, om du har.
 4. Del deigen i 6 like store biter og trill dem til runde emner. Dekk med et fuktet kjøkkenhåndkle og la stå i 20-30 minutter.
 5. Samtidig, ha litt salt på tomatene og la stå i noen minutter. Bland biffkjøttet med godt med salt og pepper.
 6. Ha godt med mel på kjøkkenbenken. Ta ett emne og kjevle det i samme retning frem og tilbake, så det får en avlang, oval form (se bildet i teksten over). Deigen skal være ganske tynn. Snu emnet noen ganger underveis og ha på mer mel ved behov. Da unngår du at deigen klistrer seg fast til kjevle eller underlag. Emnene har en tendens til å bli tynnere på midten, så kjevle gjerne litt mer i endene enn på midten. Men det gjør ikke så veldig mye om de ikke blir helt jevne!
 7. Har du bakesten, ha godt med mel på en pizzaspade, skjærefjøl eller liknende som du kan bruke til å forflytte pide-en til ovnen. Jeg pleier å bruke en 50/50 blanding av rismel og hvetemel. Bruk bare vanlig hvetemel om det er det du har. Ha den utkjevlede pide-en over på pizzaspaden.
 8. Har du ikke bakesten, har du pide-en over på en langpanne kledd med bakepapir.
 9. Ha på ønsket mengde tomat, paprika og biffkjøtt langs midten. Kjøttet bør ligge øverst. La det være igjen ca. 2 cm langs kanten rundt hele pide-en. Strø på godt med salt, gjerne litt mer enn du vanligvis pleier. Ta så tak i langsidene og brett den ene delvis over det fyllet, deretter den andre. Klem igjen endene. Se bildet i teksten over for hvordan det skal se ut. Ha pide-en inn i den forvarmede ovnen. Stek til den begynner å få litt farge og fyllet ser stekt ut. I min ovn, på 300 grade og med varm bakestein, tar det 5-6 minutter. I en vanlig ovn og uten bakestein kan det fort ta 12-15 minutter. Følg med underveis, så finner du raskt ut hvor lenge den trenger i din ovn.
 10. Så snart den er ute av ovnen, pensle kantene med godt med smør. Skjær i skiver som på bildet i teksten over. Gjenta så med de resterende pide-ene. Avhengig av hvor store du lager dem, kan du steke to i gangen.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

2 kommentarer

 1. Takk for oppskrift, at du deler. Satt deigen, står på heving igjen! Prøvde første gang forrige helg. Mat er også gode minner og opplevelser- i tillegg til de gode smakene i oppskriftene dine.
  ( Har første boka di, flotte bilder, farger og oppskrifter.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann, Vidar her!

Heisann, Vidar her!

Jeg lager enkel og fargerik mat med en historie.

Annonse Norli (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisene var riktige 3.8.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos Norli etter at du klikker lenken.

Populært

  Gresskar. Foto: Bahar Kitapcı.
  Pitabrød - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul. Foto: Bahar Kitapcı.
Annonse (Hvorfor?)

Lyst på noe annet?

Skip to Recipe
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Hva har du lyst på?