Ukemeny: Vegetarisk vintermat

7 herlige retter som varmer i hverdagen.
Av

Det er enkelt å spise vegetarisk når sola varmer, grønnsakene er friske og du uansett har lyst på lett mat. Det blir gjerne vanskeligere når kulda setter inn. Disse sju herlige rettene med vegetarisk vintermat hjelper deg til å holde på de gode vanene også på kalde dager!

Jeg har aldri vært typen til å ha faste dager. Kjøttfri mandag, for eksempel, har aldri vært en greie hjemme hos meg.

Fra null til flere kjøttfrie dager i uka

Det er rundt ti år siden jeg begynte å bli mer bevisst på det. Jeg skal innrømme at det var merkelig å skulle spise middag uten kjøtt og fisk i begynnelsen. Det gikk imidlertid ikke lang tid før det ble en naturlig del av kostholdet, selv om det i begynnelsen var langt mer enn en uke mellom hver gang.

Nå faller det meg helt naturlig å spise vegetarisk flere dager i uka. Ikke bare er det bedre for kroppen. Det er jo så mye spennende en kan gjøre med grønnsaker, belgfrukter, ost og andre godsaker!

Det hjelper selvfølgelig på at jeg bor midt i ett av verdens mest fruktbare land, bare noen hundre kilometer fra der hvor landbruket antas å ha oppstått. Frukt og grønnsaker smaker rett og slett mer enn dem du får tak i lenger nord. Men ikke la det bli en dårlig unnskyldning. Det du finner på butikken er i de aller fleste tilfeller mer enn godt nok til å lage et ordentlig festmåltid!

Derfor spiser jeg mer vegetarisk

Helse er fremdeles en viktig årsak for meg til å velge mye vegetarisk. Den viktigste årsaken til at jeg faktisk greier å gjøre det, er likevel at jeg har fått et repertoar av vegetariske retter som jeg er blitt ordentlig glad i. Som jeg får lyst på innimellom, sånn helt ut av det blå.

Disse rettene er etterhvert blitt så mange, at de helt naturlig fyller flere kjøttfrie dager i uka. Jeg trenger ikke en gang lenger å tenke tanken «nå må vi snart ha en vegetarmiddag en dag» lenger. De kommer helt av seg selv.

I denne ukemenyen har jeg samlet noen av disse rettene jeg stadig går tilbake til. Retter, som når været biter og jeg har lyst på noe som både varmer og tilfredsstiller, er varmende, gode og mettende nok til at ingen vil lengte etter kjøttstykket eller fisken.

Det ekstra fine med disse rettene, er at de aller fleste av dem passer godt sammen. Jeg har ofte en mezemiddag i løpet av uka, som rett og slett er en kombinasjon av rester fra dagene før og et par nye småretter. Kjempegodt!

Håper du finner noe du liker!

Ukemeny: Vegetarisk vintermat

7 herlige retter som varmer i hverdagen.

Tyrkisk rispudding (Sutlac) - oppskrift fra Hummus & granateple av Vidar Bergum. Foto: Bahar Kitapcı.
Foto: Bahar Kitapcı.

Søtt

Tyrkisk rispudding (Sütlaç)

Oppskrift i Hummus & granateple s. 222

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.