Salte mandler

Slik lager du perfekte salte mandler!
Salte mandler - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Salte mandler - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Av

Etter at jeg serverte salte mandler første gang er det ingen vei tilbake. Står de ikke på bordet nå, snakker folk om dem likevel, i håp om at de dukker opp neste gang. Så enkelt lager du dine egne sprø salte mandler!

Denne oppskriften er ikke lenger bare populær bare hos mine venner. Hver advent og jul får jeg masse meldinger fra folk som har gjort det til en tradisjon å lage salte mandler til jul. Gjerne flere ganger. Noen for seg selv, og noen som spiselig førjulsgave til venner og familie.

Ja, faktisk ble det så trendy at matnettsteder også plukket det opp. Da jeg først la ut denne oppskriften var det ingen nevneverdige treff på salte mandler på norsk google, men nå er det mange. Så godt som alle slående lik denne oppskriften…

Jeg er selv også blant dem som lager hjemmelagde salte mandler etter denne oppskriften flere ganger i november og desember. Og skal jeg være ærlig, ganske så ofte i resten av året også. Men ekstra mye når det er mørkt og kjølig ute. Selv i Istanbul er det da få ting som slår nystekte salte mandler og en kopp varm sjokolade.

Vil du rett til oppskriften, trykker du bare knappen over, eller skroller deg forbi nedover. Men for deg som vil lese litt mer, inviterer jeg deg med på nøttehandel i Istanbul.

Inspirerende nøtteselgere

Rett som det er drar jeg til Mısır çarşısı – «Det egyptiske kryddermarkedet». Eller bare kryddermarkedet, som de fleste kaller det. Det ligger bare et par-tre kilometer fra der jeg bor.

Lenge var det en utfordring å komme seg dit, med mindre en var klar for å ta føttene fatt. Heftig trafikk og stappfulle busser gjorde det raskest å gå. Men nå har vi fått trikk som går langs vannkanten ved Det gylne horn. Dermed er jeg på kryddermarkedet på 7 minutter!

Jeg drar ofte hit. Ikke bare for å fylle opp med krydder hos min faste mann Muammer. Men også for å handle nøtter og tørket frukt.

Nøtteselger ved inngangen til kryddermarkedet i Istanbul (Misir carsisi) / Et kjøkken i Istanbul

Hasselnøtter er det som har aller størst omsetning hjemme hos oss. Det er en fin nøtt å hive i seg en neve av. Ikke minst fordi vi her får de ferdig ristet, så slipper jeg både det og å ha av skallet.

Populært er det også når jeg lager mitt eget hasselnøttpålegg og mørk nutella! Noe helt annet enn ferdigvariantene fra butikken, som i hovedsak lages av sukker og usunne oljer med en symbolsk mengde nøtter.

Valnøtter må jeg også alltid ha i kjøkkenskapet. Det spiser jeg sjelden som snack, men jeg bruker det desto mer i matlagingen. Valnøtter er knall til å piffe opp nesten enhver salat, som denne hakkede vintersalaten. De er dessuten helt nødvendig i dipper som muhammara, hvor de gir både smak og fylde.

Prøv også: Muhammara. Foto: Mette Randem.

De siste årene har jeg også begynt å kjøpe pistasjnøtter. Ikke så ofte de ristede med skall på, men de grønne kjernene. De er rådyre med tanke på inntektsnivået i Tyrkia (høsten 2023 var prisen rundt 550 kroner kiloen). Men akk som et lite dryss av dette grønne gullet kan virkelig løfte en ellers ordinær dessert.

Men i dag handler det mest om fjerde hjulet på vogna.

Mandlene.

I Tyrkia er det vanlig å servere nøtter og tørket frukt når du får besøk. Mandlene pleide å ha en plass der. Rå.

Men etter at jeg lagde salte mandler første gang, var det slutt på det.

Står ikke de salte mandlene frem nå, mimres det raskt om hvor gode de mandlene jeg lagde en gang var. Dårlig skjult hint, der altså 🙂

Ikke at jeg er vanskelig å be.

Salte mandler - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Slik lager du perfekte salte mandler

Å lage hjemmelagde salte mandler er så enkelt at man nesten føler man jukser, for å låne en frase fra Maj-Britt Aagaard og Spiselandslaget.

Men med gode ingredienser, er det enkle som regel det beste.

Det er to steg til perfekte salte mandler.

Først skal de ligge i en varm, ramsalt lake. Da får saltet trukket inn og gitt mandlene mye smak. Ikke bare utenpå, men helt gjennom.

Deretter skal du riste dem i ovnen så de blir sprø.

Ét voila – verdens beste snack!

Nydelige å se på er de også, som om de er børstet med diamantstøv.

Salte mandler - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Salte mandler - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Slik justerer du saltnivået

Når du lager hjemmelagde salte mandler kan du selv bestemme hvor salte du vil ha dem.

Det gjør du ikke ved å justere saltmengden, men hvor lenge de ligger i laken.

Mange synes 15 minutter er mer enn nok. Andre vil ha dem saltere, og lar dem ligge i 20–25 minutter. Men du bør ikke la dem ligge mer enn en halvtime. Da blir de fort for salte.

Her kommer oppskriften fra

Idé og oppskrift plukket jeg opp fra den fantastiske boka Six Seasons av amerikanske Joshua McFadden. Det er ikke han selv som kom på idéen – dette har nok vært gjort i mange, mange generasjoner før oss. Han beskriver hvordan han selv kom over disse i Roma, og tok med seg oppskriften derfra og hjem til Oregon på USAs vestkyst.

Denne fremgangsmåten har altså vandret fra Roma via Oregon til Istanbul.

Og nå, kanskje videre til deg?

Oppskriften gir en raus skål mandler, men vær forberedt på at du må lage en ny doning ganske så raskt.

Salte mandler - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Salte mandler

Basert på oppskriften Brined and Roasted Almonds i boka Six Seasons av Joshua McFadden.
4,7 (61 stemmer).
Snacks
Internasjonal mat
40 minutter
1 raus skål
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 4 dl vann
 • 100 g (ca. 1 dl) salt
 • 200 g (ca. 5 dl) mandler

Sånn gjør jeg det

 • Kok opp vann. Ha i salt og rør rundt til oppløst. Nekter det å løse seg opp helt, ha i litt mer vann.
 • Så snart saltet er oppløst, ha i mandler og trekk av varmen. La stå i 15-30 minutter, avhengig av hvor salte du ønsker dem. Står de en full halvtime, blir de veldig salte, så det kan lønne seg å prøve litt mindre første gang.
 • Samtidig, forvarm ovnen til 190 grader, over- og undervarme.
 • Renn av mandlene og fordel på et stekebrett kledd med bakepapir. Stek til mandlene begynner å bli lysebrune i midten, 10-12 minutter. Knekk en mandel for å sjekke fargen. De vil fremdeles være litt myke, men blir helt sprø etterhvert som de avkjøles. Avkjøl helt før servering.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

21 kommentarer

 1. Disse mandlene har blitt en absolutt favoritt. Endte med å måtte lage ny porsjon under en fest vi hadde, den første fikk ben å gå på.
  Jeg skjønner godt at gjestene dine snakker om dem hvis de ikke er der.
  Tror de kan gjøre seg som julegaver 🙂

 2. Takk, Vidar! Mine blei også vellykka! Nå var jeg lei av å kjøpe poser med mange gamle nøtter i og kjøpte ferske mandler – de ferskeste jeg har opplevd noen gang hos Mølleren Sylvia her i Oslo. Yummi!

 3. Blandet mandler og valnøtter – kjempegodt! Suksess! Tusen takk for enkel og god oppskrift 🙂

  1. Hei! Vanskelig å si, men stekeovner er forskjellige. Kanskje er ikke din så varm som termostaten viser? Prøv å steke dem litt lengre, eller på litt høyere temperatur neste gang. Lykke til!

 4. 5 stjerner
  Utrolig enkelt å lage,men det smaker altså så godt. Har laget dette i flere omganger nå,for de forsvinner veldig fort. Anbefales!! Nok en fantastisk oppskrift ⭐️

 5. En klar favoritt. Takk for enkel og god oppskrift. Min mest vanlige ‘ta-med-greie’ når jeg er invitert 😊

 6. Dette salte mandler var en super oppskrift. Den har allerede blitt laget i mange porsjoner og virkelig slått an hos de som har smakt.
  Tusen takk for alle hyggelige nyhetsbrev og to veldig flott kokebøker.

 7. Veldig gode mandler! Men har du prøvd å krydre dem? Ser for meg at dette blir godt med litt spisskummen og hvitløk for eksempel.

 8. Vil det være mulig å også bruke andre nøtter i denne oppskriften, for eksempel rå cashew- eller pekannøtter? 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.