NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Salte mandler

Slik lager du perfekte salte mandler!
Fra boka Nydelig!
Salte mandler - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Salte mandler - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Jeg har lenge servert nøtter og tørket frukt når jeg har besøk. Etter at jeg serverte salte mandler første gang er det ingen vei tilbake. Står de ikke på bordet nå, snakker folk om dem likevel, i håp om at de dukker opp neste gang. Så enkelt lager du dine egne sprø salte mandler!

Det overrasker neppe noen at kryddermarkedet er ett av mine favorittsteder i Istanbul. Mısır çarşısı, «Det egyptiske kryddermarkedet» som det heter på tyrkisk, ligger bare et par kilometer fra der jeg bor. 

Inspirerende nøtteselgere

Jeg drar dit et par ganger i måneden for å fylle opp det som er i ferd med å gå tomt. Jeg kjøper nemlig det aller meste jeg trenger i løs vekt. Krydder, for eksempel, kjøper jeg 50 eller 100 gram av i gangen og oppbevarer i gamle syltetøyglass.

Nøtteselger ved inngangen til kryddermarkedet i Istanbul (Misir carsisi) / Et kjøkken i Istanbul

Det jeg kjøper aller mest av er likevel nøtter. For hvordan er det mulig å gå forbi bugnende boder fulle av friske nøtter og tørket frukt i alle fasonger og kvaliteter tomhendt?

Hasselnøtter og valnøtter

Aller mest går det i hasselnøtter. Jeg lager nemlig mitt eget hasselnøttpålegg og mørk nutella, og omsetningen på begge deler er høy her hjemme. Jeg lager ny batch om ikke hver uke, så i alle fall annenhver.

Valnøtter er også en gjenganger. Den er knall til å piffe opp nesten enhver salat, som denne hakkede vintersalaten jeg la ut før jul. Og, ikke minst, er den helt nødvendig i dipper som muhammara, som jeg ofte lager når jeg har besøk.

Prøv også: Muhammara. Foto: Mette Randem.

Men i dag handler det om tredjemann på vogna.

Mandlene.

Perfekte salte mandler

Jeg spiser ikke salt snacks til daglig. Setter en først i gang, er det fort gjort å havne på kjøret og spise for mye av det.

Salte mandler - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

I Tyrkia er det veldig vanlig å servere nøtter og tørket frukt når du får besøk. Jeg har lenge servert dem rå, unntatt hasselnøttene, som jeg kjøper ferdig ristet. Men etter at jeg lagde salte mandler første gang, har jeg utvidet reportoaret.

Ikke at jeg har noe valg lenger. Står ikke de salte mandlene frem nå, mimres det raskt om hvor gode de mandlene jeg lagde en gang var. Dårlig skjult hint, der altså 🙂

Verdens enkleste oppskrift

Hvis du lurte på hvordan lage salte mandler, trenger du ikke lure lenger. Det er faktisk så enkelt at man nesten føler man jukser, for å låne en frase fra Maj-Britt Aagaard og Spiselandslaget da hun beskrev fetaostdippen i boka mi «Hummus & granateple».

Salte mandler - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Salte mandler - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Men, med gode ingredienser – enten det er snakk om mandler eller fetaost og urter – er det enkle som regel det beste. Legg mandlene i en varm, ramsalt lake i en halvtimes tid. Så er det bare å riste dem i ovnen. Ét voila – verdens beste salte mandler. Nydelige å se på er de også, som om de er børstet med diamantstøv.

Du har også full kontroll på hvor salte du vil ha dem. Vil du ha dem mindre salte, er det bare å la de ligge kortere tid i laken, eller bruk mindre salt i laken.

Idé og oppskrift har jeg hentet fra den fantastiske boka Six Seasons av amerikanske Joshua McFadden. Han beskriver hvordan han selv tok med seg oppskriften fra Roma. Oppskriften har altså vandret fra Roma via Oregon til Istanbul. Og nå, kanskje videre til deg? Gir 1 raus skål mandler.

Salte mandler - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Salte mandler

Prøvd oppskriften? Legg til din vurdering
4,7 (56 stemmer)
Basert på oppskriften Brined and Roasted Almonds i boka Six Seasons av Joshua McFadden.
Snacks
Internasjonal mat, Tyrkia
40 minutes
1 raus skål
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 4 dl vann
 • 100 g (ca. 1 dl) salt
 • 200 g (ca. 5 dl) mandler

Sånn gjør jeg det

 • Kok opp vann. Ha i salt og rør rundt til oppløst. Nekter det å løse seg opp helt, ha i litt mer vann.
 • Så snart saltet er oppløst, ha i mandler og trekk av varmen. La stå i 15-30 minutter, avhengig av hvor salte du ønsker dem. Står de en full halvtime, blir de veldig salte, så det kan lønne seg å prøve litt mindre første gang.
 • Samtidig, forvarm ovnen til 190 grader, over- og undervarme.
 • Renn av mandlene og fordel på et stekebrett kledd med bakepapir. Stek til mandlene begynner å bli lysebrune i midten, 10-12 minutter. Knekk en mandel for å sjekke fargen. De vil fremdeles være litt myke, men blir helt sprø etterhvert som de avkjøles. Avkjøl helt før servering.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

20 kommentarer

 1. Disse mandlene har blitt en absolutt favoritt. Endte med å måtte lage ny porsjon under en fest vi hadde, den første fikk ben å gå på.
  Jeg skjønner godt at gjestene dine snakker om dem hvis de ikke er der.
  Tror de kan gjøre seg som julegaver 🙂

 2. Takk, Vidar! Mine blei også vellykka! Nå var jeg lei av å kjøpe poser med mange gamle nøtter i og kjøpte ferske mandler – de ferskeste jeg har opplevd noen gang hos Mølleren Sylvia her i Oslo. Yummi!

 3. Blandet mandler og valnøtter – kjempegodt! Suksess! Tusen takk for enkel og god oppskrift 🙂

  1. Hei! Vanskelig å si, men stekeovner er forskjellige. Kanskje er ikke din så varm som termostaten viser? Prøv å steke dem litt lengre, eller på litt høyere temperatur neste gang. Lykke til!

 4. 5 stars
  Utrolig enkelt å lage,men det smaker altså så godt. Har laget dette i flere omganger nå,for de forsvinner veldig fort. Anbefales!! Nok en fantastisk oppskrift ⭐️

 5. En klar favoritt. Takk for enkel og god oppskrift. Min mest vanlige ‘ta-med-greie’ når jeg er invitert 😊

 6. Dette salte mandler var en super oppskrift. Den har allerede blitt laget i mange porsjoner og virkelig slått an hos de som har smakt.
  Tusen takk for alle hyggelige nyhetsbrev og to veldig flott kokebøker.

 7. Veldig gode mandler! Men har du prøvd å krydre dem? Ser for meg at dette blir godt med litt spisskummen og hvitløk for eksempel.

 8. Vil det være mulig å også bruke andre nøtter i denne oppskriften, for eksempel rå cashew- eller pekannøtter? 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM