Halvgrove eltefrie frokostrundstykker med solsikkefrø

Nystekte rundstykker til frokost!
Eltefrie halvgrove frokostrundstykker med solsikkefrø - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Eltefrie halvgrove frokostrundstykker med solsikkefrø - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Av

Når fryseren er tom for brød og det bare ligger en tørr, liten skalk igjen på brødfjøla, setter jeg en brøddeig før jeg går og legger meg. Da har jeg eltefrie frokostrundstykker i tid til frokost neste dag.

Men det blir ikke brød på morgenen. Det er det ikke tid til. Brødet blir nemlig best om du lar det få noen timer også på morgenkvisten før du setter det i ovnen. Da lager jeg i stedet rundstykker. Frokostrundstykker.

Anvendelig deig

Noen ganger dobler jeg oppskriften, og lager rundstykker av halvparten. Den andre halvparten former jeg til ett stort eller to små brød.

Når rundstykkene er ute av ovnen og forsvunnet etter frokost, går brødet inn. Siden det er mye vann i brødet, og det har fått heve lenge, holder det seg fint og saftig til neste dag og vel så det.

Eltefrie halvgrove frokostrundstykker med solsikkefrø - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Eltefrie halvgrove frokostrundstykker med solsikkefrø - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

De siste månedene har jeg riktignok vært på surdeigskjøret. Det har blitt lite gjærbakst. Surdeigsbrød har mye mer smak enn vanlig gjærbakst. Selv om jeg til vanlig foretrekker brød uten for mye frø og nøtter, følte jeg det var nødvendig nå, som om for å kompensere for den manglende surdeigsmaken.

Frokostrundstykker med solsikkefrø 

For maksimal smak, rister jeg solsikkefrøene før jeg har dem i brøddeigen. Jeg lar dem også ligge en stund i vann, så de blir myke og fine. Dessuten gir de vannet en god smak som fordeler seg godt ut i rundstykkene. Ikke hopp over dette steget.

Eltefrie halvgrove frokostrundstykker med solsikkefrø - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Jeg pleier å blande sammen deigen uten saltet først. Dette gir glutenet i melet bedre arbeidsforhold. Deigen blir dermed litt luftigere og lettere å jobbe med. Om du vil, kan du selvfølgelig hoppe over dette punktet og blande sammen alt på en gang.

Når du lager dem, husk for all del dette: Det går som regel bra. Selv det mest mislykkede hjemmebakte brød er som regel bedre enn kjøpt. Vær nøye når du måler opp ingrediensene, så er mye gjort. Det gjør ingenting om du klisser litt med deigen underveis, eller om du ikke får formet dem så fine. Du trenger heller ikke gjøre som meg, som lager runde rundstykker. Det går helt fint å bare strekke ut deigen litt og skjære den opp i passe biter, uten å forme dem noe mer enn det, slik jeg har gjort her. Litt mer rustikt, akkurat samme smak.

Jeg har kalt disse rundstykkene frokostrundstykker av en grunn. De er så raske å lage ferdige på morgenen, at du fint kan spise dem til frokost samme dag. Kanskje ikke på en vanlig ukedag, i løpet av de få minuttene du har før du må ut og på jobb. Men i alle fall i helgen, når du kanskje uansett har en time før resten av huset står opp, eller frokostlysten melder seg. Gir 6 store rundstykker.

Eltefrie halvgrove frokostrundstykker med solsikkefrø - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Halvgrove eltefrie frokostrundstykker med solsikkefrø

4,9 (12 stemmer).
Brød
Internasjonal mat
12 timer
6 store rundstykker
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 50 g solsikkefrø, ristet
 • 420 g (4,2 dl) vann
 • 300 g hvetemel
 • 150 g sammalt hvetemel fin
 • 50 g sammalt rugmel fin
 • 1 ss hvetekli
 • 1 ts fersk gjær, ev. 1/3 ts tørrgjær
 • 10 g salt

Sånn gjør jeg det

 • Rist solsikkefrø i en tørr stekepanne. Ha over i en bolle og bland sammen med 100 g (1 dl) vann. Sett til side.
 • Bland sammen mel, hvetekli, gjær og resten av vannet (320 g/3,2 dl). Det blir en relativt hard deig. Du trenger ikke kna den, bare få den til å bli en homogen masse. Dekk til og la stå i 30-45 minutter.
 • Bland inn solsikkefrø (med vann) og salt. Jeg gjør dette ved å skvise deigen mellom fingrene mange ganger. Det kommer til å føles umulig å få dette til å bli en homogen deig igjen til å begynne med, men i løpet av kort tid blir den det likevel. Du skal nå ha fått en våt deig. Dekk til og la stå i 8-12 timer, gjerne over natten.
 • Sett inn en bakestein/pizzastein (om du har) og forvarm ovnen til 260 grader, eller høyeste temperatur om lavere. Bruk pizzafunksjon e.l. om ovnen din har det.
 • Ha deigen ut på en ren, men umelet, kjøkkenbenk. Dryss med litt mel og snu deigen på hodet. Jeg bruker en deigskrape til dette. Det er et billig og nyttig redskap i brødbakingen. Del deigen i 6 like store biter. Snu hver bit på hodet igjen og brett den inn mot midten, så den får en rund form. Legg med skjøtesiden ned på bakepapir. Blir du klissete på hendene, lønner det seg å fukte dem litt (men ikke for mye, da blir hendene for glatte – men det finner du fort ut av). Dekk til og la heve så lenge du har tid til, gjerne en time eller mer. Men har du hastverk, kan du fint steke dem etter 20 minutter.
 • Når du er klar til å steke, lag et lite snitt i toppen av hvert rundstykke. Jeg gjør det med en brødkniv. Det gjør at rundstykkene kan fortsette å heve i ovnen, og får en fin topp. Det blir finest om du gjør kuttet så horisontalt som mulig (ikke rett ned). Du kan også lage flere kutt eller lage mønster, om du vil ha det litt mer avansert. Ha i ovnen. Ha samtidig i en liten desiliter varmt vann nederst i ovnen for å skape damp og lukk døren med en gang.
 • Skru ned varmen til 230 grader og la stå i 12 minutter. Åpne så døren for å slippe ut damp. La stå til rundstykkene har fått fin farge, 8-10 minutter til (20 minutter eller mer totalt). Avkjøl før du spiser.

Tips & noter

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

4 kommentarer

 1. Selv om disse spesifikt kalles eltefrie rundstykker, er det noe problem å bruke eltemaskin under den første delen av bakingen, før man tilsetter vann og solsikkefrø? Ellers takk for en herlig oppskrift, disse rundstykkene bakes flere ganger i uka her!

 2. Hei.
  Holder på og bake disse rundstykkene no, men dem blir jo så flate. Målte alt rett etter oppskrifta, men æ brukte ikke frøene. Tåler ikke det, trodde det ville gå bra. Vet ikke hva æ gjør galt. Noen tips?

  1. Hei! Frøene trekker til seg noe væske, så det kan være en del av forklaringen. Prøv å redusere vannmengden noe, f.eks. til 400 g eller litt under det. Du kan også forme bollene to ganger, altså å snu bollene og gjenta å brette kantene inn mot midten 20–25 minutter etter første gang. Da blir de gjerne fastere i formen. Lykke til!

4,92 from 12 votes (12 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.