Hot kyllingsuppe med ris

Herlig og mettende kyllingsuppe på en halvtime!
Av

Det er mange gode grunner til å falle for denne kyllingsuppen. Den er rask å lage.  Den inneholder få ingredienser. Og ikke minst: Den er uimotståelig god. Hot kyllingsuppe med ris og chiliolje har gått rett inn i gjengangsrepertoaret mitt.

Den siste uka har jeg hostet og harket. Da er det bare én ting som gjelder på disse breddegrader: Kyllingsuppe.

Nettopp kyllingsuppe var en av de første rettene som fattet min interesse da jeg begynte å lære mer om mat fra Tyrkia og Midtøsten. Det er jo alltid godt, selv om smaken er veldig mild. Tenk hvor fantastisk den må være, der de kan saken med å krydre!

Sannheten viste seg at kyllingsuppen her nede er minst like enkel som den vi er vant til i Nord-Europa. Kylling, litt pasta eller ris. Kanskje en gulrot eller potet. Ingen eksotiske krydder. Ingen uventede vrier.

Jeg var, for å være helt ærlig, litt skuffet.

Det var det dog ingen grunn til.

Smaksrik mat med få ingredienser

Historien viser jo faktisk det jeg ofte sier med veldig tydelighet. Hverdagsmaten i Tyrkia og Midtøsten er enkel, med få ingredienser og langt mindre krydderier og fiksfakserier enn mange tror.

I stedet er de utrolig flinke til å bygge på ingrediensenes iboende gode egenskaper og smaker. Også har de noen enkle knep som ofte gir rettene mer smak enn vi er vante til. Og litt andre smaker enn vi er vante til.

Chiliolje, for eksempel.

Chiliolje med hvitløk og tyrkiske chiliflak - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Hot kyllingsuppe med ris – gjort på en drøy halvtime!

Denne suppa er verken fra Tyrkia eller Midtøsten, men inspirert av et amerikansk magasin. Likevel mistenker jeg Bon Appetit for å ha sett mot Tyrkia for inspirasjon. Chiliolje på suppe er nemlig et klassisk tyrkisk grep, som virkelig løfter smaken til det nesten ugjenkjennelig.

Med hvitløk i tillegg, setter den ordentlig fyr på smaksløkene! Det skader jo heller ikke at den er ordentlig lett og kjapp og lage, en skikkelig rask og hot kyllingsuppe.

Første gang jeg lagde suppa, hadde jeg verken vanlig gul løk eller italiensk svartkål (cavolo nero). Men jeg hadde purreløk, og jeg hadde aromasopp. Begge måtte brukes opp.

Sammen med kylling og ris – og altså en helt fantastisk chunky chiliolje med sprø hvitløk – ble dette så vellykket at den har gått rett inn på hedersplass i mitt supperepertoar!

Du trenger verken buljong eller ekstra kraft for å lage hot kyllingsuppe

Det beste med denne oppskriften er at den ikke trenger kraft. Jeg har ikke brukt buljongterninger på flere år (synes alt blir smakende det samme). Og selv om jeg lager kraft innimellom, har jeg det sjelden stående tilgjengelig i kjøleskap eller fryser. Supper som ikke krever kraft, er derfor midt i blinken for meg.

Til denne suppa lager nemlig kraften seg selv i løpet av 20-30 minutter, mens purreløken og kyllingen får putre i rause mengder vann. Men smaken er som om gryta har putret i timesvis! Nesten ikke til å tro. En ordentlig rask suppe.

Hot kyllingsuppe passer derfor utmerket som hverdagsmiddag. Den er også ganske tykk, et sted i grenselandet mellom suppe og gryte. Juster vannmengden etter hvor tykk du liker den. Gir rundt 6 porsjoner.

Hot kyllingsuppe med ris

Rask og enkel kyllingsuppe med et kick.
Inspirert av Chicken and Rice Soup with Garlicky Chile Oil hos Bon Appetit.
4,6 (7 stemmer).
Middag, Suppe
Midtøsten-inspirert
1 time
6 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 2 purreløk, skåret i 0,5-1 cm skiver
 • 100 g basmatiris
 • 3 kyllinglår, delt i to (eller 6 kyllinglårfileter)
 • 5-6 pepperkorn
 • 250 g aromasopp, skåret i skiver
 • 0,5-1 sitron, saften
 • 1 håndfull dill, (uten stilker)
 • vann
 • olje, til steking

Chiliolje

Sånn gjør jeg det

 • Begynn med chilioljen. Varm opp olivenolje i en tykkbunnet kasserolle eller stekepanne (jeg bruker den jeg skal lage suppa i) over medium varme. Ha i hvitløksfedd. Fres under stadig omrøring til det begynner å få farge. Hvitløk brenner seg fort, så ikke la deg friste til å gjøre noe annet samtidig. Ha hvitløken og alt unntatt 2 ss av oljen over i en varmesikker bolle. Ha i chiliflak. Sett til side for avkjøling. (Hvitløkssmaken er fremtredende her – er du var for det, kan du selvfølgelig redusere mengden hvitløk.)
 • Fres purreløken i 2 ss av oljen fra steking av hvitløk, eller vanlig olivenolje. Fres purreløken til den begynner å mykne, 5-6 minutter. Rør jevnlig.
 • Samtidig, skyll risen godt til det renner blankt. Ha over i kasserollen sammen med kyllingen, 1,8 liter vann, pepperkorn og 1,5 ts salt. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre til kyllingen er gjennomkokt, 20-25 minutter. Skum av til å begynne med. Fyll på med mer vann underveis, om nødvendig.
 • Samtidig, stek sopp i litt olje i en stor, tykkbunnet stekepanne over høy varme. Gjør det i flere omganger, så soppen blir ordentlig stekt. Sett til side.
 • Når kyllingen er klar, ta den ut av gryta. Riv den i passe biter med gafler eller hendene (vent i så fall noen minutter så kyllingen blir kald nok til å ta i!).
 • Ha kylling, sopp og dill i gryta. Er suppa for tykk, ha i mer vann (jo lengre den står, jo tykkere blir den). Varm opp og smak til med salt og sitronsaft. Server med en gang, toppet med chiliolje og litt ekstra dill over hver enkelt porsjon etter smak.

Tips & noter

 • Du får antakelig overskudd av chiliolje. Ha den over i glass og oppbevar i kjøleskap. Godt på mye!
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Én kommentar

 1. 4 stjerner
  Fantastisk god suppe,men 30 minutters tilberedningstid er nok litt for optimistisk. Mye kutting og vasking av sopp og purre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.