Ovnsbakte kjøttboller med varm yoghurtsaus

Maksimum midtuke-luksus! Denne elsker selv yoghurt-skeptikere.
Ovnsbakte kjøttboller med varm yoghurtsaus og chilismør - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Ovnsbakte kjøttboller med varm yoghurtsaus og chilismør - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Av

Har du først fått smaken på yoghurt i middagsmat, er det ingen vei tilbake. Den lette og litt syrlige smaken står perfekt til både kjøtt og grønnsaker. Som i denne retten, inspirert av klassiske retter i Tyrkia og Midtøsten: Ovnsbakte kjøttboller med varm yoghurtsaus. Og chilismør, da.

Første gang jeg spiste yoghurt til middag, syntes jeg det var rart. Ille var det ikke, men jeg tenkte at dette, det var kanskje ikke noe for meg og min gane. Så feil skulle jeg ta.

Det skulle ikke mer enn et forsøk eller to til, så var jeg frelst. Det gikk ikke lenge før yoghurten ble en helt naturlig middags-ingrediens.

Lettere og mer anvendelig enn rømme

Når sant skal sies, er det jo ikke ulikt rømme eller creme fraiche, som vi jo bruker mye også i nord. På mange måter er yoghurt enda bedre. Med mindre fett, blir ikke maten så mektig. Du blir heller ikke stinn av å spise den. Og så anvendelig den er, da!

Nå bruker jeg yoghurt, om ikke til alt, så i alle fall rundhåndet. Jeg har til og med begynt å lage min egen yoghurt. Det er kjempeenkelt! Oppskrift på det har vært etterspurt, og kommer her på bloggen i løpet av våren.

Perfekt til ovnsbakte kjøttboller

Nå bor jeg i Tyrkia. Her er yoghurt over alt. En raus klatt yoghurt er helt vanlig tilbehør til nær sagt enhver middag.

Og blant tyrkernes absolutte favorittretter, finner du yoghurtsupper og gryter med yoghurtsaus. Sistnevnte er min inspirasjon her.

Jeg begynner med krydrede ovnsbakte kjøttboller. En lett og litt syrlig yoghurtsaus gir en perfekt balanse til kjøttbollene. At jeg ovnsbaker dem, gir meg 15 minutter til å lage sausen og chilismøret mens kjøttbollene står i ovnen. Mer enn nok!

Sausen lager jeg enkelt mens kjøttbollene steker i ovnen. For ekstra smaksdybde, bruker jeg også det tyrkiske stjernegrepet som aldri slår feil: Chilismør. Det krever riktignok et par kasseroller, men det meste av jobben er gjort på en halvtime!

Ovnsbakte kjøttboller - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Ovnsbakte kjøttboller med varm yoghurtsaus og chilismør - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Slik unngår du at yoghurtsausen deler seg

Yoghurtsaus er en av veldig, veldig få retter fra Tyrkia og Midtøsten hvor ting kan gå litt feil. Yoghurt deler seg lett når den varmer seg opp. Det er to måter å unngå det på.

Den første er å passe på å bruke lav varme og å røre hele tiden. La det heller aldri koke helt opp. Jeg har også egg og maisenna i sausen, begge deler hjelper på å holde en fin konsistens.

Den andre er å unngå hele problemet. I stedet for en varm yoghurtsaus, lag en kald! Det er akkurat like godt. I så fall dropper du egg og maisenna, og sper på med kaldt vann i stedet for varmt. Du trenger da mindre vann, bruk bare akkurat nok til du får en konsistens du liker. Er yoghurten allerede ganske løs, er det ikke sikkert du trenger vann i det hele tatt.

Til ovnsbakte kjøttboller med varm yoghurtsaus foretrekker jeg ris, men bulgur er også et godt alternativ. For min del, er også en (enkel!) frisk salat nødvendig til. Denne gangen ble det en håndfull ruccola, et par raspede gulrøtter, en hakket tomat, en raus skvis sitron og en enda rausere omgang med flaska med extra virgin olivenolje. Gir 2-3 porsjoner.

Ovnsbakte kjøttboller med varm yoghurtsaus og chilismør - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Ovnsbakte kjøttboller med varm yoghurtsaus

4,8 (12 stemmer).
Middag
Tyrkisk-inspirert
1 time 15 minutter
2 -3 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 1 tykk skive brød, uten skorpe og frø
 • 1 liten løk
 • 1 ts malt allehånde
 • 0,5 ts malt spisskummen
 • 0,5 ts malt koriander
 • 1 egg
 • 1 håndfull (ca 10 g) bladpersille
 • 400 g kjøttdeig
 • 0,5 ts salt
 • 0,25 ts pepper

Yoghurtsaus

 • 2 dl yoghurt, gresk eller tyrkisk type
 • 1 hvitløksfedd, most med litt salt i en morter eller med flatsiden av en kniv
 • 1 egg
 • 1 ts sitronsaft, eller etter smak
 • 1 dl kokende vann
 • 1 ts maisstivelse, (maisenna), blandet med 1 ss vann
 • salt og pepper

Chilismør

Til servering

 • 1 liten håndfull friske urter, f.eks. dill, mynte, koriander eller bladpersille

Sånn gjør jeg det

 • Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme.
 • Kjør brød, løk, krydder, egg og bladpersille fint i en foodprosessor. Bland godt sammen med kjøttdeig, salt og pepper. Sett til side en halvtime, eller så lenge du har tid til. Form deigen til små kjøttboller, jeg bruker en raus teskje per kjøttbolle. Ha over i en ovnsform kledd med bakepapir.
 • Bak kjøttbollene midt i ovnen til gjennomstekte, 15-20 minutter. Du kan sette det under grillelementet helt på tampen for å få en mørkere farge. Følg i så fall med hele tiden, så det ikke brenner seg. Pass også på at bakepapiret ikke er for nære grillelementet.
 • Lag yoghurtsaus ved å blande sammen yoghurt, hvitløk, egg og sitronsaft. Hell i kokende vann litt etter litt mens du visper godt. Sett over lav/medium varme og kok forsiktig opp. Rør jevnlig. Ha så i maisenna blandet med litt vann. La småputre til sausen tykner. Pass på at den ikke blir for varm, da vil sausen skille seg. Trekk av varmen. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitronsaft. Jeg liker sausen best når den er ganske mild, bare en anelse syrlig.
 • Lag chilismør ved å ha olivenolje og smør i en liten panne over medium varme. Når smøret er smeltet og bobler godt, trekk av varmen. Bland inn chiliflak.
 • Ved servering, ha rundt halvparten av yoghurtsausen på serveringsfatet. Ha over ovnsbakte kjøttboller, deretter mer yoghurtsaus og til slutt chilismør og friske urter. Ha på så mye du ønsker av sausen og chilismøret, og server resten ved siden av. Server med én gang.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

9 kommentarer

 1. Dette var virkelig kjempegodt! Laget youghurtsausen i kald variant. Så mye enklere å ovnsbake kjøttbollene enn å steke i panne! Takk for god oppskrift ?

 2. Dette var helt topp! Sausen var veldig, veldig god. Lurer på hva annet jeg kan bruke den til. Lett å lage også.

 3. 5 stjerner
  Jeg tar litt mer krydder i kjøttbollene og litt mer hvitløk i yoghurtsausen men uansett vil jeg bare si at det smaker nydelig.

 4. 5 stjerner
  Eneste problem med denne retten at det går ikke an å lage nok. Uansett hvor store porsjoner jeg lager blir alt spist opp med en gang. Veldig populær blant våre middagsgjester.

4,75 from 12 votes (10 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.