Rask kyllingsuppe med ris og chiliolje

Herlig og mettende kyllingsuppe på en halvtime!

Det er mange gode grunner til å falle for denne kyllingsuppen. Den er rask å lage.  Den inneholder få ingredienser. Og ikke minst: Den er uimotståelig god. Rask kyllingsuppe med ris og chiliolje har gått rett inn i gjengangsrepertoaret mitt.

Den siste uka har jeg hostet og harket. Da er det bare én ting som gjelder på disse breddegrader: Kyllingsuppe.

Kyllingsuppe fra Midtøsten

Nettopp kyllingsuppe var en av de første rettene som fattet min interesse da jeg begynte å lære mer om mat fra Tyrkia og Midtøsten. Det er jo alltid godt, selv om smaken er veldig mild. Tenk hvor fantastisk den må være, der de kan saken med å krydre!

Sannheten viste seg at kyllingsuppen her nede er minst like enkel som den vi er vant til i Nord-Europa. Kylling, litt pasta eller ris. Kanskje en gulrot eller potet. Ingen eksotiske krydder. Ingen uventede vrier.

Jeg var, for å være helt ærlig, litt skuffet.

Det var det dog ingen grunn til.

Smaksrik mat med få ingredienser

Historien viser jo faktisk det jeg ofte sier med veldig tydelighet. Hverdagsmaten i Tyrkia og Midtøsten er enkel, med få ingredienser og langt mindre krydderier og fiksfakserier enn mange tror.

I stedet er de utrolig flinke til å bygge på ingrediensenes iboende gode egenskaper og smaker. Også har de noen enkle knep som ofte gir rettene mer smak enn vi er vante til. Og litt andre smaker enn vi er vante til.

Chiliolje, for eksempel.

Chiliolje med hvitløk og tyrkiske chiliflak - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Rask kyllingsuppe med ris – gjort på en drøy halvtime!

Denne suppa er verken fra Tyrkia eller Midtøsten, men inspirert av et amerikansk magasin. Likevel mistenker jeg Bon Appetit for å ha sett mot Tyrkia for inspirasjon. Chiliolje på suppe er nemlig et klassisk tyrkisk grep, som virkelig løfter smaken til det nesten ugjenkjennelig.

Med hvitløk i tillegg, setter den ordentlig fyr på smaksløkene! Det skader jo heller ikke at den er ordentlig lett og kjapp og lage, en skikkelig rask kyllingsuppe.

Første gang jeg lagde suppa, hadde jeg verken vanlig gul løk eller italiensk svartkål (cavolo nero). Men jeg hadde purreløk, og jeg hadde aromasopp. Begge måtte brukes opp.

Sammen med kylling og ris – og altså en helt fantastisk chunky chiliolje med sprø hvitløk – ble dette så vellykket at den har gått rett inn på hedersplass i mitt supperepertoar!

Aromasopp stekes i panne (Et kjøkken i Istanbul)
Rask kyllingsuppe med ris og chiliolje – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Du trenger verken buljong eller ekstra kraft

Det beste med denne oppskriften er at den ikke trenger kraft. Jeg har ikke brukt buljongterninger på flere år (synes alt blir smakende det samme). Og selv om jeg lager kraft innimellom, har jeg det sjelden stående tilgjengelig i kjøleskap eller fryser. Supper som ikke krever kraft, er derfor midt i blinken for meg.

Til denne suppa lager nemlig kraften seg selv i løpet av 20-30 minutter, mens purreløken og kyllingen får putre i rause mengder vann. Men smaken er som om gryta har putret i timesvis! Nesten ikke til å tro. En ordentlig rask kyllingsuppe.

Suppa passer derfor utmerket som hverdagsmiddag. Den er også ganske tykk, et sted i grenselandet mellom suppe og gryte. Juster vannmengden etter hvor tykk du liker den. Gir rundt 6 porsjoner.

Rask kyllingsuppe med ris og chiliolje – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Rask kyllingsuppe med ris og chiliolje

Inspirert av Chicken and Rice Soup with Garlicky Chile Oil hos Bon Appetit. 

Ingredienser

Kyllingsuppe med ris

 • 2 purreløk, skåret i 0,5-1 cm skiver
 • 100 g basmatiris
 • 3 kyllinglår, delt i to (eller 6 kyllinglårfileter)
 • 5-6 pepperkorn
 • 250 g aromasopp, skåret i skiver
 • 0,5-1 sitron, saften
 • en håndfull dillblader
 • vann
 • olje, til steking

Chiliolje

 • 1 dl olivenolje
 • 5 hvitløksfedd, finhakket
 • 2 ss tyrkiske chiliflak (pul biber) eller 1-2 ts vanlige chiliflak

Sånn gjør jeg det

 1. Begynn med chilioljen. Varm opp olivenolje i en tykkbunnet kasserolle eller stekepanne (jeg bruker den jeg skal lage suppa i) over medium varme. Ha i hvitløksfedd. Fres under stadig omrøring til det begynner å få farge. Hvitløk brenner seg fort, så ikke la deg friste til å gjøre noe annet samtidig. Ha hvitløken og alt unntatt 2 ss av oljen over i en varmesikker bolle. Ha i chiliflak. Sett til side for avkjøling. (Hvitløkssmaken er fremtredende her – er du var for det, kan du selvfølgelig redusere mengden hvitløk.)
 2. Fres purreløken i 2 ss av oljen fra steking av hvitløk, eller vanlig olivenolje. Fres purreløken til den begynner å mykne, 5-6 minutter. Rør jevnlig.
 3. Samtidig, skyll risen godt til det renner blankt. Ha over i kasserollen sammen med kyllingen, 1,8 liter vann, pepperkorn 1,5 ts salt. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre til kyllingen er gjennomkokt, 20-25 minutter. Skum av til å begynne med. Fyll på med mer vann underveis, om nødvendig.
 4. Samtidig, stek sopp i litt olje i en stor, tykkbunnet stekepanne over høy varme. Gjør det i flere omganger, så soppen blir ordentlig stekt. Sett til side.
 5. Når kyllingen er klar, ta den ut av gryta. Riv den i passe biter med gafler eller hendene (vent i så fall noen minutter så kyllingen blir kald nok til å ta i!).
 6. Ha kylling, sopp og dill i gryta. Er suppa for tykk, ha i mer vann (jo lengre den står, jo tykkere blir den). Varm opp og smak til med salt og sitronsaft. Server med en gang, toppet med chiliolje og litt ekstra dill over hver enkelt porsjon etter smak.

Tips

Du får antakelig overskudd av chiliolje. Ha den over i glass og oppbevar i kjøleskap. Godt på mye!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *