Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Squash, valnøtter og ost er en gyllen kombinasjon som tilfører mye smak til maten. Denne litt utradisjonelle pasta med squash og valnøtter er en av mine favoritter om dagen!

Jeg forstemmet meg virkelig over pastaen de første månedene etter at jeg kom til Istanbul. Tyrkisk pasta er riktignok utrolig billig – jeg betalte vel den gangen 3-4 kroner for en halvkilo. Men konsistensen er langt fra den italienske. Den hopper rett og slett over al dente-konsistensen, og går rett fra hard i midten til mykt babymat-land.

Etterhvert fant jeg italiensk-produsert pasta i enkelte butikker. Riktignok til 10 ganger prisen, men det føltes verdt det. Endelig fikk jeg ordentlig pasta igjen! For hva er vel hverdagsmaten uten en pastarett eller to i uka?

Tyrkisk og italiensk pasta

Så oppdaget jeg, med god guiding av mine tyrkiske nære, ordentlig tyrkisk pasta. Ikke denne fabrikkproduserte kopien av italiensk pasta lagd på billigere og mykere lokalt mel.

Pasta med squash [oppskrift] Et kjøkken i Istanbul
Pasta med squash [oppskrift] Et kjøkken i Istanbul

Nei, her var det snakk om erişte. En type hjemmelaget pasta laget med både egg og vann. Ikke så heavy som italiensk eggepasta, men likevel med den gode smaken du ikke får i vanlig hvetepasta.

Eriste kjevles ut og skjæres opp i strimler, omtrent på størrelse med store fyrstikker. Så soltørkes de, til noen av dem er blitt nærmest brune. Det gir dem en helt annen og fyldigere smak enn noen annen pasta jeg har prøvd!

Bruk den pastaen du har og liker best

Nå er jeg riktignok fremdeles i markedet for en god italiensk spagetti, penne eller tagliatelle en gang i blant. Men hverdagspastaen er nå stort sett erişte. Hjemmelaget type, kjøpt på det ukentlige markedet i nabolaget for 10 kroner halvkiloen.

Nå er nok ikke erişte så lett å få tak i i Norge. Særlig ikke den hjemmelagde varianten. Butikkjøpte pakker er, dessverre, milevis unna – da foretrekker jeg vanlig tørket italiensk pasta.

Det gjør ingenting. Pastatypen er ikke det viktigste i denne retten. Sausen, om jeg kan kalle den det, har så mye smak at du fint kan bruke for eksempel spagetti eller tagliatelle. Knekk dem i biter om du vil ha en form som minner om erişte – eller la dem være hele.

Pasta med squash [oppskrift] Et kjøkken i Istanbul

Nøkkelen til god pasta med squash

Nøkkelen til denne herlige pasta med squash er altså den gylne kombinasjonen squash, valnøtter og ost. Squash har en mild, men fin smak. Så lenge du ikke oversteker den, har den også en fin konsistens. Valnøttene gir et lite krønsj og en mild bittersmak, uten å dominere. Og osten, den binder det hele sammen.

Du kan bruke den modne osten du liker. I Tyrkia bruker jeg det som kalled eski kaşar, i Norge ville jeg brukt en cheddar eller en liknende ost. Det viktigste er å bruke en relativt fast ost du liker godt – den skal smelte, men også tilføre mye smak.

Det beste med denne retten er likevel tiden det tar å lage den. På 20 minutter er maten på bordet! Server med en enkel frisk salat. Til denne gikk jeg for en håndfull ruccola, et par raspede gulrøtter, noen finstrimlede mynteblader og en dressing av granateplesirup, sitronsaft og extra virgin olivenolje. Enkelt og godt! Gir 2-3 porsjoner.


(Annonse)

Liker du squash? I min bok «Nydelig!» finner du et helt kapittel med varierte oppskrifter med squash.

Bilde av 6 squashretter fra boka Nydelig!
Foto: Bahar Kitapcı

Få blant annet ovnsbakte squashlapper, rå squashsalat, pastasalat med squash, marinert squash – ja, til og med friterte squashblomster! Masse spennende nye måter å tilberede squash på.


Pasta med squash [oppskrift] Et kjøkken i Istanbul

Pasta med squash

Mengde: 2-3 porsjoner

Enkel hverdagsmiddag med mye smak som er ferdig på 20 minutter.

Ingredienser

 • 250 g pasta
 • 3 ss olivenolje
 • 1 løk, finhakket
 • 2 håndfuller (40 g) valnøtter, brukket i biter
 • 2 små squash, endene kuttet av, delt i to og skåret i 0,5-1 cm skiver
 • 2 hvitløksfedd, finhakket
 • 1 liten kvist rosmarin, kun bladene
 • en klype chiliflak (kan sløyfes)
 • 75 g modnet ost, smuldret
 • en liten håndfull (10 g) bladpersilleblader, hakket
 • 1 ss extra virgin olivenolje
 • vann
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Kok pasta i godt med lettsaltet vann til al dente. Jobb mot at pastaen skal bli ferdig omtrent samtidig med, eller litt etter, squashblandingen (som trenger ca. 15 minutter).
 2. Mens pastavannet koker opp, fres løk i olivenolje i en tykkbunnet stekepanne med høye kanter over medium varme i 5 minutter. Rør jevnlig, så det ikke brenner seg.
 3. Ha i valnøtter og squash. Fres videre i 5 minutter til. Rør av og til.
 4. Ha i hvitløk, rosmarin, chiliflak og litt salt og pepper (men husk at både pasta, pastavann og ost er salt og skal tilsettes senere). Fres til hvitløken er blank, men ikke har fått farge, et par tre minutter. Rør jevnlig.
 5. Bland inn pasta, ost, bladpersille og noen spiseskjeer av kokevannet. Smak til med mer salt og pepper, om nødvendig. La stå et par minutter så osten begynner å smelte. Dryss over extra virgin olivenolje. Server med en gang.

Tips

PASTA: Jeg bruker tyrkisk erişte, men du kan fint bruke f.eks. spagetti eller tagliatelle (knekk i biter om du vil)

CHILI: Jeg har litt chili i nesten all mat jeg lager, men her er det ikke en viktig del av smaksbildet. Dropp det om du ikke føler for det, eller ikke har det tilgjengelig.

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

4 kommentarer

 1. Denne prøvde jeg idag. Nydelig, rask og lettvint. Jeg fikk brukt opp noen bittesmå squash fra hagen og så slengte jeg oppi et par rå blomkålbuketter. Jeg har et glass med osteterninger i saltlake (tyrkiske?) som jeg har kjøpt i en innvandrerbutikk, den smuldret ikke så jeg rev den, og den ga mye smak. Sopps spaghetti brukket opp i korte biter fungerte veldig godt. God crunch fra nøttene og squashen.
  Du har så mange flotte oppskrifter med grønnsaker som passer oss da mannen min er vegetarianer. Jeg må visst kjøpe boken din.

  1. Det beste er å bruke en ost du liker, men jeg liker cheddar eller tilsvarende modnet ost her. Fetaost passer også godt, men gir en helt annen smak. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Skip to Recipe

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden

Få unike oppskrifter i innboksen

Få unike oppskrifter & historier fra Istanbul

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?