Pasta med squash og valnøtter

Enkel hverdagsmiddag på 20 minutter!
Pasta med squash [oppskrift] Et kjøkken i Istanbul
Pasta med squash [oppskrift] Et kjøkken i Istanbul
Av

Squash, valnøtter og ost er en gyllen kombinasjon som tilfører mye smak til maten. Denne litt utradisjonelle pasta med squash og valnøtter er en av mine favoritter om dagen!

Jeg forstemmet meg virkelig over pastaen de første månedene etter at jeg kom til Istanbul. Tyrkisk pasta er riktignok utrolig billig – jeg betalte vel den gangen 3-4 kroner for en halvkilo. Men konsistensen er langt fra den italienske. Den hopper rett og slett over al dente-konsistensen, og går rett fra hard i midten til mykt babymat-land.

Etterhvert fant jeg italiensk-produsert pasta i enkelte butikker. Riktignok til 10 ganger prisen, men det føltes verdt det. Endelig fikk jeg ordentlig pasta igjen! For hva er vel hverdagsmaten uten en pastarett eller to i uka?

Tyrkisk og italiensk pasta

Så oppdaget jeg, med god guiding av mine tyrkiske nære, ordentlig tyrkisk pasta. Ikke denne fabrikkproduserte kopien av italiensk pasta lagd på billigere og mykere lokalt mel.

Pasta med squash [oppskrift] Et kjøkken i Istanbul
Pasta med squash [oppskrift] Et kjøkken i Istanbul

Nei, her var det snakk om erişte. En type hjemmelaget pasta laget med både egg og vann. Ikke så heavy som italiensk eggepasta, men likevel med den gode smaken du ikke får i vanlig hvetepasta.

Eriste kjevles ut og skjæres opp i strimler, omtrent på størrelse med store fyrstikker. Så soltørkes de, til noen av dem er blitt nærmest brune. Det gir dem en helt annen og fyldigere smak enn noen annen pasta jeg har prøvd!

Bruk den pastaen du har og liker best

Nå er jeg riktignok fremdeles i markedet for en god italiensk spagetti, penne eller tagliatelle en gang i blant. Men hverdagspastaen er nå stort sett erişte. Hjemmelaget type, kjøpt på det ukentlige markedet i nabolaget for 10 kroner halvkiloen.

Nå er nok ikke erişte så lett å få tak i i Norge. Særlig ikke den hjemmelagde varianten. Butikkjøpte pakker er, dessverre, milevis unna – da foretrekker jeg vanlig tørket italiensk pasta.

Det gjør ingenting. Pastatypen er ikke det viktigste i denne retten. Sausen, om jeg kan kalle den det, har så mye smak at du fint kan bruke for eksempel spagetti eller tagliatelle. Knekk dem i biter om du vil ha en form som minner om erişte – eller la dem være hele.

Pasta med squash [oppskrift] Et kjøkken i Istanbul

Nøkkelen til god pasta med squash

Nøkkelen til denne herlige pasta med squash er altså den gylne kombinasjonen squash, valnøtter og ost. Squash har en mild, men fin smak. Så lenge du ikke oversteker den, har den også en fin konsistens. Valnøttene gir et lite krønsj og en mild bittersmak, uten å dominere. Og osten, den binder det hele sammen.

Du kan bruke den modne osten du liker. I Tyrkia bruker jeg det som kalled eski kaşar, i Norge ville jeg brukt en cheddar eller en liknende ost. Det viktigste er å bruke en relativt fast ost du liker godt – den skal smelte, men også tilføre mye smak.

Det beste med denne retten er likevel tiden det tar å lage den. På 20 minutter er maten på bordet! Server med en enkel frisk salat. Til denne gikk jeg for en håndfull ruccola, et par raspede gulrøtter, noen finstrimlede mynteblader og en dressing av granateplesirup, sitronsaft og extra virgin olivenolje. Enkelt og godt! Gir 2-3 porsjoner.


(Annonse)

Liker du squash? I min bok «Nydelig!» finner du et helt kapittel med varierte oppskrifter med squash.

Bilde av 6 squashretter fra boka Nydelig!
Foto: Bahar Kitapcı

Få blant annet ovnsbakte squashlapper, rå squashsalat, pastasalat med squash, marinert squash – ja, til og med friterte squashblomster! Masse spennende nye måter å tilberede squash på.


Pasta med squash [oppskrift] Et kjøkken i Istanbul

Pasta med squash

Enkel hverdagsmiddag med mye smak som er ferdig på 20 minutter.
4,8 (11 stemmer).
Lunsj, Middag
Tyrkisk-inspirert
20 minutter
2 -3 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 250 g pasta
 • 3 ss olivenolje
 • 1 løk, finhakket
 • 2 håndfuller (40 g) valnøtter, brukket i biter
 • 2 små squash, endene kuttet av, delt i to og skåret i 0,5-1 cm skiver
 • 2 hvitløksfedd, finhakket
 • 1 liten kvist rosmarin, kun bladene
 • 1 klype chiliflak, (kan sløyfes)
 • 75 g modnet ost, smuldret
 • 1 liten håndfull (10 g) blader av bladpersille, hakket
 • 1 ss extra virgin olivenolje
 • vann
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Kok pasta i godt med lettsaltet vann til al dente. Jobb mot at pastaen skal bli ferdig omtrent samtidig med, eller litt etter, squashblandingen (som trenger ca. 15 minutter).
 • Mens pastavannet koker opp, fres løk i olivenolje i en tykkbunnet stekepanne med høye kanter over medium varme i 5 minutter. Rør jevnlig, så det ikke brenner seg.
 • Ha i valnøtter og squash. Fres videre i 5 minutter til. Rør av og til.
 • Ha i hvitløk, rosmarin, chiliflak og litt salt og pepper (men husk at både pasta, pastavann og ost er salt og skal tilsettes senere). Fres til hvitløken er blank, men ikke har fått farge, et par tre minutter. Rør jevnlig.
 • Bland inn pasta, ost, bladpersille og noen spiseskjeer av kokevannet. Smak til med mer salt og pepper, om nødvendig. La stå et par minutter så osten begynner å smelte. Dryss over extra virgin olivenolje. Server med en gang.

Tips & noter

PASTA: Jeg bruker tyrkisk erişte, men du kan fint bruke f.eks. spagetti eller tagliatelle (knekk i biter om du vil)
CHILI: Jeg har litt chili i nesten all mat jeg lager, men her er det ikke en viktig del av smaksbildet. Dropp det om du ikke føler for det, eller ikke har det tilgjengelig.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

6 Responses

 1. Denne prøvde jeg idag. Nydelig, rask og lettvint. Jeg fikk brukt opp noen bittesmå squash fra hagen og så slengte jeg oppi et par rå blomkålbuketter. Jeg har et glass med osteterninger i saltlake (tyrkiske?) som jeg har kjøpt i en innvandrerbutikk, den smuldret ikke så jeg rev den, og den ga mye smak. Sopps spaghetti brukket opp i korte biter fungerte veldig godt. God crunch fra nøttene og squashen.
  Du har så mange flotte oppskrifter med grønnsaker som passer oss da mannen min er vegetarianer. Jeg må visst kjøpe boken din.

 2. 5 stjerner
  Med squash i hagen er jeg alltid ute etter gode squashretter. Valnøttene gir ekstra crunch, og det ble mye smak. Jeg brukte tagliatelle, men jeg synes ikke den blander seg så godt med sausen så neste gang bruker jeg kortere pasta. Min vegetarmann elsket den!

  1. Det beste er å bruke en ost du liker, men jeg liker cheddar eller tilsvarende modnet ost her. Fetaost passer også godt, men gir en helt annen smak. Lykke til!

 3. 5 stjerner
  Nydelig! Hadde i litt mer hvitløk og hadde bare cashewnøtter, greit det også, og brukte extra mature cheddar. Smakfull og saftig med hjemmedyrket squash.

4,82 from 11 votes (9 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.