Kikertgryte med ristet brød i gammel skål

Kikertgryte med ristet brød

Kikertgryte med ristet brød i gammel skål

Enkel og frisk sommerrett som er klar på under en halvtime! En rask tomatbasert og kikertgryte og krutonger av (surdeigs)brød er rett og slett ment for hverandre.

Jeg vet ikke helt hva jeg egentlig burde kalt denne retten. Jeg gikk for kikertgryte, men helt rett føles det ikke. Hadde salatgryte vært et ord, hadde jeg kalt det det. Så frisk og god er den. Eller sommergryte?

Perfekt når det skal gå raskt

Når jeg tenker på gryteretter, tenker jeg nemlig på mørke høstkvelder, gryter som putrer i vei på komfyren og varmende smaker som fyller kjøkkenet. Denne er i motsatt ende: Frisk og sommerlig. Perfekt med et kaldt glass hvitvin til!

Kikertgryte med ristet brød i gammel skål

Og ikke minst: Perfekt når du ikke har så godt med tid. Det er hektiske dager for meg om dagen. Da setter jeg ekstra pris på raske og gode oppskrifter som denne kikertgryten.

Hektiske dager – og en liten getaway

I det oppskriften publiseres, skal jeg til å pakke for en helgetur. Grytidlig i morgen setter vi oss i bilden for å kjøre sørover fra Istanbul. Målet er Bodrum, hvor vi skal i bryllup. Tredagers bryllup, intet mindre, med cocktails fredag, bryllup lørdag og båttur søndag. Innimellom skal vi se på et område vi med tiden vurderer å investere i sommerhus på.

Båtturen søndag går vi dessverre glipp av. Allerede grytidlig søndag morgen setter vi oss i bilen med nese Istanbul. På søndag er det omvalg om ordfører-vervet i Istanbul, og da må vi selvfølgelig komme oss hjem så samboeren får stemt før valglokalene stenger allerede kl. 17. Tjo hei, hvor det går!

Når jeg kommer hjem, er det min andre bok som vil ha fullt fokus til over sommeren. Jeg har gjort ferdig en lang rekke artikler og oppskrifter som kommer gjennom sommer. Noen av dem på bloggen, mange av dem for andre steder. Er du ikke allerede abonnent, meld deg gjerne på mitt populære nyhetsbrev, hvor du får oppdatering på alle nye oppskrifter + noen godbiter fra arkivet hver lørdag.

Kikertgryte med smak av sommer

I mellomtiden håper jeg du koser deg med kikertgryten. Jeg har helt dilla på krutonger av surdeigsbrød for tida, og elsker dem i denne retten. Har du ikke surdeigsbrød for hånden, bruker du selvfølgelig det brødet du måtte ha. Men ha denne retten i mente neste gang du kjøper surdeigsbrød og får noe til overs! Og kikerter passer selvfølgelig utmerket til, som det gjør med det aller meste.

Det er også viktig å bruke så gode tomater som mulig. Er vanlige tomater smakløse der du handler, bruk cherrytomater som du deler i to i stedet for raspede vanlige tomater. Server med cacık (tyrkisk tzatziki) eller tykk yoghurt til. Gir 2-3 porsjoner.

Kikertgryte med ristet brød i gammel skål
Mengde: 2-3 porsjoner

Kikertgryte med ristet brød

Enkel oppskrift på en sommerlig kikertgryte med ristet brød

Ingredienser

 • 3 skiver surdeigsbrød eller annet godt brød, revet i biter
 • 1+3 ss olivenolje
 • 1 løk, hakket
 • 2 røde spisspaprika, frø og hinne fjernet, i biter
 • 3 hvitløksfedd, finhakket
 • 0,5 ss tomatpuré
 • 0,5 ss paprikapuré (kan sløyfes)
 • 1 ts sukker
 • 250 g tomat, raspet
 • 2-3 dl vann
 • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber) eller andre chiliflak, etter smak
 • 450 g kokte kikerter (fra 200 g tørre kikerter eller 2x400 g bokser hermetiske kikerter, avrent)
 • frisk timian eller oregano, til servering
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Bland brødbiter med 1 ss olivenolje. Rist i tørr stekepanne over medium varme til ristet, 3-5 minutter. Snu jevnlig så det ikke brenner seg. Sett til side.
 2. Fres løk og paprika i olje til løken er blank, men ikke fått farge, 8-10 minutter.
 3. Ha i hvitløk, tomatpuré, paprikapuré (om du har) og sukker. Fres under omrøring i 1-2 minutter.
 4. Ha i tomat, vann og chiliflak. Bland godt sammen. Ha i kikerter. Kok opp, skru ned varmen til lav og la putre i 5-10 minutter, så smakene får satt seg litt. Smak til med salt og pepper. Trekk av varmen og la stå noen minutter.
 5. Fordel brødbitene på tallerkener. Ha over kikertgryten og topp med friske urter. Server med en gang.

Tips

Du kan også riste brødbitene i stekeovn på 200 grader, men jeg synes de blir aller best stekte.

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Annonse (Hvorfor?)

Flere oppskrifter & historier i mine bestselgende bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

2 kommentarer

 1. Denne oppskriften er simpelthen fantastisk! Jeg har laget den flere ganger og den blir alltid like god. Bruker hjemmelagd eltefritt brød i denne oppskriften som gjerne har ligget et par dager, og det blir veldig godt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring