Tomatsuppe

Hjemmelaget tomatsuppe med krutonger
Hjemmelaget tomatsuppe med krutonger
Av

Tomatene er ennå i overflod. Det gjelder det å benytte seg av. Slik lager du en enkel og klassisk tomatsuppe av ferske tomater. (Men du kan selvfølgelig bruke hermetiske, om du vil).

Tyrkerne har et voldsomt mangfold av supper. Alt fra et vell av linsesupper til yoghurtsupper, grønnsakssupper og kjøttsupper.

De siste årene er imidlertid utvalget blitt stadig snevrere, i alle fall når du spiser ute. De fleste steder nøyer seg med linsesuppe, som er både populært og holder seg fint lenge. Er du heldig, har de én annen suppe å tilby.

Superenkel hjemmelaget tomatsuppe

Likevel slår det meg at tomatsuppen glimrer med sitt fravær, særlig når jeg vet hvor glade tyrkerne er i tomater når de er i sesong. Eller, det vil si, den finnes jo. Jeg har sett den også når jeg har spist ute, men den er sjelden vare. Min samboer hevder den var populær da han var barn, men nå synes den altså å ha falt litt i bakleksa hos restaurantene.

Fint da, at det er superenkelt å lage tomatsuppe hjemme.

Hjemmelaget tomatsuppe i gryte

Jeg bruker ferske tomater. I skrivende stund er det september, og de ferske tomatene er ennå gode. De gir en friskere smak enn hermetiserte, men er du utenfor tomatsesongen, kan du selvfølgelig fint bruke hermetiserte. Bruk da gjerne hele tomater, og av så god kvalitet du kan. Her er det nemlig ikke mange ingredienser som kan gjemme dårlige råvarer.

«Tyrkifisert» oppskrift – men du gjør som du vil

Oppskriften er ikke tyrkisk, men kanskje noe «tyrkifisert». Jeg har tatt utgangspunkt i Joshua McFaddens tomatsuppe-oppskrift i boken 6 Seasons, en av mine favoritter blant kokebøkene jeg har kjøpt det siste året.

Hjemmelaget tomatsuppe med krutonger

Siden jeg var så heldig å få fersk chilipuré fra Gaziantep fra en god venn og nabo i går, kunne jeg ikke dy meg for å ha litt i suppen. Jeg ville ikke ha en spicy suppe, så det ble med litt.

Jeg supplerte den heller med mild paprikapuré lagd av vanlige paprika. Både tyrkisk chilipuré og paprikapuré finner du i butikker med godt utvalg av internasjonal mat. Se etter acı biber salçası (sterk) og tatlı biber salçası (søt).

Har du dem ikke for hånden, kan du fint droppe begge deler. Men de gir en ekstra smaksdybde som gjør suppen mer spennende. Du kan også bruke en annen type chilisaus du liker, eller du kan tilsette en finhakket bakt paprika og en vanlig chili i stedet.

Med så rene smaker i suppen, passer det best med helt enkelt tilbehør. Krutonger av surdeigsbrød er noe av det beste jeg vet og passer utmerket til tomatsuppen, men annet brød blir også godt. Gir 4 porsjoner.

Lyst på mer tomatsuppe? Prøv også tyrkisk tomatsuppe med kjøttdeig og pasta.

Hjemmelaget tomatsuppe med krutonger

Tomatsuppe

Enkel oppskrift på klassisk hjemmelaget tomatsuppe, inspirert av boken 6 Seasons av Joshua McFadden.
4,9 (13 stemmer).
Forrett, Lunsj, Suppe
Tyrkia
1 time
4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

Krutonger

  • 2 skiver surdeigsbrød, revet i biter
  • 2 ss olivenolje

Sånn gjør jeg det

  • Varm en tykkbunnet kasserolle over lav/medium varme. Ha i olivenolje, deretter løk. Fres til løken er myk, men ikke har fått farge, 8-10 minutter. Rør jevnlig. Ha i hvitløk, oregano, paprikapuré (om du har) og chilipuré. Fres videre under stadig omrøring i ett minutt. Ha så i tomat og bland godt sammen. Kok opp og sett på lokk. La putre til tomatene har falt sammen, det tar typisk en halvtime til tre kvarter. Rør en gang i blant og pass på så det ikke brenner seg.
  • Samtidig, varm en tykkbunnet stekepanne over medium varme. Bland sammen surdeigsbrød og olivenolje og ha i pannen. Stek til brød et er godt ristet, men fremdeles småmykt i midten. Avkjøl på asjett.
  • Når tomatene har falt fra hverandre, ha alt innholdet i kasserollen over i en blender eller kjøkkenmaskin. Kjør helt fint. Avhengig av hvor stor blenderen din her, kan det hende du må gjøre dette i flere omganger. Ha tilbake i kasserollen.
  • Tilsett chiliflak eller røkt paprika, smør og vann eller kraft. Kok opp og smak til med salt og pepper, samt mer chiliflak eller chilisaus etter smak. Suppen skal ikke være spicy, men ha hint av chili. Trekk av varmen og la stå noen minutter. Server med krutonger og litt ekstra frisk oregano.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.