Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Tomatene er ennå i overflod. Det gjelder det å benytte seg av. Slik lager du en enkel og klassisk tomatsuppe av ferske tomater. (Men du kan selvfølgelig bruke hermetiske, om du vil).

Tyrkerne har et voldsomt mangfold av supper. Alt fra et vell av linsesupper til yoghurtsupper, grønnsakssupper og kjøttsupper.

De siste årene er imidlertid utvalget blitt stadig snevrere, i alle fall når du spiser ute. De fleste steder nøyer seg med linsesuppe, som er både populært og holder seg fint lenge. Er du heldig, har de én annen suppe å tilby.

Superenkel hjemmelaget tomatsuppe

Likevel slår det meg at tomatsuppen glimrer med sitt fravær, særlig når jeg vet hvor glade tyrkerne er i tomater når de er i sesong. Eller, det vil si, den finnes jo. Jeg har sett den også når jeg har spist ute, men den er sjelden vare. Min samboer hevder den var populær da han var barn, men nå synes den altså å ha falt litt i bakleksa hos restaurantene.

Fint da, at det er superenkelt å lage tomatsuppe hjemme.

Hjemmelaget tomatsuppe i gryte

Jeg bruker ferske tomater. I skrivende stund er det september, og de ferske tomatene er ennå gode. De gir en friskere smak enn hermetiserte, men er du utenfor tomatsesongen, kan du selvfølgelig fint bruke hermetiserte. Bruk da gjerne hele tomater, og av så god kvalitet du kan. Her er det nemlig ikke mange ingredienser som kan gjemme dårlige råvarer.

«Tyrkifisert» oppskrift – men du gjør som du vil

Oppskriften er ikke tyrkisk, men kanskje noe «tyrkifisert». Jeg har tatt utgangspunkt i Joshua McFaddens tomatsuppe-oppskrift i boken 6 Seasons, en av mine favoritter blant kokebøkene jeg har kjøpt det siste året.

Hjemmelaget tomatsuppe med krutonger

Siden jeg var så heldig å få fersk chilipuré fra Gaziantep fra en god venn og nabo i går, kunne jeg ikke dy meg for å ha litt i suppen. Jeg ville ikke ha en spicy suppe, så det ble med litt.

Jeg supplerte den heller med mild paprikapuré lagd av vanlige paprika. Både tyrkisk chilipuré og paprikapuré finner du i butikker med godt utvalg av internasjonal mat. Se etter acı biber salçası (sterk) og tatlı biber salçası (søt).

Har du dem ikke for hånden, kan du fint droppe begge deler. Men de gir en ekstra smaksdybde som gjør suppen mer spennende. Du kan også bruke en annen type chilisaus du liker, eller du kan tilsette en finhakket bakt paprika og en vanlig chili i stedet.

Med så rene smaker i suppen, passer det best med helt enkelt tilbehør. Krutonger av surdeigsbrød er noe av det beste jeg vet og passer utmerket til tomatsuppen, men annet brød blir også godt. Gir 4 porsjoner.

Lyst på mer tomatsuppe? Prøv også tyrkisk tomatsuppe med kjøttdeig og pasta.

Hjemmelaget tomatsuppe med krutonger

Tomatsuppe

Mengde: 4 porsjoner

Enkel oppskrift på klassisk hjemmelaget tomatsuppe, inspirert av boken 6 Seasons av Joshua McFadden.

Ingredienser

Krutonger

  • 2 skiver surdeigsbrød, revet i biter
  • 2 ss olivenolje

Sånn gjør jeg det

  1. Varm en tykkbunnet kasserolle over lav/medium varme. Ha i olivenolje, deretter løk. Fres til løken er myk, men ikke har fått farge, 8-10 minutter. Rør jevnlig. Ha i hvitløk, oregano, paprikapuré (om du har) og chilipuré/chilisaus. Fres videre under stadig omrøring i ett minutt. Ha så i tomat og bland godt sammen. Kok opp og sett på lokk. La putre til tomatene har falt sammen, det tar typisk en halvtime til tre kvarter. Rør en gang i blant og pass på så det ikke brenner seg.
  2. Samtidig, varm en tykkbunnet stekepanne over medium varme. Bland sammen surdeigsbrød og olivenolje og ha i pannen. Stek til brød et er godt ristet, men fremdeles småmykt i midten. Avkjøl på asjett.
  3. Når tomatene har falt fra hverandre, ha alt innholdet i kasserollen over i en blender eller kjøkkenmaskin. Kjør helt fint. Avhengig av hvor stor blenderen din her, kan det hende du må gjøre dette i flere omganger. Ha tilbake i kasserollen.
  4. Tilsett chiliflak eller røkt paprika, smør og vann eller kraft. Kok opp og smak til med salt og pepper, samt mer chiliflak eller chilisaus etter smak. Suppen skal ikke være spicy, men ha hint av chili. Trekk av varmen og la stå noen minutter. Server med krutonger og litt ekstra frisk oregano.

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Skip to Recipe

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?