Banankake med valnøtter og dadler

De beste banankakene er fylt med godsaker.
Banankake med valnøtter og dadler
Banankake med valnøtter og dadler
Av

Har du noen gang hatt mørkflekkede bananer liggende? Tenkte meg det. Når det hender meg, lager jeg banankake. Gjerne med inspirasjon fra Midtøsten, med sprø valnøtter og fruktig karamellsmak fra dadler.

Tyrkerne har lenge prøvd å dyrke bananer, en tropisk frukt. Det går ikke så bra.

Det vil si, bananene vokser frem. Spiselige blir de óg. Søte, til og med! Men de blir små. Korte, kompakte plugger. Og smaken er, om jeg er helt ærlig, og det må jeg jo være, ikke helt på høyde med de importerte.

Jeg må derfor innrømme at jeg sjelden kjøper kortreiste bananer. Jeg vil helst ha smaken (og formen) jeg er vant med.

Det er jeg ikke alene om. Til tross for at det altså finnes lokalt dyrkede bananer, er banan den eneste importerte varen til salgs hos grønnsaksforhandleren i Balat.

Banankake med valnøtter og dadler

Selv om jeg kjøper få av gangen (fruktfluer trives usedvanlig godt på kjøkkenet mitt), hender det seg at bananer blir liggende til de får flekker. Med en samboer som nekter å spise mat med antydninger til at den ikke lenger er helt perfekt, gjenstår bare den selvfølgeligste løsningen av dem alle.

Banankake eller bananbrød?

Banankake. Eller bananbrød, om du vil. Kjært barn har som kjent mange navn.

For det meste holder jeg meg til to varianter når jeg lager banankake. Den jeg kanskje har lagd oftest, er med sjokoladebiter og kakao. Kombinasjonen sjokolade og banan er jo nærmest uslåelig.

Men nå har den fått en formidabel konkurrent.

Med inspirasjon fra Midtøsten

Denne mer Midtøsten-inspirerte varianten, med tørket frukt og nøtter typisk for området, er mer klassisk i smaken, og føles lettere enn sjokoladevarianten.

Nøttene gir både krønsj, fylde og god smak til kaken. Dadlene gir et karamellaktig søtkick, perfekt til en røre som ikke er veldig søt.

Bedre banankake enn dette blir det ikke. I alle fall for meg.

Banankake med valnøtter og dadler

Med nøtter og dadler, blir det ikke så verst sunt heller, for den som er opptatt av det. I alle fall så lenge du holder deg til moderate mengder.

Enkel fremgangsmåte for banankake

Jeg er ikke så dreven på å lage kaker, så jeg holder meg til en helt enkel fremgangsmåte. Jeg bruker kjøkkenmaskin, men du trenger egentlig ikke det. Du kan utmerket lage banankake med en bolle, en gaffel, en visp og en sleiv.

Med tre hevemiddel – egg, bakepulver og natron – hever den seg dessuten godt i ovnen. Med denne oppskriften blir banankaken både saftig og luftig! Så gjelder det bare å smøre seg med tålmodighet mens kaken står i ovnen. Og kanskje aller mest: Mens du venter på at den skal bli tilstrekkelig avkjølt til å spises.

Banankake holder seg i flere dager om du pakker den inn godt. Jeg lar den stå på kjøkkenbenken. Blir den litt tørr, rist den og ha på litt smør mens den ennå er varm. Nam! Oppskriften begynte med Ottolenghi’s banana breadsom utgangspunkt og gir nok til en liten banankake, eller 8-10 porsjoner.

Banankake med valnøtter og dadler

Banankake med valnøtter og dadler

4,9 (19 stemmer).
Kake
Midtøsten-inspirert
1 time 30 minutter
1 liten kake
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 100 g valnøtter
 • 250 g (2-3 stk) godt modne banan, godt most med gaffel
 • 125 g lyst brunsukker
 • 2 egg
 • 100 g h-melk
 • 50 g solsikkeolje
 • 225 g hvetemel
 • 1 ts bakepulver
 • 0,5 ts natron
 • 0,25 ts salt
 • 6 dadler, steinfrie
 • melis, til servering (kan sløyfes)

Sånn gjør jeg det

 • Forvarm ovnen til 170 grader, over- og undervarme. Smør en liten brødform på ca 24×11 cm godt. Jeg bruker også bakepapir.
 • Ha valnøtter på en stekeplate og bak i ovnen i 10 minutter. Sett til side.
 • Visp moste bananer, sukker og egg godt sammen. Visp så inn melk, deretter olje.
 • Bland sammen det tørre og ha i bollen. Bland sammen til røren er homogen og fin, det går raskt.
 • Riv dadler i store biter og grovhakk valnøttene. Vend forsiktig inn i røren. Hell røren i brødformen.
 • Stek banankaken midt i ovnen til en pinne kommer ut ren. I min ovn tar det rundt 1 time og 10 minutter, men ovner er forskjellige, så sjekk fra i alle fall rundt en time. Avkjøl før du skjærer i kaken.
 • Om du vil, dryss over litt melis rett før servering.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

3 Responses

 1. 5 stjerner
  Veldig god og enkel å lage. Kake ( eller brød 🙂 ) blir veldig aromatisk og saftig. det tok litt 1t 20min i ovnen min. Viktig å ta kaken ut av formen og bakepapiret med en gang, så den får litt skorpe. Valnøtter så ikke så hvite inne hos meg, kanskje på grunn av for mye fuktighet, men det gikk ikke utover smaken! 🙂

 2. Hei Vidar ! Hvorfor bruker du både natron og bakepulver ? Blir dette ikke smør på flesk ? Går dett an å ha bare en ting ?

 3. 5 stjerner
  Nydelig kake som er bakt om og om igjen.Med mine beste godiser i 🙂 Nå blir det 4 former i dag.Tusen takk som delte.God sommer.

4,90 from 19 votes (17 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.