Banankake med valnøtter og dadler

Banankake med valnøtter og dadler

Banankake med valnøtter og dadler

Har du noen gang hatt mørkflekkede bananer liggende? Tenkte meg det. Når det hender meg, lager jeg banankake. Gjerne med inspirasjon fra Midtøsten, med sprø valnøtter og frisk karamellsmak fra dadler.

Tyrkerne har lenge prøvd å dyrke bananer, en tropisk frukt. Det går ikke så bra.

Det vil si, bananene vokser frem. Spiselige blir de óg. Søte, til og med! Men de blir små. Korte, kompakte plugger. Og smaken er, om jeg er helt ærlig, og det må jeg jo være, ikke helt på høyde med de importerte.

Jeg må derfor innrømme at jeg sjelden kjøper kortreiste bananer. Jeg vil helst ha smaken (og formen) jeg er vant med.

Det er jeg ikke alene om. Til tross for at det altså finnes lokalt dyrkede bananer, er banan den eneste importerte varen til salgs hos grønnsaksforhandleren i Balat.

Banankake med valnøtter og dadler

Selv om jeg kjøper få av gangen (fruktfluer trives usedvanlig godt på kjøkkenet mitt), hender det seg at bananer blir liggende til de får flekker. Med en samboer som nekter å spise mat med antydninger til at den ikke lenger er helt perfekt, gjenstår bare den selvfølgeligste løsningen av dem alle.

Banankake eller bananbrød?

Banankake. Eller bananbrød, om du vil. Kjært barn har som kjent mange navn.

For det meste holder jeg meg til to varianter når jeg lager banankake. Den jeg kanskje har lagd oftest, er med sjokoladebiter og kakao. Kombinasjonen sjokolade og banan er jo nærmest uslåelig.

Men nå har den fått en formidabel konkurrent.

Med inspirasjon fra Midtøsten

Denne mer Midtøsten-inspirerte varianten, med tørket frukt og nøtter typisk for området, er mer klassisk i smaken, og føles lettere enn sjokoladevarianten.

Nøttene gir både krønsj, fylde og god smak til kaken. Dadlene gir et karamellaktig søtkick, perfekt til en røre som ikke er veldig søt.

Bedre banankake enn dette blir det ikke. I alle fall for meg.

Banankake med valnøtter og dadler

Med nøtter og dadler, blir det ikke så verst sunt heller, for den som er opptatt av det. I alle fall så lenge du holder deg til moderate mengder.

Enkel fremgangsmåte for banankake

Jeg er ikke så dreven på å lage kaker, så jeg holder meg til en helt enkel fremgangsmåte. Jeg bruker kjøkkenmaskin, men du trenger egentlig ikke det. Du kan utmerket lage banankake med en bolle, en gaffel, en visp og en sleiv.

Med tre hevemiddel – egg, bakepulver og natron – hever den seg dessuten godt i ovnen. Med denne oppskriften blir banankaken både saftig og luftig! Så gjelder det bare å smøre seg med tålmodighet mens kaken står i ovnen. Og kanskje aller mest: Mens du venter på at den skal bli tilstrekkelig avkjølt til å spises.

Banankake holder seg i flere dager om du pakker den inn godt. Jeg lar den stå på kjøkkenbenken. Blir den litt tørr, rist den og ha på litt smør mens den ennå er varm. Nam! Oppskriften begynte med Ottolenghi’s banana breadsom utgangspunkt og gir nok til en liten banankake, eller 8-10 porsjoner.

Banankake med valnøtter og dadler
Mengde: 1 liten kake

Banankake med valnøtter og dadler

Ingredienser

 • 100 g valnøtter
 • 250 g (2-3 stk) godt modne bananer, godt most med gaffel
 • 125 g lyst brunsukker
 • 2 egg
 • 100 g h-melk
 • 50 g solsikkeolje
 • 225 g hvetemel
 • 1 ts bakepulver
 • 0,5 ts natron
 • 0,25 ts salt
 • 6 dadler, steinfrie
 • melis, til servering (kan sløyfes)

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm ovnen til 170 grader, over- og undervarme. Smør en liten brødform på ca 24x11 cm godt. Jeg bruker også bakepapir.
 2. Ha valnøtter på en stekeplate og rist i 10 minutter. Sett til side.
 3. Visp moste bananer, sukker og egg godt sammen. Visp så inn melk, deretter olje.
 4. Bland sammen det tørre og ha i bollen. Bland sammen til røren er homogen og fin, det går raskt.
 5. Riv dadler i store biter og grovhakk valnøttene. Vend forsiktig inn i røren. Hell røren i brødformen.
 6. Stek banankaken midt i ovnen til en pinne kommer ut ren. I min ovn tar det rundt 1 time og 10 minutter, men ovner er forskjellige, så sjekk fra i alle fall rundt en time. Avkjøl før du skjærer i kaken.
 7. Om du vil, dryss over litt melis rett før servering.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.3.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Annonse (Hvorfor?)

Flere oppskrifter & historier i mine bestselgende bøker

* Prisen var riktig 2.3.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?