Kylling med olivensalsa

Kylling med olivensalsa

Superenkel hipstermat som ble årets mest populære oppskrift hos New York Times.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard!

Superenkel hipstermat fra et lite kjøkken i New York. Alison Romans kylling med olivensalsa ble årets oppskrift i New York Times i fjor, og de siste månedene har den vært i fast rotasjon hjemme hos meg. Slik lager jeg hennes enkle, men fantastiske kyllingrett!

Alison Roman er blitt et fenomen. Hun har matspalte både i New York Times og Bon Apetit, i mine øyne kanskje det mest spennende matmagasinet, har gitt ut to bøker som begge er nærmest for moderne klassikere å regne, og står bak flere virale oppskrifter de senere årene.

Kjennetegnet? Enkle ingredienser, enkle fremgangsmåter – og mye smak. Alt pakket inn i en fremtoning som får deg til å senke skuldrene, og få lyst til både å spise maten og å ta en god prat med damen bak.

Årets mest populære oppskrift

Jeg har lenge hatt mine øyne på hennes to siste kokebøker, Dining In og Nothing Fancy, men som så mange andre har jeg måttet vente en stund. Inntil nylig har forlaget vært utsolgt fra lager i månedsvis.

I mellomtiden ligger heldigvis mange av Romans oppskrifter på nett. For en stund siden måtte jeg bare prøve oppskriften som var nummer én på New York Times’ liste over de mest populære oppskriftene fra matsidene deres i fjor: Vinegar chicken with crushed olive dressing. Eller kylling med olivensalsa, som jeg velger å oversette fritt til.

Kylling med olivensalsa

Kylling med olivensalsa: Forførende enkelt

Idéen er forførende enkel, men samtidig genial. Kylling, stekeovn, høy temperatur – og masse eddik. Grønne oliven, olivenolje, urter, hvitløk – og den eddiksladede stekekraften. That’s it. Ingen marineringstid, ingen teknikker, ingen kasseroler eller stekepanner. Genialt!

Jeg vet ikke hvordan du synes kombinasjonen hører ut, men jeg skjønte med én gang at dette måtte smake fantastisk. Det gjorde det. Og enda litt til.

Kylling med olivensalsa

Kyllinglårene, for her må det lår til, med skinnet på, får både smak og en litt syrlig motsats i eddiken, uten at det tar over. Urtene gir friskhet, oliven et mer intrikat smaksbilde.

Siden ingrediensene er få, er det, som alltid, viktig å bruke så gode ingredienser du kan få tak i. Olivenene er det som i størst grad gjør denne retten, og de må derfor være så gode som mulig. Fyldige, ikke for bitre.

Roman anbefaler Castelvetrano-oliven, fra Sicilia. Den finner jeg ikke i Tyrkia, og kanskje finner du den ikke i Norge, heller. Det gjør ingenting. Har du mulighet til å handle oliven i løs vekt, smak deg frem til en oliven du liker godt. Må du handle i glass, kjøp de beste du kan finne. Til denne retten holder det ikke med tørre og smakløse, ferdigskivede olivener av typen du av og til finner på kjedepizza.

Jeg er ikke så god på å bruke amerikanske mål, så selv om ingrediensene er akkurat de samme, er ikke mengdene nøyaktig de samme som Romans egen oppskrift. Det blir mye olivensalsa, kanskje mer enn noen liker, men jeg synes den er så god at det på ingen måte blir for mye av det gode. Får du overskudd, holde den fint noen dager i kjøleskapet, og er god også til koteletter, for eksempel.

Personlig foretrekker jeg kyllinglår til denne retten, det saftigere kjøttet og fetere skinnet gir den rette kontrasten til olivensalsa. Du kan også dele en hel kylling i stykningsdeler og doble salsaoppskriften. Gir 2 porsjoner (4 om du bruker hel kylling og dobler salsaen).

Kylling med olivensalsa
Mengde: 2 porsjoner

Kylling med olivensalsa

Ingredienser

 • 2 kyllinglår (med ben og skinn)
 • 0,5 ts gurkemeie
 • 1 ss olivenolje
 • 3 ss hvitvinseddik
 • salt og pepper

Olivensalsa

 • 2 ss olivenolje
 • 125 g gode grønne oliven, sten fjernet (80 g uten sten)
 • 1 hvitløksfedd, most med flatsiden av en kniv
 • 1 raus håndfull (15 g) bladpersille (uten tykke stilker), finhakket
 • 1 ss vann
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm ovnen til 230 grader, over- og undervarme.
 2. Bland sammen gurkemeie, 1 ss olivenolje, salt og pepper. Ha i passende ovnsform. Hell eddik rundt og over.
 3. Stek kyllingen høyt i ovnen til gjennomstekt og skinnet er gyllent, 25-40 minutter.
 4. Samtidig, bland sammen olivenolje, oliven, hvitløk, bladpersille og 1 ss vann. Smak til med salt og pepper.
 5. Når kyllingen er klar, løft kyllingstykkene over til serveringsfat. Hell toppingen over i ovnsformen og bland godt sammen med stekesjyen. Server kyllingen med en gang, toppet med litt av olivenblandingen, og resten ved siden av.

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

5 kommentarer

 1. Denne retten virker kjempegod. Hvordan tror du den er å tilberede i stekepose?
  Gleder meg til å prøve mange av rettene i den nye boka di.
  Mvh Else Marie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring