Blomkålris med granateple

Superenkel salat som løfter måltidet mange hakk – og passer til alt!
Salat av blomkålris med granateple
Salat av blomkålris med granateple
Av

Superenkel salat som løfter måltidet mange hakk! Blomkålris med granateple, urter og en syrlig dressing gir en frisk salat som gjør at du ikke trenger å legge så mye i hovedbestanden av måltidet. Passer utmerket til stekt kjøtt, laks eller børek, for eksempel.

For noen minutter siden tikket det inn et bilde på nabolags-gruppen på WhatsApp som jeg aldri trodde jeg skulle få. Vår lokale grønnsakshandler var stengt. Lukket, tomme kasser utenfor, ingen hjemme. «Jeg har aldri sett dem stengt før…», lød første svar, fra en nabo som har bodd her i nesten ti år.

Stengt grønnsaksforhandler på hovedgaten i Balat, Istanbul, 26. mars 2020
Foto av nabo Peter.

Det er korona-basert unntakstilstand i verden. Så også i lille Balat.

Siste handletur på en stund var i alle fall en god en

I Istanbul er situasjonen så uoversiktlig og potensielt alvorlig, at det er best å ta alle forholdsregler. Jeg holder meg for det meste inne. Unntak er en og annen treningstur i de folketomme små parkene nede ved sjøkanten. Der jeg tidligere handlet inn nærmest daglig, har jeg nå ikke vært i butikk siden mandag morgen.

Første stopp på handleturen var selvfølgelig hos grønnsakshandleren. Jeg var unormalt godt forberedt, og hadde skrevet ned alt jeg ville ha på en lapp.

For å sikre meg at det var så folketomt som mulig, kom jeg tidlig på morgenen, rett etter de hadde fått levering. Det gjorde også at jeg fikk enda bedre varer enn når jeg normalt handler, godt utpå ettermiddagen, mens jeg fremdeles tenker på hva jeg skal lage til middag.

Verdens flotteste blomkål?

Med i posene var den flotteste blomkålen jeg noen gang har handlet. I Tyrkia er den nå i sesong. Vanligvis skjærer selgerne av alle bladene, men det hadde de ikke rukket å gjøre ennå denne morgenen. Så da fikk jeg den som den var, med lag på lag med lange blader. Selve blomkålen var knapt å se!

Jeg har begynt med videosnutter på Instagram Stories om dagen. Over er introen til da jeg lagde denne retten på Stories. Som hos Reodor Felgen, tar den ene over der den andre slutter. Følg meg på Instagram her: @vidar.bergum

Selv etter fire dager i kjøleskapet, og uten å ha vært innpakket i så mye som en flik av plast, var blomkålen fremdeles helt perfekt. Uten skrammene og de brune flekkene du vanligvis får med på kjøpet her nede.

Blomkålris er utrolig godt – men ingen erstatning for ris

I dag brukte jeg halvparten av blomkålen til en salat jeg har lagd flere ganger i det siste. En salat som tar utgangspunkt i blomkålris, som selvfølgelig er like lite ris som squashgetti er pasta. Faktisk har jeg svært lite til overs for denne type utbyttinger.

Ris og blomkål, som squash og spagetti, har helt forskjellige egenskaper og næringsinnhold. De har helt forskjellige funksjoner i måltidet, og kan ikke brukes som rene substitutt for hverandre uten at en kompenserer på andre måter.

Det betyr ikke at blomkålris og squashgetti ikke har bruksområder.

Salat av blomkålris med granateple

Aller best tenker jeg blomkålrisen er til å spise rå, som utgangspunkt for en frisk og herlig salat. Alt du trenger er noen enkle og friske ingredienser som piffer opp det hele. Friske urter, granateplekjerner, noe nøtter. Og en herlig dressing, selvfølgelig, for å binde det hele sammen.

Blomkålris lager du på sekunder i en kjøkkenmaskin

Har du kjøkkenmaskin hjemme, er det for øvrig ingen grunn til å kjøpe de rådyre pakkene med blomkålris i butikken. Det tar deg bare sekunder å forvandle en halv blomkål til en raus mengde blomkålris.

Da smaker den dessuten mye bedre. Saftigheten og smaken forsvinner raskt når du først har hakket opp blomkålen.

Salat av blomkålris med granateple

Denne salaten av blomkålris med granateple er utmerket til det meste. Siden den er så smaksrik og fargerik, kan salaten fint være stjernen i måltidet. Den passer utmerket med noe enkelt til.

Stekt kylling eller laks, for eksempel. Eller børek eller en grønnsaksbasert gryte. Jeg tenker også oppskriften jeg nylig la ut på kylling med olivensalsa (som har vist seg svært så populær!) jo må være en perfekt match.

Sist serverte jeg den som en liten forrett før spagetti bolognese, og det var også utmerket. Passer det med salat til, passer det altså med denne, også. Gir 2-4 porsjoner, avhengig av hva annet du serverer til.

Salat av blomkålris med granateple

Blomkålris med granateple

4,9 (11 stemmer).
Salat, Siderett
Midtøsten-inspirert
15 minutter
2 -4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 250 g blomkål, skåret i buketter
 • 100 g kjerner av granateple
 • 1 håndfull (10 g) blader av bladpersille, finhakket
 • 1 liten håndfull (5 g) mynteblader, finhakket
 • 35 g valnøtter, finhakket
 • 1 ts sumak, (kan sløyfes)

Dressing

 • 1 ss hvitvinseddik
 • 2 ts honning
 • 3 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Kjør blomkålbuketter i en kjøkkenmaskin til den har en grovkornet konsistens, også kjent som «blomkålris». Jeg bruker pulse-funksjonen, altså at den kjører omtrent ett sekund i gangen før den tar en pause.
 • Lag dressing ved å blande sammen alle ingrediensene.
 • Rett før servering, bland sammen alle ingrediensene til salaten og rør inn dressingen. Smak til med mer salt og pepper, og eventuelt eddik, honning, olivenolje eller sumak, etter smak. Server med en gang.

Tips & noter

 • Frisk mynte blir raskt mørk og bløt, men om du kan leve med det, holder salaten seg fint et par dager i en tett beholder i kjøleskap.
 • Skal du forberede i forveien, kan du fint forberede alle bestanddelene unntatt urtene inntil 1 døgn i forveien. Pakk dem godt inn og sett i kjøleskap, hver for seg. Finhakk urtene og bland sammen rett før servering.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

5 kommentarer

 1. Jeg gleder meg til å prøve denne oppskriften, så snart jeg kan gå ut og handle og butikkene får tilbake alle råvarene sine! Men libanesisk moussaka har jeg laget, og både mannen min og jeg er henrykt! Tusen takk!

 2. Dette så godt ut. For oss som prøver å leve lavkarbo er det fint å bytte ut ris med f.eks. blomkålris.

 3. Hei igjen! Så gøy å se alle hyggelige kommentarer folk legger igjen etter å ha prøvd oppskriftene dine. Jeg reklamerer for bøkene dine og prøver stadig nye oppskrifter for venner og familie. Til helga blir det jentetur og jeg står for maten. Tenker det blir børek×3 forskj. fyll, taboulleh, hummus og blomkålrisen her bl.a. Gleder meg allerede både til kjøkkenkos og måltidet etter. Det blir dine oppskrifter jeg bruker, så takk skal du ha
  🌹😊🌹. Håper vi ses igjen på tur🤗. Mvh Mari Ann

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.