Hvite bønner i kraft med aioli

Den beste måten å koke hvite bønner på!
Hvite bønner i kraft med aioli
Hvite bønner i kraft med aioli
Av

Så enkelt, så utrolig godt! Hvite bønner i kraft med aioli er en av mine favorittlunsjer om dagen. Her går ingenting til spille. Kraften får du fra kokingen av bønnene – og noen gode grønnsaker og urter. Hjemmelaget aioli er prikken over i-en.

Jeg har lenge levd i villfarelsen om at aioli er majones med hvitløk. Faktisk helt frem til jeg hadde lagd denne retten, og gjorde litt research til dette innlegget. Så feil kan man ta.

Mange steder er aioli riktignok, i praksis, majones med hvitløk. Andre steder er den imidlertid uten eggeplomme. Det gir en saus som har litt mindre fylde, og som er mye vanskeligere å binde sammen. Og, ganske sikkert, en mye større grad av stolthet hos den spanske bestemoren som selvsikkert setter en perfekt aioli, uten eggeplomme, på bordet.

Jeg lager min aioli med eggeplomme. Det kommer jeg til å fortsette med, selv med denne for meg nye informasjonen. Jeg kommer også til å fortsette å lage den fra bunn av, hjemme. Når du har gjort det noen ganger, tar det bare et par-tre minutter. Og smaken, den er mange ganger bedre. Så får det bare være at det hoper seg opp i boksen i kjøleskapet som samler overskudd av eggehvite. Jeg finner nok en bruk for dem en dag (heisann, mandelkake med sjokoladekrem).

Men selv om aiolien er viktig – svært viktig – for smaken i retten dette innlegget handler om, er det ikke den som er stjerna. Det er noe så enkelt som hvite bønner i kraft.

To gode tips om koking av bønner

Det er gått noen år siden jeg sluttet å kjøpe hermetiske bønner. De er praktiske, for all del. Men du har ikke kontroll på hva som er i laken i boksen. Og spiser du mye av dem, er det ikke til å komme unna at det er stor forskjell i smak.

Hvite bønner i kraft med aioli

Gjennom disse årene har jeg prøvd mange metoder. Hovedkonklusjonen? Det meste funker. Det er tross alt bare koking det er snakk om. Jeg tenkte likevel å dele et par tips med deg som jeg har plukket opp på veien.

Tips 1: Salt tidlig, salt ofte og salt mye

Kanskje har du hørt at du ikke må salte bønnene før de er ferdigkokte? At de aldri vil bli myke og kremete om du salter underveis?

Det er bare tøv. Du får riktignok et godt resultat også om du salter sent i prosessen. Det har jeg gjort i mange år, for eksempel med kikerter.

Men det blir ikke noe vanskeligere å koke ferdig bønnene om du salter dem tidligere i prosessen. Det er nemlig ikke salt, men syre, som er kremete bønners fiende. Salt derfor gjerne tidlig, mye og ofte. Som en suppe, trenger både bønnene og kokevannet mer salt enn du tror. Særlig om du skal spise begge deler, som i denne retten med bønner i kraft.

Tips 2: Kokevannet gir herlig kraft

Litt nyligere lærte jeg at jeg i mange år har kastet en delikatesse rett i avløpet. , som jeg også skriver i innledningen til oppskriften på tunisisk kikertsuppe i min nye bok Aubergine & tahini, er å tenke på som kraft. Den er både næringsrik og god på smak.

Tunisisk kikertsuppe med brød og egg (Lablabi)
Tunisisk kikertsuppe lages på kraften fra koking av kikerter. Foto: Bahar Kitapci i Aubergine & tahini

Særlig om du, som jeg har gjort i denne oppskriften, smaksetter kokevannet underveis med grønnsaker, urter og fett. Da får du herlige bønner i kraft.

Du trenger heller ikke bytte vann når du er ferdig med bløtleggingen. Bare sett kasserollen på komfyren og sett på varmen. Var du for gjerrig med vannet fra starten av? Null problem. Bare fyll på mer vann ved behov. Akkurat dette var en gamechanger for min egen del. Her i Istanbul er jo ikke godt vann en tilsynelatende uendelig ressurs, men må kjøpes i dunker.

Smaksett kokevannet og få bønner i kraft

Ha disse tipsene i bakhodet når du prøver deg på denne oppskriften på hvite bønner i kraft, som jeg lover deg at du vil lage mange ganger.

Hvite bønner i kraft med aioli

Salt tidlig, salt ofte, salt mye. Og smaksett kraften.

Med det har du en fantastisk og delikat rett i seg selv. Alt bønnene og kraften trenger er prikken over i-en, i form av den tidligere omtalte aiolien. Og friske urter. Alltid friske urter. Eller noe annet godt du liker.

Og en raus skive eller to med godt brød (jeg liker surdeigsbrød, eller eltefritt hverdagsbrød). Med eller uten astronomiske mengder smør på.

Du kan selvfølgelig også bruke bønnene til hva annet du nå skulle ønske å bruke dem til. Og kraften til noe annet. Men hva du enn gjør, ikke skyll kraften ut i kjøkkenvasken. Gir 2-4 porsjoner.

Hvite bønner i kraft med aioli

Hvite bønner i kraft med aioli

4,8 (9 stemmer).
Lunsj, Middag
Middelhavs-inspirert
9 timer
2 -4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 250 g tørre hvite bønner
 • 1,2 l vann
 • 1 gulrot, skåret i 3-4 biter
 • 0,5 løk, skrelt og skåret to
 • 2 hvitløksfedd, klemt flate
 • 2 laurbærblad
 • 4-5 hele allehånde, (kan sløyfes)
 • 4-5 pepperkorn
 • 1,5 dl extra virgin olivenolje
 • 2-3 kvister oregano, eller timian
 • salt

Aioli

 • 0,5 dl olivenolje, (jeg bruker en mild extra virgin)
 • 0,5 dl nøytral olje, (jeg bruker solsikke)
 • 1 eggeplomme
 • 1 ts hvitvinseddik
 • 0,5 ts dijonsennep
 • 1 hvitløksfedd, most fin med litt salt i en morter eller med flatsiden av en kniv
 • salt og pepper

Annen garnityr

 • 2 håndfuller urteblader, grovhakket (jeg brukte en blanding av bladpersille, tyrkisk oregano («kekik») og mynte)

Sånn gjør jeg det

 • Skyll bønnene godt. Ha dem så i en kasserolle med 1,2 l vann. La stå i 8-12 timer.
 • Ha raust med salt i bønnene og sett kasserollen over medium/høy varme. Du trenger ikke bytte vann. Kok opp og skum av.
 • Ha i gulrot, løk, hvitløksfedd, laurbærblad, allehånde (om du har), pepperkorn og olivenolje. Kok opp på nytt og skru ned varmen til lav. Det skal akkurat være bevegelse i vannet, men det skal ikke boble særlig. Bruker du for sterk varme, vil bønnene falle sammen på utsiden før de er ferdigkokte i midten. La putre slik til bønnene er møre helt gjennom. Det kan ta alt fra 20-25 minutter til flere timer, avhengig av type bønner og hvor ferske de er. Smak på bønnene jevnlig fra 25 minutter og utover. Kjennes det ut som de er klare, smak på to til for å være på den sikre siden. Bønnene skal være myke og kremete, samtidig som de henger godt sammen. Smak også på kraften underveis, og ha i mer salt som nødvendig. Når bønnene har en fin konsistens, trekk av varmen og la stå slik du er klar til å spise. Jeg liker bønnene slik, men vil du ha en litt tykkere saus, mos noen av bønnene med en gaffel.
 • Server bønnene i kraft med aioli, friskhakkede urter og godt brød.
 • Aioli
 • Ha olivenolje og smaksnøytral olje i en beholder som er fin å helle fra. Aller best er det om du har en gjerrig helletut som heller i en tynn stripe.
 • Pisk sammen eggeplomme, eddik, sennep og hvitløk. Det er best å bruke ballongvisp. Ha i oljen, litt etter litt, mens du visper hele tiden. Vær veldig forsiktig med oljen til å begynne med, bare noen dråper i gangen. Visp godt så oljen blandes inn med eggeplommen fortløpende. Etterhvert kan du ha i mer og mer. Jeg bruker totalt 2-3 minutter på å vispe inn alt. Det aller meste av den tiden bruker jeg på å vispe inn den første halve desiliteren av olje. Derfra går det raskere. Smak til med salt og pepper.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Én kommentar

 1. Jeg elsker den nye boken din! Kjekt å bla i og lese morsomme og interresante historier.
  Plukker oppskrifter og setter sammen til et vegansk måltid/ meze for min datter og svigersønn. Takk 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.