Belgfrukter: 27 spennende oppskrifter med bønner, linser og kikerter

Knallgode på smak, billige, anvendelige og enkle å tilberede. Hva er det ikke å like?
Av

Belgfrukter er knallgode på smak og blant de mest anvendelige ingrediensene du har i kjøkkenskapet. Dessuten er de billige, lette å tilberede og holder seg nærmest evig. Hva er det ikke å like? I denne artikkelen har jeg samlet litt informasjon og noen tips om belgfruktene jeg bruker mest: Kikerter, bønner og linser. Og, selvfølgelig, et lass med herlige oppskrifter til inspirasjon. Ikke mindre enn 27 i tallet!

Hva er belgfrukter?

Belgfrukt er en fellesbetegnelse for fruktene av planter i erteblomstfamilien.

De mest kjente belgfruktene er kikerter, erter, bønner, linser og peanøtter.

Hvorfor bør vi spise mer belgfrukter?

For å ta det viktigste først: Fordi de er gode på smak. De fleste belgfruktene er dessuten svært så anvendelige. De passer til et vell av forskjellige smaksettinger. Ikke minst krydder og grønnsaker typisk for Midtøsten.

Belgfrukter er dessuten billige og enkle å tilberede. Det gjelder enten du kjøper ferdigkokte, hermetiske, eller om du koker dem selv, fra bunn av. Sistnevnte krever litt (men ikke mye) mer av deg.

Samtidig får du igjen for innsatsen. Når du får dreisen på det, er hjemmekokte bønner og kikerter mye, mye bedre på bpde smak og konsistens enn de hermetiske.

Det er også mange flere grunner til å spise mer kikerter, bønner og linser. Skal vi først bruke uttrykket supermat, kan jeg knapt tenke meg ingredienser hvor det passer bedre enn akkurat på belgfrukter.

Belgfrukter er rike på proteiner. Ferdigkokte inneholder de som regel minst 7-8% protein. Slik former de en naturlig del av kjøttfrie middager. Det gjør det enklere å redusere kjøttforbruket for dem som ønsker det. Det gjør det også lettere å ha godt «tilbehør» for dem som ønsker å spise mindre karbohydrater.

De inneholder dessuten en haug med vitaminer og mineraler vi gjerne skal få i oss. Se bare på denne listen fra NHI: B-vitaminer, jern, kalsium, fosfor, sink, magnesium, folat.

Belgfrukter har dessuten lite fett og lav glykemisk indeks (holder blodsukkeret stabilt). Så vet du det, om det er viktig for deg.

Har du et variert kosthold, er det min overbevisning at du ikke trenger å tenke veldig på dette. For meg er det først og fremst den gode smaken – og de spennende variasjonsmulighetene – som gjør at jeg elsker å lage mat med belgfrukter.

Hvordan tilberede belgfrukter?

Belgfrukter har en stor spennvidde, og tilberedes på forskjellige måter.

Erter kjenner du ganske sikkert til. Du får dem som regel frosne, av og til ferske. De trenger bare noen minutters koketid.

De fleste belgfruktene får du imidlertid tørket. Det er en utbredt myte at dette gjør dem så mye vanskeligere å tilberede, med bløtlegging og flere bytter av vann.

Det stemmer at for eksempel tørre kikerter, bønner og erter har godt av bløtlegging før du koker dem. Men de ikke bløtlegges.

Det bløtleggingen gjør, er to ting. Den korter ned koketiden. Og den gjør det lettere å få kikerter og bønner som er jevnt kokte. Altså like myke helt gjennom. Koker du på høy varme og uten bløtlegging, kan de bli overkokte på utsiden før de er gjennomkokte. 

Når det er sagt, har jeg gode erfaringer med å koke både kikerter og bønner uten bløtlegging. De må bare stå litt lenger. Og du må være ekstra forsiktig med å la dem putre på veldig lav varme.

Koketiden på alle belgfrukter avhenger av både størrelsen, vannet du bruker (jo mer basisk vann, jo raskere mykner de) og hvor gamle de er. Særlig sistnevnte har en stor effekt på koketiden. Har du veldig gamle kikerter, for eksempel, kan de trenge flere timers koketid. Selv med bløtlegging først.

Du kan lese mer om å koke kikerter og bønner her:

Trenger linser å bløtlegges?

Linser bløtlegger jeg aldri.

Røde linser er ferdigkokte på 10-15 minutter. Vil du ha dem faste og med litt bitt, for eksempel til en gryte, er det viktig å følge med fra 10 minutter og utover. Vil du ha dem ordentlig myke, til for eksempel linsesuppe, er de som regel i ferd med å gå i oppløsning allerede etter 15 minutter.

Grønne, brune og sorte linser trenger litt lenger tid, men er typisk klare på 15-25 minutter. Hvor lenge de trenger, avhenger av typen linser og hvor gamle de er. Sjekk fra 15 minutter og utover, og fortsett å la dem putre til de har passende konsistens.

Vær særlig obs på de store grønne linsene. De har en tendens til å gå i oppløsning og tørke ut på overflaten ved overkoking. Jeg bruker dem derfor mest i gryteretter.

Brune og sorte linser, som puy- og belugalinser, er mer tilgivelige. De ser også penere ut. De passer derfor utmerket til salater.

Belgfrukter og korn gjør hverandre gode!

Et godt triks er for øvrig å bruke flere enn en type belgfrukter i samme rett. Og gjerne også korn! Med en gjennomtenkt smaksetting, blir de nemlig enda bedre sammen, enn hver for seg.

Et godt eksempel er ris- og linseretten mujadarra. Karamellisert løk og godt krydder løfter det som hver for seg ville vært tamme sideretter til en herlig vegetarisk hovedrett. Alt du trenger er god yoghurt til.

Et annet eksempel er den egyptiske retten koshari, som er populær gatemat der. Her er det pasta, ris og linser som legges lagvis med krydret tomatsaus. Så toppes herligheten med kikerter, karamellisert løk og hvitløkseddik. Knallgodt! Selv om det er litt i overkant mye arbeid å lage alt hjemme.

Dette kan også utnyttes til det fulle i salater. En av mine favorittoppskrifter i Aubergine & tahini er en linsesalat med bulgur og valnøtter. Nam!

Hva kan jeg servere til belgfruktbaserte retter?

Belgfrukter er ekstremt anvendelige. De kan være en vegetarisk hovedrett eller siderett. De kan også brukes til å «spe ut» kjøttgryter. Resultatet kan ofte bli enda bedre enn om du hadde latt kjøttet være eneste protein! 

Ønsker du å servere den med kjøtt eller fisk, er det best å kjøre på med masse gode smaker på belgfruktene. La kjøttet eller fisken være enkelt tilberedt, for eksempel stekt eller ovnsbakt med salt og pepper.

Du kan også bruke salater eller enkelt tilberedte linser som alternativ til ris eller potet til mange retter. Ikke minst på sommeren. De gjør seg for eksempel utmerket til grillmat.

Borlottibønner med mozzarella

Enkelt og godt med inspirasjon fra en kanalkafé i øst-London.
→ Få oppskriften
Hummus i rustikk skål

Hummus slik du får den i Midtøsten

Slik lager du hjemmelaget hummus som smaker akkurat som du får den i shabby bakgater i Jerusalem eller Beirut. Oppskrift finner du også i min første bok Hummus & granateple s. 115.
→ Få oppskriften Lagre
Fylte paprika med bulgur og linser

Fylte paprika med linser og bulgur

Vegetarisk variant av min favorittdolma fra sør-østre Tyrkia. Oppskrift i Aubergine & tahini s. 142.
Kjøp boka
Foto: Bahar Kitapci
Bønnesalat med søtpotet og fetaost

Bønnesalat med gresskar og fetaost

Allehånde er et mye brukt krydder i Midtøsten. Her løfter den en ellers ordinær salat til ekstraordinær! Oppskrift i Aubergine & tahini s. 71.
Kjøp boka
Foto: Bahar Kitapci
Ferdig anrettet rett på avlangt fat og fargerik bakgrunn.

Krydrede rødbeter og kikerter med harissayoghurt

En skikkelig smaksbombe som også er knallenkel å lage! En av leserfavorittene fra min første bok Hummus & granateple (s. 146)
→ Få oppskriften
Hvite bønner i tomatsaus – kuru fasulye fra boka Hummus & granateple av Vidar Bergum

Hvite bønner i tomatsaus (kuru fasulye)

Tyrkernes variant av bønner i tomatsaus er, i mine øyne, verdens beste! Oppskrift i Hummus & granateple s. 167
Kjøp boka
Foto: Bahar Kitapci
Bulgurpilaff med kikerter og paprika

Bulgurpilaff med kikerter og paprika

Leserfavoritt som også fikk bli med i min andre bok Aubergine & tahini – og som jeg lagde med Wenche på God morgen Norge på TV2!
→ Få oppskriften Lagre
Falafel

Falafel – klassisk oppskrift fra Midtøsten

Enkel oppskrift på klassisk falafel slik du får den i Midtøsten. Du finner også oppskriften i min første bok Hummus & granateple s. 122. Foto: Bahar Kitapcı
→ Få oppskriften Lagre

Bakte smørbønner med tomat og løk

Alt i en form og rett i ovnen. Enklere – og bedre – blir det knapt! Oppskrift i Aubergine & tahini s. 149
Kjøp boka
Foto: Bahar Kitapci

Linsesalat med bulgur og valnøtter

Inspirert av en herlig rett fra sørlige Tyrkia kalt bat. Oppskrift i Aubergine & tahini s. 93.
Kjøp boka
Foto: Bahar Kitapci
Tyrkiske linseboller (Mercimek köftesi) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tyrkiske linseboller (Mercimek köftesi)

Enkle linseboller fulle av smak – en ordentlig tyrkisk klassiker. Oppskriften finner du også i Aubergine & tahini s. 63.
→ Få oppskriften Lagre

Ovnsbakte grønnsaker og halloumi med grønne linser

Kjøttfri middagsrett som har vært med meg i over ti år – og som jeg fremdeles ser frem til å lage. Oppskrift i Aubergine & tahini s. 146.
Kjøp boka
Foto: Bahar Kitapci
Kikertgryte med ristet brød i gammel skål

Kikertgryte med ristet brød

Enkel oppskrift på en sommerlig kikertgryte med ristet brød
→ Få oppskriften Lagre
Kald yoghurtsuppe med kikerter, agurk og mynte – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Kald yoghurtsuppe med kikerter, agurk og mynte

Kjent i Tyrkia som ayran asi. Oppskriften finner du også i Aubergine & tahini s. 102.
→ Få oppskriften Lagre
Harissagryte fra Hummus & granateple av Vidar Bergum

Harissagryte

Enkel, billig og fyrrig gryterett med linser, potet og den tunisiske chilisausen harissa i hovedrollen. Oppskrift i Hummus & granateple s. 157.
Kjøp boka
Foto: Bahar Kitapci
Linsegryte med aubergine og paprika - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Linsegryte med aubergine og paprika

Enkel oppskrift på linsegryte med inspirasjon fra Tyrkia og Midtøsten. Oppskriften finner du også i Aubergine & tahini s. 111.
→ Få oppskriften Lagre
Libanesisk moussaka / Et kjøkken i Istanbul

Libanesisk moussaka

Bloggens mest populære vegetariske gryte. Like god varm som avkjølt. Oppskriften finner du også i Hummus & granateple s. 168.
→ Få oppskriften Lagre
Hvite bønner i kraft med aioli

Hvite bønner i kraft med aioli

Slik koker jeg bønnene selv for ekstra god smak. Da er alt du trenger en god aioli, noen friske urter og en god skive brød til.
→ Få oppskriften
Rødbetesalat med linser og tahini

Rødbet- og linsesalat med tahini

Tenk at så enkle ingredienser kan smake så mye – og så godt! Oppskrift i Aubergine & tahini s. 64.
Kjøp boka
Foto: Bahar Kitapci
Borlottibønner på tyrkisk vis (barbunya pilaki), oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Borlottibønner på tyrkisk vis (Barbunya pilaki)

Retten jeg lager nesten hver uke sommeren gjennom, når ferske borlottibønner er til salgs på markedet. Resten av året bruker jeg tørkede bønner. Oppskriften finner du også i Aubergine & tahini s. 76.
→ Få oppskriften Lagre
Pasta med kikerter og fetaost

Pasta med kikerter og fetaost

Enkel pastarett med topping som løfter pasta med kikerter til nye høyder!
→ Få oppskriften Lagre
Grønne linser med tahini og bakt paprika - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Grønne linser med tahini og bakt paprika

En genial kombinasjon jeg først smakte på restaurant i Nasaret, på reise i Israel.
→ Få oppskriften
Vegetarisk shepherd's pie med smak av Midtøsten - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Vegetarisk shepherd’s pie med smak av Midtøsten

Enkel oppskrift på vegetarisk variant av shepherd’s pie med utrolig mye smak.
→ Få oppskriften Lagre
Stekte smørbønner med squash

Stekte smørbønner med squash

Smørbønner har et litt tykkere skall en de fleste andre bønner, og egner seg utmerket til sprøsteking. Oppskrift i Hummus & granateple s. 164.
Kjøp boka
Foto: Bahar Kitapci

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 kommentarer

  1. Takk for interessant innslag på NRK! Jeg skulle så gjerne besøkt Istanbul og prøver nå å lære tyrkisk på Duo Lingo (kan anbefales) som en forberedelse til reisen. Jeg kunne «lese» av innslaget på NRK at du er veldig glad i Istanbul i måten du svarte på – veldig bra.
    Siden du kjenner byen mye bedre enn meg tillater jeg meg å spørre om det er noen bydeler du vil anbefale å bo i og om det eventuelt er vanlig for utlendinger å kunne leie en leilighet over noen måneder på vinterstid? Jeg ønsker å komme mer i kontakt med det tyrkiske språket og helst finne en språkskole der jeg kan lære mer. (Jeg har bodd i utlandet 3 år tidligere så jeg er ikke helt grønn -for å si det slik).
    Lykke til fortsatt med alle de gode oppskriftene du raust deler med oss i Norge og måtte koronans tid snart være over!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.