Havregrøt med tahini, honning og valnøtter

Havregrøt kan være like spennende og luksuriøs som hvilken som helst annen mat.
Havregrøt med tahini, honning og valnøtter
Havregrøt med tahini, honning og valnøtter
Av

Lettkokte havregryn er luksusvare(!) i Tyrkia. Da er det bare å oppgradere barndomsfavoritten også. Havregrøt kan nemlig være like spennende og godt som hvilken som helst annen mat! Som i min favoritt de siste årene: med tahini, honning og valnøtter.

– Spiser du hestemat?

Tyrkere har ikke det samme kjærlige forholdet til havre som jeg har. Her har det stort sett vært brukt som dyrefor. Det er bare de siste årene, først og fremst gjennom fremveksten av økologiske- og helsekostbransjen, at havregryn har blitt en selvsagt del av sortimentet i supermarkedene.

Nå skal det sies at frokostblanding aldri har slått gjennom i Tyrkia, ei heller havregrøt.

Det er egentlig ikke så rart. De kan jo kose seg med verdens beste frokost hver eneste dag.

Smaken av trygghet

Selv har jeg alltid vært glad i havregryn. Som frokostblanding med sukker eller rosiner. Som nydelige havrekjeks! Eller som grøt med smør, sukker og kanel. Stort sett tilberedt i mikrobølgeovn, for å minske oppvasken.

Havregrøt med tahini, honning og valnøtter

Jeg husker fremdeles mammas forundrede begeistring over at jeg som tenåring gjerne kunne lage meg en bolle havregrøt mens de andre åpnet en pakke potetchips. Sånn tenåring var jeg.

Det var derfor med stor fortvilelse jeg oppdaget at tyrkerne ikke holder seg med lettkokte havregryn. Alle tyrkiskproduserte varianter er av den tykke typen. Den har noe for seg for all del. Men når jeg skal spise havregryn, er jeg like mye på jakt etter den gode smaken av barndommens trygghet, som den kulinariske opplevelsen i seg selv.

Tilslutt fant jeg ut at noen butikker holder seg med importerte varer. Hurra! Riktignok til blodpris, men litt «luksus» må en utflytter få lov til å holde seg med. Som havregrøt.

Luksuriøs havregrøt

Jeg spiser fremdeles ofte mine lettkokte havregryn som i barndommen. Men jeg har også begynt å lage noen andre varianter, som – i alle fall om du stripper bort nostalgien – går de tradisjonelle variantene en høy gang.

Min favoritt en god stund har vært denne: Havregrøt med tahini, honning og valnøtter. Fantastisk! En ordentlig luksuriøs versjon.

Havregrøt med tahini, honning og valnøtter

Tahini er en sesampasta som lages av ristede og knuste sesamfrø. Den er fyldig, nøttete og jordaktig i smaken, og er en fantastisk måte å tilføre både fett og spennende smaker til en rett på.

Valnøtter løfter konsistensen fra babymat til voksenmat, mens honningen gir en helt fantastisk sødme som vanlig sukker aldri kan måle seg mot. Bruk den honningen du liker best. Selv foretrekker jeg en ordentlig floral, lys og rennende variant. Du kan også riste valnøttene om du vil, jeg synes ikke det er verdt bryet her.

Havregrøt med tahini, honning og valnøtter

Jeg bruker altså lettkokte havregryn når jeg lager havregrøt. Foretrekker du store havregryn, stålkuttet havregryn eller til og med firkorn, kan du selvfølgelig det. Bare husk å tilpasse koketiden. 

Til sist er det verdt å merke seg at jeg bruker vann som væske til å lage grøten. Jeg kunne brukt melk, men jeg synes tahini og valnøtter tilfører nok fylde til grøten. Med melk i tillegg, blir den unødvendig mektig for min del, særlig siden vi i Tyrkia bare får tak i h-melk. Det er selvfølgelig smak og behag, gjør som du vil.

Grøt er ingen stor favoritt hos min bedre halvdel, så havregrøt lager jeg nesten alltid i enkle porsjoner. Til meg selv, altså. Lager du til flere, kan du utmerket (mange)doble oppskriften. Gir 1 porsjon.

Havregrøt med tahini, honning og valnøtter

Havregrøt med tahini, honning og valnøtter

4,6 (7 stemmer).
Frokost, Lunsj
Midtøsten-inspirert
10 minutter
1 porsjon
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 45 g (4 toppede ss) havregryn, (jeg bruker lettkokte)
 • 2,5 dl vann
 • salt

Topping

Sånn gjør jeg det

 • Ha havregryn, vann og en klype salt i en kasserolle. Sett over medium varme og kok opp. Rør jevnlig. Fortsett å koke under stadig omrøring til grøten er klar, et par minutter. Spe med mer vann, om nødvendig, for å få konsistensen slik du liker den.
 • Ha havregrøten i en skål. Topp med tahini, honning, valnøtter og kanel etter smak. Spis med en gang.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

5 Responses

 1. Da vi budde i Tyrkia i fjor lagde eg ofte havregrøt til meg og guttungen på 5. Godt med litt «norsk» avveksling til frokost, særlig dei dagene det berre var oss to til frokost.
  Eg forsøkte meg på forskjellige sorter havregryn eg fann, men stort sett var dei veldig harde, og innimellom dukka det opp nesten ubehandlede korn inni. Eg fann ut at for best resultat måtte gryna bløtlegges over natta, og så kokte eg dei berre opp i vannet fra bløtlegginga. På den måten smakte det nesten som «normal» havregrøt 🙂

  1. Takk for historien, det hørtes kjent ut! I kjølvannet av denne posten, ble jeg gjort oppmerksom på at det nå er kommet lettkokte havregryn også fra en tyrkisk produsent – så vet du det om det skulle bli nye turer til Tyrkia med behov for havregrøt 🙂

 2. Ser absolutt nydelig ut, men anbefaler å flytte denne til kategori «vegetar» på grunn av honningen. Kan sikkert lett gjøres vegansk med litt lønnesirup eller agave 🙂
  Fant siden din først i dag, gleder meg til å prøve mange av oppskriftene 🙂

  1. Takk for kommentar. Jeg har tidligere inkludert noen få oppskrifter som enkelt kan gjøres vegansk med elementære utbyttinger som de du nevner i kategorien vegansk. Tanken var at veganere selv utmerket godt vet hvordan de kan bytte ut honning eller smør, og at denne oppskriften derfor er relevant for dem som går gjennom oppskrifter i kategorien «vegansk». Din kommentar er den tredje på honning i akkurat denne oppskriften (de to første var langt fra like hyggelige!), så det kan være at det har vært en feilvurdering. Jeg ser også at det er uheldig at det står vegansk i kategorien øverst, som jo åpenbart er misvisende (den ligger også i «vegetarisk», men av en eller annen grunn vises bare den ene kategorien). Jeg har derfor fjernet denne og de 3-4 andre oppskriftene med honning eller minimale mengder smør fra vegansk-kategorien. Håper dette hjelper og at oppskriftene faller i smak!

4,58 from 7 votes (7 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.