Havregrøt med tahini, honning og valnøtter

Havregrøt kan være like spennende og luksuriøs som hvilken som helst annen mat.
Havregrøt med tahini, honning og valnøtter
Havregrøt med tahini, honning og valnøtter
Havregrøt med tahini, honning og valnøtter
Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Lettkokte havregryn er luksusvare(!) i Tyrkia. Da er det bare å oppgradere barndomsfavoritten også. Havregrøt kan nemlig være like spennende og godt som hvilken som helst annen mat! Som i min favoritt de siste årene: med tahini, honning og valnøtter.

– Spiser du hestemat?

Tyrkere har ikke det samme kjærlige forholdet til havre som jeg har. Her har det stort sett vært brukt som dyrefor. Det er bare de siste årene, først og fremst gjennom fremveksten av økologiske- og helsekostbransjen, at havregryn har blitt en selvsagt del av sortimentet i supermarkedene.

Nå skal det sies at frokostblanding aldri har slått gjennom i Tyrkia, ei heller havregrøt.

Det er egentlig ikke så rart. De kan jo kose seg med verdens beste frokost hver eneste dag.

Smaken av trygghet

Selv har jeg alltid vært glad i havregryn. Som frokostblanding med sukker eller rosiner. Som nydelige havrekjeks! Eller som grøt med smør, sukker og kanel. Stort sett tilberedt i mikrobølgeovn, for å minske oppvasken.

Havregrøt med tahini, honning og valnøtter

Jeg husker fremdeles mammas forundrede begeistring over at jeg som tenåring gjerne kunne lage meg en bolle havregrøt mens de andre åpnet en pakke potetchips. Sånn tenåring var jeg.

Det var derfor med stor fortvilelse jeg oppdaget at tyrkerne ikke holder seg med lettkokte havregryn. Alle tyrkiskproduserte varianter er av den tykke typen. Den har noe for seg for all del. Men når jeg skal spise havregryn, er jeg like mye på jakt etter den gode smaken av barndommens trygghet, som den kulinariske opplevelsen i seg selv.

Tilslutt fant jeg ut at noen butikker holder seg med importerte varer. Hurra! Riktignok til blodpris, men litt «luksus» må en utflytter få lov til å holde seg med. Som havregrøt.

Luksuriøs havregrøt

Jeg spiser fremdeles ofte mine lettkokte havregryn som i barndommen. Men jeg har også begynt å lage noen andre varianter, som – i alle fall om du stripper bort nostalgien – går de tradisjonelle variantene en høy gang.

Min favoritt en god stund har vært denne: Havregrøt med tahini, honning og valnøtter. Fantastisk! En ordentlig luksuriøs versjon.

Havregrøt med tahini, honning og valnøtter

Tahini er en sesampasta som lages av ristede og knuste sesamfrø. Den er fyldig, nøttete og jordaktig i smaken, og er en fantastisk måte å tilføre både fett og spennende smaker til en rett på.

Valnøtter løfter konsistensen fra babymat til voksenmat, mens honningen gir en helt fantastisk sødme som vanlig sukker aldri kan måle seg mot. Bruk den honningen du liker best. Selv foretrekker jeg en ordentlig floral, lys og rennende variant. Du kan også riste valnøttene om du vil, jeg synes ikke det er verdt bryet her.

Havregrøt med tahini, honning og valnøtter

Jeg bruker altså lettkokte havregryn når jeg lager havregrøt. Foretrekker du store havregryn, stålkuttet havregryn eller til og med firkorn, kan du selvfølgelig det. Bare husk å tilpasse koketiden. 

Til sist er det verdt å merke seg at jeg bruker vann som væske til å lage grøten. Jeg kunne brukt melk, men jeg synes tahini og valnøtter tilfører nok fylde til grøten. Med melk i tillegg, blir den unødvendig mektig for min del, særlig siden vi i Tyrkia bare får tak i h-melk. Det er selvfølgelig smak og behag, gjør som du vil.

Grøt er ingen stor favoritt hos min bedre halvdel, så havregrøt lager jeg nesten alltid i enkle porsjoner. Til meg selv, altså. Lager du til flere, kan du utmerket (mange)doble oppskriften. Gir 1 porsjon.

Havregrøt med tahini, honning og valnøtter

Havregrøt med tahini, honning og valnøtter

Mengde: 1 porsjon

Ingredienser

 • 45 g (4 toppede ss) havregryn (jeg bruker lettkokte)
 • vann
 • salt

Topping

 • 1 ss tahini
 • 2 ts honning
 • 6-8 valnøtthalver
 • en klype kanel

Sånn gjør jeg det

 1. Ha havregryn, 2,5 dl vann og en klype salt i en kasserolle. Sett over medium varme og kok opp. Rør jevnlig. Fortsett å koke under stadig omrøring til grøten er klar, et par minutter. Spe med mer vann, om nødvendig, for å få konsistensen slik du liker den.
 2. Ha havregrøten i en skål. Topp med tahini, honning, valnøtter og kanel etter smak. Spis med en gang.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Mer om tahini

For masse tips og triks til bruk av tahini, sjekk ut innlegget Tahini: Alt du trenger å vite + 12 oppskrifter.

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

5 kommentarer

 1. Da vi budde i Tyrkia i fjor lagde eg ofte havregrøt til meg og guttungen på 5. Godt med litt «norsk» avveksling til frokost, særlig dei dagene det berre var oss to til frokost.
  Eg forsøkte meg på forskjellige sorter havregryn eg fann, men stort sett var dei veldig harde, og innimellom dukka det opp nesten ubehandlede korn inni. Eg fann ut at for best resultat måtte gryna bløtlegges over natta, og så kokte eg dei berre opp i vannet fra bløtlegginga. På den måten smakte det nesten som «normal» havregrøt 🙂

  1. Takk for historien, det hørtes kjent ut! I kjølvannet av denne posten, ble jeg gjort oppmerksom på at det nå er kommet lettkokte havregryn også fra en tyrkisk produsent – så vet du det om det skulle bli nye turer til Tyrkia med behov for havregrøt 🙂

 2. Ser absolutt nydelig ut, men anbefaler å flytte denne til kategori «vegetar» på grunn av honningen. Kan sikkert lett gjøres vegansk med litt lønnesirup eller agave 🙂
  Fant siden din først i dag, gleder meg til å prøve mange av oppskriftene 🙂

  1. Takk for kommentar. Jeg har tidligere inkludert noen få oppskrifter som enkelt kan gjøres vegansk med elementære utbyttinger som de du nevner i kategorien vegansk. Tanken var at veganere selv utmerket godt vet hvordan de kan bytte ut honning eller smør, og at denne oppskriften derfor er relevant for dem som går gjennom oppskrifter i kategorien «vegansk». Din kommentar er den tredje på honning i akkurat denne oppskriften (de to første var langt fra like hyggelige!), så det kan være at det har vært en feilvurdering. Jeg ser også at det er uheldig at det står vegansk i kategorien øverst, som jo åpenbart er misvisende (den ligger også i «vegetarisk», men av en eller annen grunn vises bare den ene kategorien). Jeg har derfor fjernet denne og de 3-4 andre oppskriftene med honning eller minimale mengder smør fra vegansk-kategorien. Håper dette hjelper og at oppskriftene faller i smak!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Skip to Recipe

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden

Få unike oppskrifter i innboksen

Få unike oppskrifter & historier fra Istanbul

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?