Salat av svartøyebønner med paprika og fetaost

Enkel, frisk og fristende! Det er de tre ordene som best beskriver denne salaten av svartøyebønner, paprika og fetaost. Og en herlig, syrlig dressing som står godt til bønnenes runde, jordaktige smak og den salte og fyldige fetaosten. Nam!

De har kanskje gitt sitt navn til ett av 2000-tallets musikkfenomener, men svartøyebønner er like fullt en undervurdert belgfrukt.

Bønnene, som heter black eyed peas eller cowpeas på engelsk, og altså svartøyebønner på norsk, er små, halvmåneformede og beige. Navnet får de fr et godt synlig svart merke der bønnen har hengt fast i belgen.

Svartøyebønner finnes i utallige varianter, og brukes i kjøkken fra Afrika til Midtøsten, Asia og Nord-Amerika.

Vekst og velstand

I de amerikanske sør-statene skal bønnen symbolisere vekst og velstand. Mange hevder det er lykkebringende for året som kommer å spise dem på 1. nyttårsdag.

En vanlig måte å tilberede bønnene på i denne delen av verden, er å koke dem med løk og bacon, skinke eller et annet svineprodukt. Så serverer de dem med chilisaus. Må si det høres ganske fristende ut!

Jeg har flere kilo løk liggende, men verken bacon eller skinke, så sørstatsversjonen må vente på mitt lille kjøkken i Istanbul. Heldigvis finnes det mange andre måter å tilberede svartøyebønner på! En frisk og fristende bønnesalat, for eksempel.

Hvordan koke svartøyebønner

Svartøyebønner er blant bønnene med aller kortest koketid. Det betyr at du kan bruke dem tørre uten å måtte planlegge lang tid i forveien. Selv uten bløtlegging er de som regel ferdigkokte på 30-45 minutter. Som med andre bønner kan dog koketiden variere ganske betydelig fra gang til gang, avhengig av hvor ferske bønnene er.

Jeg liker derfor å ha et glass med tørre svartøyebønner stående i kjøkkenskapet (börülce på tyrkisk, for deg som også bor her). Da vet jeg at en god salat eller bønnerett aldri er langt unna. Selv om jeg ikke har tenkt på å legge i vann eller koke opp bønner flere timer i forveien.

Som med andre bønner, har de godt av å få følge av noen gode aromater i kokevannet. Laurbærblad, hele allehånde, løk, hvitløk, gulrot, selleristang, sellerirot, urtestilker… Ha i etter hva du har for hånden, og hva slags smaksbilde du ønsker.

Har du ferdig kokte, hermetiserte svartøyebønner, kan du selvfølgelig bruke de i denne retten.

Hvordan bruke svartøyebønner

Bønnene er utmerket til gryteretter, særlig de tomatbaserte. Men nå som våren og sommeren er på vei, er det øyebønnesalat jeg har i tankene.

Salat av svartøyebønner med paprika og fetaost

Svartøyebønner har en robust og jordaktig smak som står seg til kraftigere kraftige smaker. Det i motsetning til for eksempel mer delikate hvite bønner, som er kremete og ofte passer best med en mer forsiktig smaksetting.

Til denne svartøyebønnesalaten, som jeg første gang lagde for et par år siden og siden har gått tilbake mange ganger, har jeg gått for en ganske syrlig dressing. Paprika og vårløk tilfører friskhet, salt fetaost gir både fylde og en kontrast i smak og konsistens.

En perfekt kombinasjon, om jeg får si det selv!

Dette passer svartøyebønnesalat til

Server salat av svartøyebønner med paprika og fetaost som lunsj, med godt brød og en god aioli eller godt smør til. For en vri, kan du også droppe fetaosten og i stedet steke skiver av halloumi i litt olivenolje.

Salaten passer også utmerket som et litt mer substansielt måltid, med for eksempel stekt kylling eller fisk ved siden av. En klatt yoghurt passer også godt til.

Jeg har også flere ganger servert øyebønnesalaten til grillmat, som en av flere meze, eller som tilbehør sammen med en enkel frisk salat. Her er mange valgmuligheter! Gir 2-3 porsjoner.

Salat av svartøyebønner med paprika og fetaost

Salat av svartøyebønner med paprika og fetaost

Mengde: 2-3 porsjoner

Ingredienser

 • 250 g kokte svartøyebønner (se under, eller fra 1x400 g boks hermetiske)
 • 1 rød spisspaprika (ev. vanlig paprika)
 • 2 vårløk, skåret i tynne skiver
 • 30 g ruccola, hakket
 • 60 g fetaost, smuldret
 • 0,5 ts tyrkiske chiliflak (pul biber) (ev. en klype vanlige chiliflak) (kan sløyfes)

Koking av øyebønner

 • 100 g tørre svartøyebønner
 • 1 laurbærblad
 • 1 hvitløksfedd, klemt flat
 • 1 ss olivenolje
 • salt

Dressing

 • 0,5 hvitløksfedd, knust til en most med litt salt i en morter eller med flatsiden av en kniv
 • 2 ts (10 g) sherryeddik (ev. rødvinseddik)
 • 1 ts (5 g) honning
 • 1 ss sitronsaft
 • 3 ss extra virgin olivenolje (gjerne fruktig type)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

Koke svartøyebønner

 1. Ha bønnene i en liten gryte med lettsaltet vann så det dekker et par centimeter over bønnene. Kok opp og skum av.
 2. Skru ned varmen til lav, så det akkurat putrer. Ha i laurbærblad, hvitløksfedd og olivenolje. La putre videre til bønnene er myke, typisk 30-45 minutter. Smak underveis og tilsett mer salt, om nødvendig. Valgfritt om du vil ha på lokk eller ikke – det viktige er at bønnene bare akkurat putrer.
 3. Trekk av varmen og avkjøl. Renn av og ta ut hvitløksfedd og laurbærblad før bruk.

Svartøyebønnesalat med paprika og fetaost

 1. Bland alle ingrediensene til selve salaten, unntatt chiliflakene, sammen.
 2. Lag dressingen ved å vispe sammen alle ingrediensene. Smak til med salt og pepper, og ev. mer eddik/sitronsaft/honning for å få balansen slik du liker den.
 3. Hell dressingen over salaten og vend lett sammen en gang til. Smak til en gang til om den trenger mer salt eller pepper. Strø over chiliflak (om du vil). Server med en gang.

Flere oppskrifter med bønner & linser!

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker belgfrukter! Sjekk ut innlegget med 27 av mine favoritt-oppskrifter med bønner, linser & kikerter. Her finner du noe for enhver smak!

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Lyst på noe annet?

Skip to Recipe
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
To gratis e-hefter fra Vidar Bergum: Hummus og 5 grunnoppskrifter

Få unike oppskrifter fra Istanbul!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Hva har du lyst på?