Utsikt fra hytta på Hitra

De siste par ukene har værvarselet for mange steder i Norge ligget en grad eller to over Istanbul. Det gir gode vekstforhold på norske jorder. Med det er de norske sommer-råvarene på full fart ut i butikk. I denne ukas episode av Vaffel har Maj-Britt og jeg snakket om våre norske sommerfavoritter!

Jeg er oppvokst på den trønderske landsbygda. Langt fra på noen gård, og i ettertid ser jeg nok at jeg var mer et bymenneske i tilnærming allerede i ung alder.

Men stor hage, det hadde vi. Og med en mor med svært så gode grønne fingre, vokste det ting der.

Jordbær, selvfølgelig. Den ga oss dessert sommeren gjennom.

Diverse bærbusker – rips, solbær, stikkelsbær. De ble til gele og saft – i alle fall ripsene og solbærene. Stikkelsbærene vet jeg ærlig ikke talt hvor det ble av.

Villbringebær vokste det også i utkanten av plenen.

Et par frukttrær – epler, og et ikke like vellykket forsøk med moreller.

Og i grønnsakshagen, gulrøtter, plantet i gamle melkbokser, for å holde skadedyr unna. Sitronmelisse. I drivhuset, tomater.

De norske råvarene jeg savner i utlandet

Alle disse ingrediensene har gitt meg gode minner. Og flere av dem har også satt en standard for smak, som jeg har strevd med å leve opp til med butikkjøpte råvarer.

Særlig i utlandet.

I Tyrkia er gulrøttene på sitt yngste og beste tidlig på vinteren, men selv ikke da er de i nærheten av å ha den sødmen og det «knekket» jeg husker fra barndommens gulrøtter. Dratt rett opp av jorda og skylt med egne hender.

Jordbærene er heller ikke det samme her nede. De er så definitivt aller best når de får vokse langsomt, med akkurat passe – ikke for mye og ikke for lite – sol.

Selv ikke british strawberries, som jeg spiste mye av i England og som er en stor kilde til stolthet i det landet, kan måle seg med trønderbæra.

Også er det krabben. Hver sommer tilbragte jeg mye tid hos mormor på Hitra, sammen med flere andre familiemedlemmer. Selv om jeg ikke var så glad i sjømat som barn, er krabbelag på Hitra ett av sommerens absolutte høydepunkter for meg nå i voksen alder.

Hør ukas episode

I ukas episode av Vaffel snakker vi om disse god, norske ingrediensene. Som Maj-Britt gleder seg til, og som jeg savner her jeg sitter flere tusen kilometer unna og ikke ser ut til å kunne komme meg hjem i sommer.

Dette er ingrediensene vi snakker mest om – selv om vi også er innom noen andre. Håper du plukker opp noen tips til hva du kan gjøre med disse fantastiske råvarene i sommer!

  • Nykål
  • Gulrot
  • Blåskjell
  • Krabbe
  • Nypotet
  • Jordbær

Episoden kan du høre under, eller der du pleier å høre på podkast. Og følg oss gjerne, så dukker det opp nye episode i avspilleren din hver søndag.

God lytt!

Bøker og oppskrifter fra Vaffel episode 7

Bøker

Oppskrifter:

Se også Maj-Britts innlegg om denne episoden.

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Lyst på noe annet?

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
To gratis e-hefter fra Vidar Bergum: Hummus og 5 grunnoppskrifter

Få unike oppskrifter fra Istanbul!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Hva har du lyst på?