Vaffel E05: Frokost

Lytt til ukas episode for flust med inspirasjon til dagens første (og viktigste?) måltid.
Enkelt tyrkisk frokostbord med te som helles i kopp
Foto: Bahar Kitapcı
Enkelt tyrkisk frokostbord med te som helles i kopp

Ukas episode av Vaffel handler om dagens første måltid. Hva spiser Maj-Britt til frokost? Hvorfor hevder jeg at tyrkisk frokost er verdens beste? Og lager matskribenter like overdådige frokoster på en vanlig tirsdag som en søndags morgen?

Jeg tilhører dem som ikke kan komme i gang med dagen før jeg har hatt frokost. Og en kopp kaffe. Jeg er vanligvis et enkelt menneske, men ikke prøv å snakk til meg før jeg har fått i meg noen super kaffe på morgenen.

Kan hende klarer jeg meg med et lite knekkebrød eller en bitteliten bolle med havregryn og melk i tillegg til kaffekoppen, om jeg er ekstra tidlig oppe og vil drøye den ordentlige frokosten en time eller to, til resten av huset er kommet opp.

Skjønt, jeg er ikke et utpreget A-menneske. Og nå som husholdningens bedre halvdel (om vi ser bort fra katten) er i fast jobb, skjer det sjelden.

Men ordentlig frokost, det må jeg ha.

Tyrkisk frokost

Hos oss er det enkelt, godt, og stort sett det samme hver dag.

Et kokt egg. Ost. Noen oliven til samboeren (for tidlig for meg for så sterke smaker). Brød, som regel ristet, med smør. Noe søtt, som nøttepålegg, syltetøy eller honning.

Og, om sommeren, litt kuttet tomat og agurk.

Litt som på bildet øverst i innlegget.

I helgene slår jeg meg litt mere løs, og lager noe ekstra godt med eggene.

Kanskje lager jeg også marokkanske pannekaker med honningsmør, retten som gir meg en aldri så liten lykkefølelse i stedet for fortvilelse når jeg oppdager at fryseren er helt tom for brød.

Omfattende tyrkisk frokost med masse småretter på et stort bord med folk rundt
Foto: Bahar Kitapcı fra Aubergine & tahini: Hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor

15 av mine frokostfavoritter, fra tyrkisk eggerøre og posjert egg med yoghurt (du kan ikke tro hvor godt det er før du har smakt det) til marokkanske pannekaker og aprikossyltetøy, finner du i kapitlet «Fra morgenen av» i min siste bok, om hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten og bortenfor.

Hør ukas episode

Du finner podkasten Vaffel der du pleier å høre på podkast. Jeg har linket til de to mest populære under. Eller du kan bare trykke på avspillerknappen under for å høre ukens episode med en gang, rett i nettleseren.

Følg oss gjerne der du hører podkaster, så dukker det opp ny episode hver søndag.

Under det igjen, finner du lenker til artikler og oppskrifter vi snakket om i denne episoden av Vaffel.

Bøker og oppskrifter fra Vaffel episode 5

Bøker

Oppskrifter

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM