Bugnende sommersalater

De beste tips og triks for sommerens beste salater.
Ovnsbakte gulrøtter og tomater med kefirlabneh
Foto: Bahar Kitapci
Ovnsbakte gulrøtter og tomater med kefirlabneh
Av

Sommeren er her, og det er tid for salat. For hva er vel bedre enn fargerike, bugnende salatfat når sola skinner og livet er godt? I ukas episode av Vaffel, deler vi våre beste tips og triks for de beste sommersalater.

I løpet av de siste 10-15 åra, har de sakte, men sikkert, glidd inn i hverdagen vår.

Stadig oftere må de grønne salatene med finhakkede, kalde grønnsaker og en eller annen dressing vike for bugnende salatfat med grønnsaker i alle former og fasonger.

Banebrytende Ottolenghi

At det er den britiske restaurantkjeden Ottolenghi, startet av to menn fra Jerusalem (en jøde, en araber), som skal ha mye av æren for det, hersker det ingen tvil om.

For ingen kan gå forbi en Ottolenghi-sjappe uten å la seg friste av de bugnende salatene, fristende kakene og enorme marengsene de har på utstilling i inngangspartiene.

Aubergine med spisskummenyoghurt fra Hummus & granateple: Mat fra Tyrkia og Midtøsten – i sin tid inspirert av Ottolenghi. Foto: Bahar Kitapcı

Her er verken isbergsalat eller baby leaf.

I stedet finner du store fat med aubergineskiver, toppet med yoghurtsaus, urter og nøtter. Grillet brokkoli, fremdeles sprø, med chili, hvitløk og mandler. Blansjerte grønne bønner, med rause mengder urter, sennepsfrø og chili.

For eksempel.

Aubergineruller med valnøtter og granateple
Georgiske aubergineruller med valnøtter og granateple fra Aubergine & tahini: Hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor. Foto: Bahar Kitapci

Disse spennende kunstverkene – for de ser unektelig helt fantastiske ut i sin elegante rustikk – gjorde at Yotam Ottolenghi ble kontaktet av The Guardian en gang midt på 2000-tallet. Om han ville skrive vegetarspalte?

Ottolenghi var på ingen måte vegetarianer. Men glad i å skrive – han hadde hoppet av en doktorgrad om politikk for å prøve seg i matbransjen. Og takket selvfølgelig ja.

Resten er, som de sier, historie.

I løpet av få år ble både restauranten og vegetarspalten bok. Sistnevnte – Plenty – er viden anerkjent for å ha gitt en generasjon av både profesjonelle kokker og hjemmekokker et helt nytt syn på grønnsaker. Undertegnede inkludert.

Siden er nye bøker kommet til i hopetall. Ottolenghi har nå et testkjøkken som teller intet mindre enn 6 ansatte. Deres fulltidsjobb er å teste nye oppskrifter til matspalter, bøker og restauranter.

Bugnende salatfat i Norge

Her hjemme er det kollega Aicha Bouhlou som har vært med på å sette disse bugnende salatfatene på kartet, gjennom tre kokebøker og bloggen Aichas mat. Ofte basert på sin egen marokkanske bakgrunn og inngående kjennskap til mat fra Middelhavet og Midtøsten for øvrig.

I all beskjedenhet, har også jeg forsøkt å yte et bidrag til dette. En av grunnene til at jeg startet denne bloggen i 2015, var at maten jeg spiste til hverdags var lite kjent i Norge. Samtidig trodde jeg det var mat som nordmenn godt kunne like.

Ferskensalat med paprika og tomat på rundt fat
Ferskensalat med bakt paprika og frisk tomat fra Aubergine & tahini: Hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor. Foto: Bahar Kitapci

Selv om jeg har sett mer på den tradisjonelle hverdagsmaten de siste årene, er bugnende sommersalater fremdeles en viktig del av mitt kjøkken. Særlig nå på sommeren!

I Aubergine & tahini: Hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, har disse rettene fått et helt eget kapittel: Bugnende fat.

Her snakker vi enkle og fantastiske retter, som du legger opp på fat og serverer lune eller ved romtemperatur. Perfekt når du vil gjøre ferdig alt på forhånd.

Bakte tomatskiver med hasselnøtter
Ovnsbakt tomat med hasselnøtter og urter fra Aubergine & tahini: Hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor. Foto: Bahar Kitapci

Vil du ha kjøtt eller fisk til, er det selvfølgelig heller ingen problem. Siden det er så mye smak i salatene, er alt du trenger en enkel tilberedning. Salt, pepper, og en stekepanne eller stekeovn.

Men du må være forberedt på at proteinet må spille andrefiolin i måltidet. Også hos kjøttelskerne.

Hør ukas episode av vaffel: Bugnende sommersalater

I ukas episode av Vaffel drodler Maj-Britt og jeg en hel halvtime om disse salatene. Dette tror jeg er episoden så langt hvor vi mest konkret går gjennom forskjellige oppskrifter. Og tipser om gode kombinasjoner.

Urtesalat med sitrus fra Aubergine & tahini: Hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor. Foto: Bahar Kitapci

Du finner Vaffel der du pleier å høre på podkaster. Jeg har linket til Spotify og Apple under, de fleste bruker en av de to avspillerne. Eller du kan bare trykke på avspillerknappen under for å høre ukens episode med en gang, rett i nettleseren.

Følg oss gjerne der du hører podkaster, så dukker det opp ny episode hver søndag.

Under det igjen, finner du lenker til artikler og oppskrifter vi snakket om i denne episoden av Vaffel.

Bøker og oppskrifter fra Vaffel episode 6

Bøker

Oppskrifter: Bugnende sommersalater

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.