Tid for dessert

I ukas episode av Vaffel handler det om den søte avslutningen som skal sette prikken over i-en på måltidet. Men gjør den alltid det?
Foto: Bahar Kitapcı
Av

Får jeg valget mellom forrett og dessert, velger jeg meg som regel forrett. Hvorfor? Fordi de ofte er mer forseggjorte og spennende. Maj-Britt var også slik, men er blitt dessertmenneske etter å ha smakt mange spennende kaker og desserter de siste årene. Klarer hun å omvende meg i ukas episode av Vaffel?

Jeg har aldri vært spesielt glad i det søte. Eller, det vil si, som alle er jeg jo det. Men jeg har aldri vært noen søtmons som hiver innpå med den ene posen etter den andre med søtsaker.

Selv da jeg var tenåring, kunne jeg fint finne på å lage meg en havregrøt mens resten av familien koste seg med potetchips eller iskrem. Ikke hver gang, ikke som regel en gang, men det skjedde så absolutt flere ganger.

Tyrkisk rispudding (Sutlac) - oppskrift fra Hummus & granateple av Vidar Bergum. Foto: Bahar Kitapcı.
Tyrkisk rispudding (Sütlaç) – oppskriften finner du i Hummus & granateple. Foto: Bahar Kitapcı.

Etter at jeg ble voksen, har dessert vært noe jeg stort sett spiser når jeg spiser ute, på restaurant eller kafe. Eller når jeg er på besøk hos noen.

For der jeg alltid har vært glad i å lage middagsmat og å bake brød, har jeg aldri fått samme dilla på desserter.

De krever ofte en annen presisjon. Før du kan bevege deg bort og bli litt kreativ, og ikke bare følge andres oppskrifter, skal du beherske en god del teknikker. Ellers er det altfor mange fallgruver å gå i, som gjør oddsen for at den ofte flere timer lange innsatsen skal ende med skuffelse alt for høy.

Ostekake med honning og fetaost
Min favorittdessert: Ostekake med kadayifbunn. Oppskriften finner du i Hummus & granateple. Foto: Bahar Kitapcı

For tro meg, jeg har satt min andel av mislykkede kaker på dessertbordet. Smaken har det egentlig aldri vært noe å si på. Jeg er god på å velge ut kaker som har smaker de fleste liker, og jeg er god på å følge oppskriftene.

Men kremen har ofte vært for rennende, bunnen for hard, eller kanskje begynte jeg ikke tidlig nok med desserten så den fikk stått lenge nok i kjøleskapet før servering. (Hei du ostekakeoppskrift med siste punkt «sett i kjøleskap i 24 timer før servering», som jeg leste i det kaken kom ut fra ovnen og jeg hadde en knapp time før jeg måtte ut døren til selskapet hvor nevnte kake skulle være med.)

Tyrkisk kaffe er kraftig, og det er godt med noe søtt til. Oppskrift på både tyrkisk og arabisk kaffe finner du i Aubergine & tahini. Foto: Bahar Kitapcı

Som regel har jeg derfor vært sjeleglad når noen sier at de vil ta med noe søtt til dessert når de er invitert på middag hos oss. —Yes, tenker jeg! Da slipper jeg å tenke på det.

Faktisk er det sånn at jeg nå føler meg mer komfortabel med desserter fra Tyrkia og Midtøsten, enn de som er vanligst i Norge — creme brulee, sjokoladefondant, panna cotta og så videre. Det kan jeg takke kokebøkene jeg har skrevet for.

Jeg gruet meg nemlig litt til å skrive dem, men det var likevel kanskje disse kapitlene jeg lærte aller mest av. Med mye smaking, testing og utforsking, ble dessertkapitlene blant mine favoritter i både Hummus & granateple og Aubergine & tahini!

Jeg fikk lært meg alle klassikerne, som baklava, künefe (knafeh) og muhallebi (melkepudding).

Og så fikk jeg lært meg min favorittdessert fra de syriske restaurantene i Istanbul: Halawat al jibn. En semule- og ostedessert med kremfyll som er aldeles himmelsk (hovedbildet helt øverst). Den oppskriften finner du i Aubergine & tahini.

Muhallebi er en melkepudding med rosevann, en slags Midtøstens panna cotta. Knallgodt! Oppskriften finner du lenger ned, eller i Aubergine & tahini. Foto: Bahar Kitapcı

De siste ukene har jeg høynet kunnskapsnivået mitt enda videre. Med koronaviruset, ble det nemlig slutt på å spise desserter samtidig som behovet for ekstra kos meldte seg.

Så da har jeg lagd litt mer dessert hjemme. Og kjenner jeg allerede er mer komfortabel enn bare for noen måneder siden.

Kanskje det er starten på en ny lidenskap på kjøkkenet?

Hør ukas episode

I ukas episode av Vaffel snakker vi altså om dessert. Maj-Britt er eksperten her, med 250 kaker bak seg som dommer i Kakekrigen. Og noen fabelaktige desserter som dommer i MasterChef, som resten av oss får vente til høsten med å se på TVNorge.

Her er det mange gode tips å plukke opp fra Maj-Britt, mens jeg forteller litt mer om dessertkulturen her jeg bor – og hva mine favoritter herfra er.

Episoden kan du høre under, eller der du pleier å høre på podkast. Og følg oss gjerne, så dukker det opp nye episode i avspilleren din hver søndag. Under finner du oppskriftene vi snakket om i denne episoden

God lytt!

Oppskrifter fra Vaffel episode 9

Oppskrifter:

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 kommentarer

  1. Hei

    Jeg er så heldig at jeg skal ha tyrkisk aften hjemme hos meg. Vi har en slags 4 stjerners middag hvor vi trekker et land for hver gang.
    Har du noen forslag til meny og drikke til? event også velkomst drink
    Har en liten ide om å ha sish kebab til hovedrett og lurte litt på din oppskrift på ostekake med fetaost og honning til dessert…

    Håper du kan svare meg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.