Fra kokebokhylla: Nigellas debut og nytt fra Palestina

I ukas episode av Vaffel snakker Maj-Britt og jeg om to kokebøker som har inspirert oss.
Omslag for How to Eat av Nigella Lawson og Falastin av Sami Tamimi og Tara Wigley med bilde av en rett fra hver bok
Omslag for How to Eat av Nigella Lawson og Falastin av Sami Tamimi og Tara Wigley med bilde av en rett fra hver bok

Som personer som er lidenskapelig opptatt av mat, er det ikke fritt for at både Maj-Britt og jeg eier en del kokebøker. Ingen av oss har riktignok veggene fylt med dem. Men en god, velkurert samling, har vi begge to. I ukas episode av Vaffel snakker Maj-Britt om en klassiker som har begeistret henne, mens jeg tar for meg en nyere kokebok jeg raskt er blitt veldig glad i.

Jeg henter veldig mye inspirasjon i kokeboksamlingen min. Ikke bare til retter jeg har lyst til å lage, selv om det selvfølgelig er veldig viktig.

Men også for å lære mer om en matkultur og historien. Litt for egen del – jeg synes jo dette er kjempespennende.

Og litt som research til den kulturformidlingen jeg mener vi som har en plattform for å introdusere nye retter og nye kjøkken, har et ansvar for å stå for. Jeg har derfor mange bøker der historiefortellingen er vel så viktig som oppskriftene.

Mange bøker har jeg selvfølgelig også først og fremst for oppskriftene.

Når jeg er litt rådvill og lurer på hva jeg skal lage til middag, rådgir jeg meg heller med kokebøkene i hyllen min heller enn å søke vilkårlig på nettet. Mine egne kokebokhyller er bedre på å kuratere utvalget enn Google er.

Et tips: Veldig mange kokebøker har gode register helt bakerst. Har du lyst på aubergine, slå opp under aubergine i registeret i noen bøker du liker og se hva du finner. Jeg vedder på at du finner mye mer du har lyst på enn et vilkårlig søk på Google.

Mange norske kokebøker er dessverre litt bakpå når det kommer til dette med gode register, men noen har de. Og så godt som alle engelskspråklige kokebøker jeg har, har veldig gode register.

Jeg har også noen kokebøker som handler om teknikker. Disse bruker jeg, for å være ærlig, veldig lite. Maten jeg lager krever veldig lite teknisk kunnskap. Vil jeg ha noe teknisk krevende, går jeg heller på restaurant. 

Nigella Lawson: How to eat

Maj-Britt valgte seg Nigella Lawsons aller første bok, How to eat. Den kom ut før hun ble superkjendis med egen TV-serie. Men boka er likevel så Nigella som de kommer.

Omslag: How to eat av Nigella Lawson

Boka kom ut i 1998. Det var før kokebøker ble like avhengig av bilder som tekst og oppskrifter. De drøye 500 sidene er nemlig blottet for et eneste bilde! Med Nigellas vittige, avslappede og varmende penn, gjør det ingenting.

Jeg kjøpte faktisk boka først i fjor (jeg har flere andre bøker av Nigella), og har ikke fått lest gjennom hele ennå. Men den er alt jeg elsker med Nigella.

Hør hvorfor Maj-Britt elsker denne boka, hvilke retter som er hennes favoritter og mer i ukas episode.

Sami Tamimi & Tara Wigley: Falastin

Jeg valgte meg ut en nyere bok. Faktisk kom den ut først i vår. Likevel er det en bok jeg har ventet lenge på.

Omslag: Falastin av Sami Tamimi og Tara Wigley

Falastin – navngitt etter palestinernes måte å omtale seg selv på (arabisk har ikke harde konsonanter som p) – er en slags oppfølger til boka Jerusalem, som samme Tamimi skrev sammen med Yotam Ottolenghi. De to er stifterne av matimperiet Ottolenghi, som vi har vært inne på flere ganger i Vaffel, og som jeg har referert mange ganger her på bloggen.

Arbeidet disse to har gjort gjennom bøker, restauranter og matspalter, har nemlig endret mye av den vestlige verdens syn på grønnsaker og moderne, fargerik mat. Intet mer, intet mindre.

Siste tilskudd på stammen er, vil jeg påstå, deres klart beste bok til nå.

Falastin er ikke bare fylt med fantastiske retter (jeg vil lage ALT). Den er også en bok som tør å sette maten i et større perspektiv, og ikke hopper bukk over hvordan landbruket og matlagingen i Palestina er påvirket av årevis med politiske vansker og landokkupasjon.

Jeg vil nødig gjenta meg selv for mye. Vil du høre meg fortelle mer om boka – om historiene, hvilke oppskrifter som har fenget meg – får du nesten høre på podkasten.

Hør ukas episode

Du kan høre oss snakke om disse to kokebøkene – og litt om kokebøker generelt – i ukas episode av Vaffel. Du hører den i avspilleren nedenfor, eller der du ellers pleier å høre på podkaster.

Episode 10 i rekken markerer også avslutningen av første sesong. Takk for at du har vært med oss! Nå tar vi oss en velfortjent(?) sommerferie, og er tilbake til høsten med nye episoder av Vaffel.

I mellomtiden har du godt med tid til å høre på eventuelle episoder du har gått glipp av. 

God lytt, og håper vi høres igjen til høsten!

Bøker omtalt i Vaffel episode 10

  • Nigella Lawson – How to Eat: The Pleasures and Principles of Good Food (kjøp hos Ark)
  • Sami Tamimi & Tara Wigley – Falastin: A cookbook (kjøp hos Tanum)

I podkasten nevnte jeg en artikkel fra The Guardian med oppskrifter fra sistnevnte bok, du finner den her.

Såvidt jeg kan se, er dessverre ingen av disse to bøkene i skrivende stund på trykk i norsk oversettelse.

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM